Serge Lazarevitch Trio wijdt nieuwe Jazzzolder-locatie in met prachtklankenVrijdagavond 13 oktober 2017
schreven Nick Cave and The Bad Seeds geschiedenis in Antwerpen met een beklijvend concert. Op diezelfde avond greep in de Refuge van Grimbergen in Mechelen een niet minder memorabel en intens concert plaats, zij het van geheel andere orde.

Jazzzolder Mechelen mocht op de eerste concertavond op de nieuwe locatie niemand minder dan de vermaarde Jazzgitarist Serge Lazarevitch ontvangen. Maar het Servisch-Franse jazzicoon kwam niet alleen. In het Serge Lazarevitch Trio laat de gitarist zich omringen met saxofonist Ben Sluijs en percussionist Teun Verbruggen, beiden ook gevestigde waarden uit jazzwereld. Of hoe Jazzzolder Mechelen de nieuwe concertruimte mocht inwijden met een topconcert van grote kleppers uit de jazzzscene
 Er werden best veel 'nieuwe gezichten' gespot, maar ook de trouwe jazzzolderbezoekers vonden de weg naar de Refuge van Grimbergen in de Onze-Lieve-Vrouwstraat in Mechelen. “We bevinden ons wat hoger, dus wat dichter bij de zoldergedachte. En vlakbij waar de echte zolder waar het ooit begon voor Jazzzolder Mechelen” aldus Hans Vandenbogaerde. Net als mede-bezieler Lejo Vanhaelen blij dat de verhuis naar de nieuwe locatie vlotjes verliep, “met dank aan aan de vele helpers, waarvoor ik graag een applaus vraag” sprak Lejo, waarop dat applaus natuurlijk volgde. En in een trek door ook voor het Serge Lazaravitch Trio dat ondertussen plaats had genomen.

Serge Lazarevitch liet het publiek kiezen in welke taal hij hen te woord zou staan, Engels of Frans al gold natuurlijk de prachtige muziek als belangrijkste taal die avond. De heerlijke warme gitaarklanken van Lazarevitch, soms heel erg klein en zuinig, vooral tijdens de eerste set van het concert, dan weer voluit en in volle gloed waren een genot voor het oor. Met diens loepzuivere gitaarklank, gesteund door de wonderlijke fluit- en saxpartijen van Ben Sluijs en het trefzekere en hechte percussiewerk van Teun Verbruggen, nam Lazarevitch ons mee in een mooi muzikaal landschap.

Sterke eigen composities, - met een paar bezoekjes aan het recente album Free Three (2016) -, waarbij gitaar en sax afwisselend het hoofdthema speelden, en ook fraaie rendities van enkele standards wisselden elkaar af. Lazarevitch herinnerde aan de honderdste verjaardag van Thelonious Monk, en vanzelfsprekend bracht het Serge Lazarevitch Trio dat ook in praktijk mits een fraai Evidence (Monk). Ornette Coleman werd geeerd met een sterk Woman.

Van de vele sterke eigen composities onthouden we zeker It Should Have Been A Normal Day (In Memory), een compositie van Lazarevitch waarmee hij eer betuigt aan de slachtoffers van de terreur in Parijs in januari en november 2015, zorgde voor een krop in de keel, en niet alleen omwille van de thematiek, maar ook omwille van de pure muzikale pracht. En ook See You Later, toepasselijk als afsluiter van de set gebracht, was bloedmooi.

Het muzikale landschap dat Lazarevitch, Verbruggen en Sluijs creeërden vrijdag was verwennerij voor het oor. En wie deze drie giganten nog ergens live aan het werk kan zien en horen, moet vooral niet twijfelen!

Vrijdag 27 oktober 2017 kun je opnieuw terecht in de Jazzzzolder (Onze-Lieve-Vrouwstraat, 52), dan stellen zangeres Ingrid Weetjens, contrabassiste Lara Rosseel, percussionist Robbe Kieckens en pianist Koen Geudens hun project Letras Do Brasil voor. Een aanrader!

tekst en foto's: ©  Mark Van Mullem