Pinakel-Penarie

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Luttele minuten voordat ik op de Grote Markt kwam gebeurde het... In de Befferstraat vielen enkel brokstukken van de stadhuisgevel naar beneden.  En dit net nadat een fietser voorbijgereden kwam.  Gelukkig maar.  "Al goed dat dat niet voorviel op een drukke marktdag" hoorde ik een passante zeggen.  Inderdaad: op deze donderdagvoormiddag rond de klok van elf waren er niet zoveel mensen die op deze plek aanwezig waren.  Toch werden onmiddellijk een aantal voorzorgsmaatregelen genomen.  De Befferstraat werd gedeeltelijk afgesloten.  Enkel voetgangers en fietsers konden nog langs een smalle strook langs de overzijde de straat in.   Hoogtewerkers inspecteerden de kantwerken kantelen en pinakels van de Keldermansvleugel. Voorzichtigheidshalve werden een aantal nogal loszittende pinakels verwijderd.  Wat later werd het hele stadhuis met nadarbarelen afgeschermd.  Auto's die vanuit de Bruul komen dienen over de Grote Markt hun weg verder te zetten langs de Stassartstraat...

 

De Keldermansvleugel van ons stadhuis is niet veel ouder dan honderd jaar.  Het als paleis voor de Grote Raad bedoelde gebouw dat getekend werd door Keldermans werd nooit voltooid.  De werken bleven steken bij de eerste bouwlaag en de arkade langs de Befferstraat werd volgebouwd.  Pas in het begin van vorige eeuw, net voor de Eerste Wereldoorlog, werden de oude plannen weer bovengehaald en het is architect Van Boxmeer die het paleis dat later ons stadhuis zou worden, voltooide.  Een huis dat in dit rijtje stond, werd vakkundig steen voor steen afgebroken en weer opgebouwd op de Grote Markt.  Op de hoek van de Scheerstraat verrees 'den Boer ├á la mode'.   Zo kon het door Keldermans ontworpen paleis in al zijn glorie worden voltrokken zoals het ooit bedoeld was.

En zo staat het nu al meer dan een eeuw in al zijn schoonheid te blinken aan onze Grote Markt...

Tot vandaag dus...

Brokstukken vielen naar beneden.  Gelukkig zonder veel erg.  Maar de daaropvolgende uren werd de hele gevel in de Befferstraat toch grondig onderzocht op loszittende elementen.

Wordt vervolgd.  Zoveel staat vast....

 

 

Niet lang na het gebeuren werd de hoek waarvan de brokstukken naar beneden kwamen geïnspecteerd en werd losse elementen naar de begane grond gebracht...

 

 

In de Befferstraat liggen de brokstukken die voor groot onheil hadden kunnen zorgen...

 

 

De net verwijderde pinakels...

 

 

Duidelijk zijn de sporen waar de stukken van de ornamenten zijn losgkomen...

 

  Overleg...

 

Een uit veiligheidsoverwegingen verwijderd pinakel.  Let op de korte ijzeren pin waarmee dit ornament 'verankerd' werd...

 

 

Inspectie van de stadhuisgevel in de Befferstraat...