Nog lang geen oudgedienden...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

 

In de zaal is het donker en stil.  Op de planken repeteert een koppeltje enkele keren opnieuw een zelfde scène.  De regisseur geeft aanwijzigingen.  En aan de lange tafel voor het podium wachten een aantal acteurs - sommigen al in vol ornaat als politie-agent of clochard...  Daartussen zit Mieke Van Rompaey... het scenario oplettend volgend...

Ik heb me er bij gezet en volg het gebeuren zwijgend vanop de kantlijn. 

Feestzaal 't Kranske in de Sint-Albertusstraat, vlak naast de voormalige parochiekerk met die naam...

Toneelkring 'Ik Dien' serveert binnenkort de romantische komedie van Pol Anrys: 'Per(r)ongeluk' aan haar trouw publiek.

Het zijn geen gemakkelijke maanden voor Mieke die eind augustus haar man Jef Du Bin verloor.  Jef was jarenlang dé grote bezieler van het Muizense toneel.  Vorig jaar werd hij nog in ons stadhuis gehuldigd voor 50 lange jaren op de planken.  Maar Mieke die door haar huwelijk met Jef eveneens gebeten werd door de toneelmicrobe, heeft de draad weer opgepakt.  Het geeft haar afleiding nu Jef een grote leegte naliet. 

"Ik ben vooral bezorgd om het feit dat sommigen denken dat nu binnenkort 't Kranske gaat afgebroken worden en hier 26 appartementen worden gebouwd, het finaal gedaan is voor 'Ik Dien'.  Niks is minder waar!  We blijven doorgaan!"  

Nee: 'Ik Dien' is nog lang niet uitgediend...

 

De toneelkring heeft een lange geschiedenis.  Ze werd reeds in 1929 opgericht door de vader van Jef Du Bin, die...dezelfde naam droeg.  Vader Du Bin deed dit samen met zijn broer Karel en de toenmalige pastoor Loos van de Sint-Albertusparochie tussen Leuvensesteenweg en Leuvense vaart...

Het is altijd een erg bloeiende toneelvereniging geweest met een sterk familiaal karakter.  Niet weinig Du Bins stonden in al die jaren op de scène, naast vele andere enthousiaste acteurs.  Jef Du Bin heeft zich altijd erg sterk ingezet voor 'Ik Dien'.  In 1976 loodste hij de toneelkring in bij het Koninklijk Mechels Toneelverbond.

Mieke die evenals haar overleden man Jef 70 jaar is, is verpleegkundige van opleiding en gaf jarenlang les.   Maar naast haar werk en haar gezin met drie dochters, was ze ook altijd als manusje-van-al erg actief bij 'Ik Dien' .  En dat is ze nu nog.

 

Vanaf dat ik met Jef getrouwd ben is toneel een stuk van mijn leven geweest.  Ik ben nu ondervoorzitter en schatbewaarder en steek overal een handje toe waar ik kan.  Ik heb na het overlijden van Jef de draad weer opgenomen.  HIer kom ik thuis bij vrienden.  Toch was het even slikken voor mij als ik op de nieuwe affiche mijn naam zag staan in plaats van die van Jef...  Voor alles is een eerste keer.  En dat doet me toch wel iets...

 

Maar de goedlachse Mieke is ondanks haar verdriet vooral erg moedig.

 

 

De grote zorg voor Jef was het feit dat het Bisdom andere plannen bleek te hebben met zaal 't Kranske waar 'Ik Dien' al zoveel jaren speelt.  Ook voor de Sint-Albertuskerk werd het lot bezegeld.  De kerk werd gesloten als parochiekerk en zal in de toekomst een meer diverse functie krijgen voor deze Muizense wijk.  Een nieuw ontmoetingscentrum moet het worden, met een podium en een 150 zitplaatsen.  Dit kadert in een masterplan voor de hele Spreeuwenhoek. 

 

De zaal zijn we binnenkort kwijt.  Zoveel is zeker.  Maar dit wordt geen streep door de rekening.  Nu is 'Ik Dien' bezig aan haar laatste seizoen in 't Kranske.  Maar...: er is beslist toekomst voor onze toneelkring.  In november brengen we 'Per(r)ongeluk'  op de planken, en in het voorjaar is dan ons laatste stuk gepland: 'Het laatste glas' van Francis Durbridge.  Daarna volgt de afbraak van de zaal...  Maar we maken ons sterk dat we in de toekomst in de kerk kunnen spelen.  Dat moet mogelijk zijn.  We hopen alleen dat we de tussentijd kunnen overbruggen.

 

(Sint-Albertuskerk)

 

Da's goed nieuws voor 'Ik Dien'!  Per productie (de toneelkring brengt zo'n twee tot drie stukken per jaar) komen er zowat 500 toeschouwers afgezakt.  Dat is dus niet weinig. Het publiek zal tevreden zijn met deze toekomstplannen.

Stilte.

Op de scène is men toe aan het oefenen van een volgend fragment. Benny Vervloet en Karen Tack worden afgelost door Danny De Smet, Guido Bernaerts, Yordi Dietens en gastacteur Gaston Kuyckx die voorzitter is van die andere Mechelse toneelvereniging 'De Dijlezonen'...

De andere acteurs kijken toe, wachtend tot het hun beurt is: Kathleen Barwell, Pascale Vankerpel, Veerle Ceusters en Ingrid Roggemans...

 

 

(Ingrid Van De Walle al helemaal in haar rol en haar echtgenoot Geert Van de Walle die nu instaat voor de techniek en meehielp aan het decor.  Maar af en toe staat Geert ook als acteur op het podium.  Het koppel is ook al meer dan 35 jaar actief bij 'Ik Dien'...)

 

Regisseur Eddie Emmerechts volgt alles met argusogen.

 

(Eddie Emmerechts)

 

Naast Mieke zit voorzitter Jan Van de Wyngaert.   Ook hij is al jarenlang verbonden aan 'Ik Dien'

 

  (Jan Van de Wyngaert)

 

Ik ben ook van Muizen, al woon ik nu in Keerbergen.  Ik draag de eindverantwoordelijkheid.  Ik was enkele jaren ouder dan m'n dorpsgenoot Jef Du Bin.  We kenden mekaar van de buurt en het Sint-Romboutscollege.  Maar Jef ging nadien naar de normaalschool.  En mijn echtgenote studeerde samen met Mieke, de vrouw van Jef aan de verpleegsterschool in Duffel...

 

In Muizen en 'Ik Dien' is de wereld klein...

 

 

 

Er zijn nog steeds kaarten beschikbaar voor de voorstellingen:

vrijdagen 10 en 24 november en zaterdagen 11, 18 en 25 november.  Telkens om 20 uur stipt.

Reservatie:   015/33 73 98   of  0472 37 13 63

                        miekevanrompaey@hotmail.com

www.toneelikdien.be/reservatie.html

www.toneelikdien.be

https://www.facebook.com/ToneelkringIkDien/

 

Nog lang geen oudgedienden dus!  Zelfs niet na 'het laatste glas'...

                      

 

 

 

 

 

Veel succes mevr Van Rompaey, ik bewaar nog leuke herinneringen aan je als leerkracht toen ik mijn opleiding verpleegkunde volgde.