Met rammelende pillendoosjes...

 

(foto's: Jan Smets)

Je kon er vanmorgen niet naast kijken, en nog minder naast 'horen'.  Een flinke groep had zich verzameld op de Grote Markt, klaar voor een optocht door de Bruul naar het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in de Korte Ridderstraat dat het hele gezelschap gastvrij zou ontvangen (mét een ontbijt van het Sociaal Huis van onze stad als toemaatje).  De zowat tachtig actievoerders - mensen uit de doelgroep én hulpverleners of werkers in Mechelse armoedeverenigingen, hadden zich gewapend met rammelende pillendoosjes: een sterk symbool dat de sensibilisatie-actie kracht diende bij te zetten.  Want dat wil men: gehoord worden!  Terecht.  Op deze jaarlijkse Werelddag van Verzet tegen Armoede is dit méér dan broodnodig.  In heel Vlaanderen wordt hier vandaag voor opgekomen.  Het Netwerk tegen Armoede trapt met de niet mis te verstane slogan 'gezondheid verdraagt geen uitstel' de campagne af in Vlaanderen en Brussel.  In Mechelen wordt dit alles mooi gecoördineerd door 'Geknipt' - een samenwerkingsverband van armoedeverenigingen De Keeting en De Lage Drempel, het artistiek-sociaal theatergezelschap 'Hof van Savooien', Straathoekwerk Mechelen, Vormingplus en Welzijnszorg regio Mechelen én Wijkgezondheidscentrum Wel en Wee.  Een (beeld)verslag...:

 

 

  (Sylvie Vanderhoydonck)

 

Sylvie Vanderhoydonck is Regioverantwoordelijke Oost-Brabant/Mechelen/Klein-Brabant voor Geknipt...

 

In onze stad verzamelde Geknipt de afgelopen maanden ervaringen van mensen in armoede met gezondheidszorg.  Er zijn, letterlijk en figuurlijk nog veel drempels.  Tijdens onze actie dompelen we je even onder in deze harde realiteit...

 

Dan deed men heel creatief trouwens.  Er reed zowaar een 'ridder met schildknaap' mee die gevolgd door flink wat sympathisanten de tocht aanvatte naar de Lange Ridderstraat, onderweg flyers uitdelend aan de passanten en toeschouwers.  Een flyer waar het doel van deze sensibilisatie-actie netjes uit de doeken werd gedaan.

Wat Sylvie al aangaf, wordt ook nog verder verteld door Steven Van Haegenberg die coördinator is van de Lage Drempel in de OLV-straat:

 

  (Steven Van Haegenberg)

 

Belangrijk om weten is dat die inderdaad een collectief initiatief is met negen partners.  Elk jaar voeren we op 17 oktober actie op de Werelddag van Verzet tegen Armoede.  Dit gebeurt op een zestigtal plaatsen in heel Vlaanderen.  Mensen in armoede stellen medische zorgen vaak uit omdat ze er de middelen niet voor hebben.  Dikwijls worden ze ook niet altijd ernstig genomen of luisteren dokters niet erg goed naar de échte klachten, of...geven een niet verstaanbare uitleg..  Zo vallen mensen in (kans)armoede uit de boot.  Komt daarbij ook nog dat ze minder mobiel zijn, té weinig financiële middelen hebben of een te klein netwerk dat hen effectief kan bijstaan.  Zo worden bijvoorbeeld ook mensen behandeld in de psychiatrie te weinig opgevolgd, of is er nog geen betaalbare oplossing voor een bezoek aan de tandarts, enzovoort...

 

Cani Nas werkt sinds gisteren pas bij de Lage Drempel, maar ze staat vandaag al erg enthousiast op de barricades.

 

  (Cani Nas)

 

Ik heb een project van twee jaar bij de Lage Drempel, en wil hiermee steun op maat geven aan kwetsbare gezinnen.  Dat gaat om op zoek te gaan naar oplossingen voor hun problemen, en te ontdekken wat de échte noden zijn.  Dikwijls nog gaat heel wat steun naar mensen die het minder strikt nodig hebben, en diegenen die het kwetsbaarst zijn, vallen vaak uit de boot...

 

 

 

 

 

Er was grote persbelangstelling, en dat is mooi te noemen.  Want dit alles mag niet in dovemansoren vallen.

Dat bevestigt Egon Mutsaert, coördinator van armoedevereniging de Keeting in de Mechelse Kroonstraat.

 

Iedereen heeft recht op toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg.  Het is schrijnend dat één op de acht personen om heel diverse redenen deze zorg moeten missen of uitstellen.  En dat is nefast voor de levensduur en levenskwaliteit voor deze personen.  Immers arm maakt ziek, en ziek maakt arm.  Daarom is het erg nodig dat er zowel op Federaal en Vlaams niveau, én op lokaal niveau de handen uit de mouwen worden gestoken.  Zo is het belangrijk dat meer wijkgezondheiscentra worden erkend, om maar één voorbeeld te noemen.   Maar ook moeten wachtlijsten voor pyschische zorgen worden weggewerkt... Op lokaal vlak moet men ijveren voor toegankelijkheid van gebouwen voor rolstoelgebruikers...

 

 

(Egon Mutsaert)

 

Tenslotte komt Frederik Van Hauwaert aan het woord die coördinator is van het project Netwerk Armoede dat op Vlaams niveau zo'n zestigtal verenigingen telt.  Dit netwerk pleegt overleg met de kabinetten van de bevoegde ministers. 

Frederik herhaalt nog eens de speerpunten van de actie, waarbij hij de nadruk legt op een sterkere ziekteverzekering, de uitbreiding van de wijkgezondheidscentra, méér eerstelijnspsychologen én een veralgemening de derdebetalingsregel...  Hij drukt daarbij de wens uit om snel antwoorden te krijgen van de beleidsmakers...

 

  (Frederik Van Hauwaert)

 

Om te besluiten brengt het 'Hof van Savooien' nog drie beklijvende en aangrijpende scènes uit hun laatste theaterstuk dat deze avond voor het laatst zal worden opgevoerd in het CGG.

 

   

 

In Mechelen hebben 32,2 % van de 0 tot 24-jarigen een verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering.

13,6 % van de 25 tot 64-jarigen en 26,5 % van de 65-plussers.

Men mag er van uitgaan dat dit 16042 Mechelaars zijn met een laag inkomen.

1 op 8 stelt gezondheidszorgen uit om financiële redenen...

 

www.samentegenarmoede.be