Mercado: opwarmer voor definitieve versie overdekte foodmarket

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Wie het vandaag om één of andere reden mocht gemist hebben: morgen kan je ook nog terecht in de voormalige Vleeshal in de Huidevettersstraat, waar als 'opwarmer' van het definitieve concept Curieus/sp.a voor de tweede keer een pop-up-mercado heeft georganiseerd.  Vandaag stonden de deuren er open van 10 uur tot 18 uur, en dat zal morgen niet anders zijn. De vorige editie kende een ware overrompeling (het evenement ging toen ook maar door op één dag).  Daaruit heeft men geleerd.  Men opteerde nu voor twee dagen.  Ook het aantal standhouders werd teruggeschroefd tot 33 en er werd meer ruimte gecreërd door enkele muren weg te breken. Ruimtelijk een hele verbetering.  Zo werd het vandaag gezellig druk maar overzichtelijk....  Kortom: dit smaakt naar meer.  De hal is ondertussen verkocht.  Veronique Smolders en Kevin Goos van Quali Drinks zijn de nieuwe eigenaars, en zij gaan de monumentale hal ombouwen tot een overdekte foodmarket - een mercado naar het Antwerpse model.  Of: wellicht nog beter!  Méchels dus!  De opening staat gepland voor het voorjaar van 2018...

 

 

Het ziet er geweldig uit!  Uitnodigend en sympathiek.  Een mix van Mechelse ondernemers hebben er jun kraampje opgezet, met (h)eerlijke en artisanale producten.  En er is gelegenheid genoeg om er lekker bij te gaan zitten met een natje en een droogje.

Organisator Karla Celis mag zich een tevreden vrouw noemen.  Het heeft haar veel tijd en energie gekost, maar het resultaat mag er zijn.  sp.a wou deze hal terug een openbaar karakter geven.  Liefst had men gehad dat de stad deze ouwe vleeshal zelf had opgekocht om het niet uit handen te laten gaan, maar ze gelooft wel in de ondernemingszin van het koppel dat deze mercado gaat uitbaten. 

 

  (Karla Celis)

 

Ook workshops worden dit weekend georganiseerd in de hal.  Zo was het heerlijk kokkerellen bij Zahia Belkhiri  (van Zahisascuisine) die de belangstellenden wegwijs maakte in de Marrokaanse keuken...  De tajines pruttelden uitnodigend...

 

 

Een bijzonder hartverwarmend initiatief is dit van sterrenchef Axel Collona-Cesari van Centpourcent in Sint-Katelijne-Waver.   Hij kookt een speciaal gerechtje voor het Mechels sociaal restaurant De Refuge in de OLV-straat. 

Axel doet dit met medewerkers, vroegere werknemers en vrienden.  De mensen van de doelgroep kunnen het bestellen voor 2 Euro.  De anderen betalen net iets meer.

Hoedje af!

 

 

Een groepje door de stad trekkende dames, met op kop onze Bellemadam kwam de bezoekers van de Mercado al warm maken voor de op stapel staande Vrouwendag...

 

 

(Bellemadam Myriam Sips en Rina Nkandu Rabau)

 

En verder staat alles in het teken van ont-moeten, slenteren, proeven, genieten...  Mercado 2.0 mag nu al geslaagd genoemd worden.

Ga je het morgen zélf ontdekken?