Kunst in Mechelen brengt Art Fair terug naar Heilige Geestkapel

met categorie:  

Tweede editie ART FAIR uit de startblokken
 
Zaterdagmorgen openden de deuren van de Heilige Geestkapel en het Heilig Geesthuis de deuren voor Art Fair. Vorig jaar kon de eerste uitgave van Art Fair tellen op een 1500 bezoekers. Dankzij ‘Kunst in Mechelen’ en de gedrevenheid van Marleen De Smet (Galerie M) loopt de kunstbeurs dit jaar over twee dagen. Na een openingstoespraak van Björn Siffer (schepen van Cultuur) werd Art Fair officieel geopend voor het publiek.


 Ik ben voor u een kijkje gaan nemen bij de opening van Art Fair Mechelen. Meteen al kon ik vaststellen dat Marleen als organisator ook dit jaar weer een mooie selectie kunstwerken bij elkaar heeft kunnen brengen.
 
Ik ben super tevreden dat dit jaar het level nog veel hoger ligt dan vorig jaar. Voor volgend jaar ga ik proberen om iedereen nog meer te stimuleren om nog mooiere werken aan te bieden” zegt Marleen De Smet
 
Marleen heeft als galeriehouder en kunstenaar haar geliefde glaskunst en Afrikaanse kunst meegebracht. Ze hield er ook aan om werken van Mechelse kunstenaars Jan De Winter en Brice Heyndels op Art Fair in de kijker te plaatsen. Beeldend kunstenaar Guido De Vos is ook terug van de partij met een mooie collectie moderne beeldhouwwerken.


 
Panamarenko, Herman Brood, Van Mechelen en de onlangs overleden Beniti Cornelis, is maar een kleine opsomming van prachtige werken die je op deze kleinschalige kunstbeurs in hartje Mechelen kan ontdekken.
 
Heel wat bekende namen in de kunstwereld, maar steeds kwaliteit aan een eerlijke prijs die we willen aanbieden aan de kunstliefhebbers. De kleinschaligheid moet ook blijven dat is het label wat ik er wil blijven op plakken” vertelt Marleen


 
Net als vorig jaar is ook dit jaar gekozen voor een thema ‘Itinerarium door kunst en cultuur’. Naast schilderkunst, fotografie en grafiek kan je op ART FAIR MECHELEN proeven van een interessant aanbod aan keramiek, glaskunst, boekdrukkunst, beeldhouwkunst en etnische kunst. Zowel een antiek minnend publiek als de liefhebber van hedendaagse kunst vindt hier zijn gading.
 
Vorig jaar heb ik enkele kunstenaars in woord en beeld gebracht. Vandaag viel mijn oog op ‘schoentjes’ of ‘schoene kunsten’. Ik ben helemaal geen kunstkenner, en was er vast van overtuigd dat de tentoongestelde schoentjes, uit mallen gegoten waren. Niets is minder waar. “Ik bouw mijn keramiek kunstwerk schoentjes stuk voor stuk op met lapjes of worstjes. Ook alle decoratie op de schoentjes zijn er mee ingebakken” zegt Petra Aertzen.

Petra heeft beroepshalve vele jaren een schoenwinkel uitgebaat. Nadat ze de zaak gesloten had, heeft ze zich volledig toegelegd op de Academie, waar ze terug de schoentjes aangetrokken heeft. Alleen deze schoentjes kun je niet aantrekken, maar ze zijn wel bijzonder 'aantrekkelijk'.


 
Vorig jaar had ik al een huiselijk gesprek bij Marleen in haar Galerie M in de Kanunnik De Deckerstraat. Ik had terzelfdertijd ook een leuke babbel met haar echtgenoot Jef. Ook hij heeft de passie voor kunst hard te pakken. Jef zoekt zijn weg in het tekenen en schilderen naar levend model. Enkele van zijn karikaturen, want dat doet hij het liefst, staan te kijk op Art Fair.

Blikvanger zijn toch wel enkele kunstwerkjes van Goya, waar Jef als verzamelaar zo fier als een pauw op is. Hij toont me maar al te graag een originele Goya uit 1823, en originele Litho’s van de wereldberoemde Steinberg. Jef, en dat heb ik vorig jaar kunnen merken is ook een verwoed verzamelaar van boeken, waar hij er momenteel een goeie 5000 stuks in de kasten heeft staan.
 
Bij mijn rondgang op de beurs was er inmiddels al heel wat belangstelling. Bij deze uitgave merkte ik wel dat het gros van de bezoekers doelbewust naar hier kwam. Een ander opvallend gegeven zijn de leeftijden van de bezoekers, waar zowel jonge als oudere mensen hun weg baanden door de tentoonstellingsruimte.


 
“We mikken uiteraard op de kunstliefhebber, maar uiteraard mensen die kunst willen ontdekken, zijn evenzeer welkom” besluit Marleen.
 
De toegang van Art Fair Mechelen is gratis. Iedereen is er van harte welkom, ook niet kunstliefhebbers. Ook vandaag zondag is de kunstbeurs te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur
 
Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best