Frits De Ruyter is onze nieuwe Kleine Stadsartiest!

  (foto's: Jan Smets)

(kindersecretaris Walid El Handouz, kinderburgemeester Maija Mans, Nina De Smedt, Frits De Ruyter en afscheidnemend Kleine Stadsartiest Yannis Aghassaiy)

Sinds deze namiddag weten we wie de gloednieuwe Mechelse Kleine Stadsartiest is die de scepter overneemt van Yannis Aghassaiy - de eerste die deze titel dragen mocht.  En het moet gezegd: Yannis die als rapper twee jaar op menige podia stond , deed dat met verve!  Met een verbazende naturel en talent gaf hij het beste van zichzelf.  Bravo voor Yannis die de voorbije jaren bewees dat de appel niet ver van de boom valt.  De jonge artiest is immers de zoon van de overbekende Mechelse rapper Pita Saïd.  In 2015 wist hij tijdens de Grote Talentenshow de harten van jury en publiek te veroveren met het nummer 'Als ik droom'.  Tweemaal stond hij op het hoofdpodium van Maanrock.  Ondertussen nam hij een videoclip op en bracht hij een single uit.  En een full cd is in de maak.  Daarnaast jureerde hij op het Sinte-Mettefeest en werkte hij samen met voormalig Stadsartiest Circus Ronaldo. 

Vandaag werd in Moonbeat in de Oude Brusselstraat een nieuwe Talentenjacht op poten gezet.  Kandidaten die jonger dienden te zijn dan twaalf jaar, konden zich zowel inschrijven als solo-artiest of met een groepje.  Zeven kinderen waagden hun kans, en deden hun ding in heel diverse disciplines.  Het was voor de jury héél moeilijk om een beslissing te nemen, maar na enig overleg werd toch unaniem gekozen voor de tienjarige Hombekenaar Frits De Ruyter.  De glunderende winnaar die zich nu Kleine Stadsartiest mag noemen, en zich met een erg expressief gebracht  gedicht over chocolade en snoep wist te onderscheiden, leek enigszins verrast...  Proficiat aan de sympathieke Frits!  Maar ook een dikke pluim voor Nina De Smedt die veel waarderende woorden kreeg voor haar zelfgeschreven liedje over ADHD.  Met dit erg persoonlijke lied wil ze andere kinderen tonen dat ADHD je leven niet hoeft te bepalen.  De Kinderraad wil hier beslist nog 'iets' mee doen in de toekomst...

 

 

Karen Claes, stafmedewerker van Mechelen Kinderstad (bovenste rij rechts), vertelt me dat de winnaar twee jaar lang projecten mag uitwerken waarbij zijn talent wordt getoond aan de Mechelaars.  Dit gebeurt onder begeleiding van Mechelen Kinderstad en in samenwerking met de Kinderraad.  Ze geven de Kleine Stadsartiest zo de kans om dit talent verder te ontplooien.

 

Zeven kandidaten dienden zich aan: twee meisjes, drie jongens en nog een duo meisjes.  Ze waren allen tussen de vijf en elf jaar oud.  Ze verrasten ons met zang, dans, viool, poëzie...

 

In de jury zaten naast kinderburgemeester Maija Mans en secretaris Walid El Hamdouz (die binnenkort hun functies ruilen), ook afscheidnemend Stadsartiest Yannis Aghassaiy, Karen Claes én... Thomas Van Goethem van Disney Junior Channel (bovenste rij links) als extern jurylid.

Thomas stond er van versteld hoe deze kinderen vlotjes bewogen op het podium.  Hij vond dat ze allen véél talent hadden.  Allen waren erg goed in hun discipline.  Hij bevestigde dat de keuze erg moeilijk te maken was.  Ieder jurylid had een andere winnaar op het oog.  Er werd 'serieus gedebatteerd', maar men kwam er toch uit.  Iedereen is tevreden met de uitslag.

 

Karen Claes:

 

Nu gaan we onze nieuwe Kleine Stadsartiest verder begeleiden zodat z'n zelfzekerheid nog groeit.  We werken aan z'n durf, want zo zal hij ook op Maanrock z'n opwachting maken...  Het is dus een echt 'groeipad'.  Er is gekozen voor iemand vanuit een andere discipline als Yannis.  We vinden het belangrijk dat altijd een andere discipline aan bod kan komen.

 

Yannis mag nog eens het podium op om een liedje te brengen.  Deze kerel gaat het  nog ver brengen.  Dat voel je.  Hij vertelt me dat hij zich deze twee jaar rotgeamuseerd heeft.  Een tikkeltje jammer vindt hij het dat het nu voorbij is, maar hij geeft toch zonder tegenzin de fakkel door aan Frits...

 

  (Yannis)

 

En dan volgt het allereerste interview met de nieuwe Stadartiest, Frits - een toffe kerel met een open blik, een flinke dosis guitigheid en spontaniteit.

 

Ik woon in Hombeek en ga naar de Sint-Maartenschool.  M'n klasgenoten weten niet dat ik meedeed...  Ik speelde al mee in twee musicals.  Een vriendin van mijn moeder werkt bij Studio 100 en toen men kinderen zocht om mee te doen aan een auditie voor de musical '14-18' vroeg ze of ik dat zag zitten.  Ik was toen zeven jaar, en ik ben blij dat ik kon meespelen.  Nadien heb ik ook een rolletje gehad in 'Beauty and the beast'.  Nu volg ik de richting 'Woord' aan het conservatorium.  Ik deed ook mee voor de auditie van 'De Kleine Zeemeermin', maar ik weet nog niet of ik gekozen ben.  Ik was daarnet toch wat verrast dat ik gekozen werd tot Stadsartiest.  Ik had er geen idee van wie zou winnen...

 

 

 

 

Hij blijft er bescheiden bij, maar kan het nog niet helemaal vatten...  Dat komt wel.

Elfjarige Nina De Smedt kreeg vandaag een speciale vermelding.  Haar liedje over ADHD werd gevoelig en met veel talent gebracht.  Met de boodschap van dit liedje wil men verder in de Kinderraad.  Want in het Charter van de Kinderraad wil men immers kinderen die bijzonder zijn en lef hebben in de kijker zetten.  Een speciaal project rond ADHD wil men uitwerken.  Waarvoor een liedje goed kan zijn...  Nina is evenals Frits erg blij met die aandacht.

 

 

Ik ben van de Belgradestraat en loop school in Go-Schil.  De tekst van het liedje heb ik zelf geschreven op een bestaande melodie.  Ik hoop ik hiermee een voorbeeld kan zijn voor andere kinderen met ADHD.  Want ADHD mag ons leven niet bepalen...

 

 

Mechelen mag trots zijn op deze zeven durvers!  Proficiat!

Proficiat Nina en Frits.  We geloven in jullie en we willen jullie maar wat graag binnenkort meer op het podium zien!

 

Frits De Ruyter: je bent de geknipte Kleine Stadsartiest!  Ga ervoor!