(foto's: Jan Smets)
Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Maar het resultaat is dan ook méér dan de moeite! De kinder-en tienerwerking van de wijk Tervuursesteenweg heeft dan eindelijk een knappe en totaal vernieuwde stek. En dat was broodnodig. De oude prefablokalen aan de Ivo Cornelisstraat waren tot op de draad versleten en dienden bovendien plaats te ruimen voor de uitbreiding van de basisschool De Abeel... Gelukkig kon de werking terecht in de vroeger lokalen van de kleuters. Die zijn nu helemaal in het nieuw gestoken en aangepast aan de noden van de kinder-en jeugdwerking van J@M - de naam die ze een drietal jaar geleden kreeg. Zelfs de jongeren hebben hier hun steentje toe bijgedragen. Ze staken de handen uit de mouwen bij de schilderwerken, de leuke zithoek met palethout enzovoort. Alles oogt modern, gezellig en uitnodigend. Maar nog méér dan deze uiterlijke vernieuwing was ik aangenaam verrast door de werking zélf. Ik sprak met enthousiaste jeugdwerkers, jongeren en vrijwilligers. Vergeet de vooroordelen die men soms heeft als men denkt aan de Mahatma Gandhiwijk Hier wordt constructief gewerkt met en voor deze jongeren uit de buurt. J@M organiseert educatieve en vormende vrijetijdsactiviteiten voor kinderen, tieners en jongeren. En dat: dat doen ze goe! Vandaag werden de nieuwe lokalen met feestgedruis en in aanwezigheid van schepen van Jeugd, Greet Geypen, ingehuldigd. De sfeer zat er helemaal in!
(Greet Geypen)
De oude lokalen hebben plaatsgemaakt voor 'n moderne en meer kwalitatieve accomodatie. Hier is alles aanwezig om de kinderen, tieners en jongeren in de beste omstandigheden op te vangen en de werking vlot te laten verlopen. En dat is een hele verbetering ten opzichte van vroeger. Zowel de uitbreiding van De Abeel als de verbeterde locatie van de kinder-en tienerwerking zijn een meerwaarde voor de buurt, en dus twee vliegen in één klap!
De schepen benadrukt in haar woordje aan de jongeren dat hier véél plezier moet gemaakt worden en dat hier toffe activiteiten moeten georganiseerd worden. Maar ze spreekt ook de hoop uit dat deze gezellig ingerichte ruimtes ook goed onderhouden zullen worden en dat de jongeren naast dit alles zich moeten inzetten op school - zorgen dat het huiswerk wordt gemaakt en een goed rapport wordt behaald. Want dit geeft een betere kans op een goed leven en werk...
Tot slot bedankt ze alle medewerkers van deze jeugwerking in Mechelen Zuid! Ze looft hen voor alles wat ze hier presteren! En dat is beslist niet weinig!
Abdrahman Labsir is leidinggever van de tiener-en jeugdwerking. Zelf heeft hij hier ook zo'n 17 jaar gewerkt als begeleider. Hij kent de werking dan ook door en door.
(Abdrahman)
Hij geeft me met plezier een rondleiding door de paviljoenen. Er is een mediaruimte, een recreatieve ruimte voor de kinderen,een 'ladies-room' en een vergaderruimte. Verder zijn de nodige sanitaire voorzieningen aangepast en is er arico voorzien. Het gebouw beschikt bovendien over een polyvalente ruimte. De nieuwe keuken dient nog geplaatst, en dan is alles compleet. De totale som van de werken schommelen rond 10 000 Euro.
Het salon is door de jongeren zelf gemaakt met pallettenhout. We vonden het belangrijk dat we deze verantwoordelijkheid aan hen konden geven. En dit is dan de multifunctionele ruimte die ook kan omgebouwd wrorden tot danszaal of projectieruimte... of voor de buurtwerking. Voetbalwedstrijden kunnen hier gevolgd worden... En hier is een loungehoek...
In de kinderwerking wordt aan huistaakbegeleiding gedaan. Dit voor kinderen uit het basisonderwijs, maar binnenkort ook voor leerlingen van 1st en 2de secundair.
Nadien maak ik een praatje met een wel heel enhousiaste jongeman die jeugdbegeleider is in J@M: de 26-jarige Ilias Akean.
(Ilias)
Ik ben zelf van deze buurt, ook al woon ik sinds mijn huwelijk in Leest. Maar ik heb hier altijd bijzonder graag gewoond. Jammer is dat problemen die hier opduiken zo vaak worden uitvergroot door buitenstaanders. Deze wijk staat soms in een slecht daglicht en kampt met vele vooroordelen. En dit is niet altijd terecht. Ik heb vroeger veel vrijwilligerswerk gedaan voor MOOJ en de stad Mechelen, voor Grabbelpas..., als monitor... Nu ben ik hier jeugdwerker, en alle dagen leer ik bij. Het is een wisselwerking. We leren van mekaar: ik van de jongeren, en zij van mij. Zij kijken zeker naar mij op. Voor hen ben ik een soort van voorbeeldfiguur. Ik werk erg graag met maatschappelijk kwetsbare jongeren - op welk vlak dan ook. Dat geeft me veel voldoening, al moet ik zeggen dat ik problemen vaak mee naar huis neem. Ik vind het belangrijk dat deze jongeren de gemaakte afspraken naleven en probeer hen ook te overtuigen dat een goed gedrag en goeie resultaten op school belangrijk zijn. We werken hiervoor met een beloningsysteem. Voor deze kinderen en tieners ben ik een 'broer' en een luisterend oor. Van hun ouders krijg ik ook alle vertrouwen. Ik heb veel plezier in m'n werk en ben er van overtuigd dat wie de jeugd heeft, de toekomst heeft...
Ilias vertelt me dat er meer dan 300 kinderen in totaal naar J@M afzakken. De meesten hebben heel diverse achtergrond, maar de meesten hebben Marokkaanse roots. Maar er zijn ook Kongolese jongeren bij, enz...
Voor de toekomst hopen we dat we kunnen samenwerken met de plaatselijke Chiro en Scouts. Dat is belangrijk. We moeten minder in hokjes denken, maar leren samenwerken. J@M is zinvol voor onze jeugd. En ik kan zeggen: hoe meer men investeert in jeugd: hoe beter!
Vorige week organiseerde J@M een carwash in de buurt. Met het geld dat dit opbracht wordt democratisch beslist welke activiteiten me er mee gaat organiseren.
Een vaste kracht in de jeugdwerking van J@M is Saïda El Aissauoui. Vandaag is haar dochter Layla Bentla, die een leerkrachtenopleiding volgt, mee een handje komen toesteken. Ze poseren met plezier voor mijn lens.
(Layla en Saïda)
Saïda is ook geboren en getogen in de Mahatma Gandhiwijk maar woont nu in Hombeek. Toch komt ze nog vaak en graag naar hier afgezakt.
Ik heb in Ursulinen Mechelen snit en naad gestudeerd en daarna heb ik me ingezet voor de jonge vrouwenwerking Dar El Jasmina in de Mechelse Nokerstraat. Dat heb ik een aantal jaren gedaan, samen met werk voor RJOM. Ook voor MOOJ. In deze wijk heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan zoals het jaarlijkse Global Fiësta. Nog altijd ben ik sterk gemotiveerd om me hier in te zetten. Twee maal per week doe ik aan huiswerkbegeleiding of doe ik mee met de meisjes-en vrouwenwerking. Ook mijn zus Taijania is eveneens al jaren actief in de buurt en deze werking.
(Taijania en Saïda)
Vera Van Nooten is vandaag ook aanwezig. Ze woont in de Willem Herreynstraat maar is vrijwilligster bij J@M.
Eigenlijk ben ik kinder-en jeugdpsychiater van opleiding maar ben momenteel niet meer werkzaam. Ik hoorde spreken van deze werking en ben eens een kijkje komen nemen. Na een verkennend gesprek ben ik hier aan de slag gegaan. Elke donderdag kom ik hier helpen lezen. Met elk kind ben ik zo'n tien minuten individueel bezig, met leesmateriaal van de school of met boekjes die we hier hebben. Ik doe dat voor deze kinderen die thuis minder de mogelijkheid hebben om opgevolgd te worden bij het lezen. En ik wil hier toch wel de nadruk op leggen: deze kinderen zijn echt héél gemotiveerd en open. Ze geven me al hun vertrouwen als 'leesjuf'. Deze kinderen volgen les in verschillende scholen in Mechelen. Het is zo fijn om te zien hoe ze hier vooruitgang boeken! Zowel technisch lezen als het zelfvertrouwen dat toeneemt. Dit is nuttig werk.
En dan is er nog de sociaalbewogen Mieke Mylemans... Door iedereen in de wijk gekend. Ze lacht:
Ze noemen me wel eens de 'burgemeester' van de wijk. Deze titel krijg ik hier van de jeugd. Maar het toont wel hoe ze met respect naar me kijken. Ik woon in de Kardinaal Cardijnstraat, hier vlakbij. Ik doe hier tal van vrijwilligerswerk. Ook met Global Fiësta zet ik me in. Ik geloof in deze wijk. Ze zit diep in mijn hart. Ik zou nooit in een villawijk kunnen wonen. Ik ga graag met deze jongeren om. We hebben open gesprekken - ook over moeilijker thema's. Misschien is het wel mijn Afrikaans verleden dat maakt dat ik me zo thuis voel hier. Van mijn zevende tot mijn twintigste ongeveer woonde ik in Congo. Bovendien ben ik 42 jaar onthaalmoeder geweest. Ik ben nu 72 jaar maar tot 2 jaar geleden hield ik kinderen bij, met wel héél diverse achtergronden. Ik zie hier gelukkige kinderen en dat doet me deugd. Mijn man is nu ernstig ziek. Ik mag dan zorgen hebben: hier doe ik mijn vitaminen op...
(Mieke en Abdraham)
Het klinkt mooi. Het is ook mooi. Hier wordt sterk gewerkt aan gemeenschapsopbouw. Hier wordt geïnvesteerd in onze jeugd. En het is zoals Ilias me zei: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!
"We hebben een hele stap vooruit gezet. Niet alleen hier in de wijk Tervuursesteenweg, maar ook in andere Mechelse deelwerkingen" stelt coördinator Younes El Yousfi. Vandaag beschikt de werking over een veel betere infrastructuur dan ooit tevoren, wat het voor de kinderen veel aangenamer maakt. Zo kan ook veel professioneler worden gewerkt.
De werking van J@M is onderverdeeld in drie sectoren op Mechels grondgebied: Noord, Centrum en Zuid. Inmiddels werden er een aantal projecten reeds gerealiseerd.
In 'sector Noord' werden er voor de werking van Nekkerspoel - in afwachting van het gezamenlijk nieuwbouwproject met Chiro Libertus dat volgend jaar klaar zou zijn, nieuwe prefablokalen geplaatst.
De werking van het Oud-Oefenplein verhuisde verleden jaar al naar hun nieuwe locatie: wijkhuis De Schijf. Ook met de werking Otterbeek heeft de stad plannen. Hiervoor werd een dossier ingediend bij de Vlaamse Overheid in samenwerking met Woonpunt.
De kinderen van El Kantra en de tieners van Oase uit het centrum, verhuizen in het voorjaar van 2018 naar de voormalige Ovam-site. De werken aan het gebouw werden recent opgestart. De werking van Bethaniënpolder zit sinds 2016 al in vernieuwde prefablokalen. In dat jaar kreeg de werking van Vennekant uit de sector Zuid nieuwe lokalen.
Wie zich hier in kan vinden en misschien nog wat tijd over heeft: deze oproep:
'Huiswerk maken' en 'leren lezen' is niet altijd gemakkelijk, maar het is leuk als er iemand naast je komt zitten om te helpen. Omdat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen in het onderwijs, organiseert de J@M vzw huiswerkbegeleiding in acht buurtwerkingen in onze stad, en uw hulp is welkom.
Er worden vrijwilligers gezocht die 1 of 2 keer in de week jongens en meisjes uit het 1ste tot 6de leerjaar te begeleiden bij huiswerk en leestaken. Dus als je goed Nederlands ken kent, van diversiteit houdt en je graag met kinderen werkt, én bovendien vrij bent op maandag, dinsdag of donderdag van 16 uur tot 17u30: dan kan je je kandidatuur als vrijwilliger stellen.
contact: Ellen Neefs ellen.neefs@mechelen.be 0486 95 61 14
Jan, goed dat je er bij schreef dat het hier wijk Tervuursesteenweg betreft. Ik zou het schooltje anders eerder ten zuiden van de Mare Nostrum gesitueerd hebben.