Bierfestival evenaart 9000 bezoekers van vorig jaar

met categorie:  

Bierfestival met 150 te proeven bieren

De 5de uitgave van het Bierfestival liep dit jaar over drie dagen. Organisator Kevin en Veronique (Quali Drinks) zijn best tevreden want ze hebben de 9000 bezoekers van 2016 kunnen evenaren. Het bierfeest werd vrijdagavond op gang getrokken op het binnenplein van Brouwerij Het Anker. Ondanks het minder goede weer met af en toe regenbuien, kwam er toch wel heel wat volk afgezakt naar het festival.

Bierfestival Mechelen

Zaterdagavond, de tweede dag van het bierfestival, begaf ik met terug richting Het Anker, om een glimp op te vangen van de lopende beer pairing sessie. In de Officiers zaal. Daar hadden belangstellenden plaatsgenomen om meer te weten te komen over de combinatie bier en kaas. Geïnteresseerden die zich vooraf hadden ingeschreven, kregen deskundige uitleg van Luc De Raedemaeker. Deze docent Bierkunde, sommelier en wereldwijd gewaardeerd om zijn uitgebreide bierkennis, weet duidelijk heel wat over kaas en bier te vertellen.

Grote Markt voor drie dagen het Bierplein van Mechelen

Om 18 uur was dan het moment om het ‘bierplein’ op de Grote Markt te openen. Dit keer was de zon gelukkig aanwezig, tot grote vreugde van Kevin en Veronique. Het voelde wel frisjes aan, maar de terrasverwarmers her en der geplaatst deden deugd. Bovendien bracht de muziek gebracht door Dj Vinylah naast de stand van Duvel, extra warmte bij het publiek.

Aan de bierstanden was het intussen gezellig druk aan het worden. Eerst een bierglas (3€) afhalen aan de kassa, drie jetons voor de luttele prijs van 5 euro, en proeven maar.

Gouden Carolus sponsort ‘Sandra the Rose’

Op een Bierfestival waar duizenden mensen samenkomen, ontmoet je zo nu en dan ook mensen die zich inzetten voor een goed doel. Ik raakte aan de praat met Gunter, Nancy, Gilles, Bart, Yves en Christiane, die als familie en vrienden wielerploeg uitgedost in fietskledij ‘Gouden Carolus’ over Vlaamse wegen rijden. Het is Nancy die me na het maken van een foto te woord staat, waardoor ik de achtergrond van hun aanwezigheid in Mechelen te horen krijg.

Op 5 februari van dit jaar overleed mijn zus Sandra (44) aan kanker. Mijn zus deed zelf ook aan onderzoek naar de behandeling van kanker. Sandra was moeder van drie kinderen.” vertelt Nancy.

Sandra’s echtgenoot Gunter, staat naast me, en heeft het duidelijk nog steeds moeilijk met verlies van zijn echtgenote. “Ik vind het belangrijk dat wij het onderzoek naar kanker verder kunnen zetten, het werk van mijn echtgenote. Volgend jaar willen wij als ‘Sandra the Rose’ de 1000 km van Kom op tegen Kanker samen rijden” vertelt Gunter.

Om ‘Sandra the Rose’ de kans te geven om te kunnen deelnemen aan Kom op tegen Kanker, heeft onze Mechelse brouwerij Het Anker zich als sponsor achter dit goede doel geschaard. Nancy kent Het Anker maar al te goed want zij is er in 1997 gehuwd met haar echtgenoot Gilles.
Het is met deze Gouden Carolus wieleroutfit dat deze familie en vrienden al fietsend tien bierfestivals in België bezoeken, in de hoop dat ze de nodige 5.000 euro bij elkaar krijgen.

Momenteel moeten we nog twee derde voor elkaar krijgen”, zegt Gilles de man van Nancy.  Zelf meefietsen kan ook mits hij een bijdrage 7 euro, het mag natuurlijk ook meer zijn. De komende weken fietsen ze nog naar Zottegem, Namen, Hasselt, Essen en Brugge. Je kan deze familie mee steunen door via overschrijving een bedrag over te maken op rekeningnummer BE14 7331 9999 9983 (actienummer 170194505) van Kom op tegen Kanker. Meer info vindt je ook op de facebook van ‘Sandra the Rose’ en op de website www.1000km.be.

Bieren proeven … smaken verschillen

Ik keek al uit naar de zondag, derde en laatste dag van het bierfestival. Ook dit keer waren de weergoden niet de beste vriend. Donkere wolken ontsierden het geheel. Gelukkig kon er ook vandaag naar hartenlust geproefd worden van alle aangeboden bieren. Ook op zondag hadden liefhebbers geboekt voor de beer pairing sessie, dit keer rond chocolade en bier. Werner Callebaut, deskundige op dit gebied kon alle aanwezigen toch iets bijbrengen over deze lekkere combinatie..

Dit 5de bierfestival loopt op zondagavond langzaam naar zijn eind toe. Intussen begon het lichtjes te regen, ook dat ontbrak er nog aan. Hier en daar kon ik wat stemmen opvangen, de ene al wat losser dan de andere, pratende over de geproefde bieren. Hieruit kon ik bevestigen wat dikwijls gezegd wordt dat smaken verschillen. De ene vond het te zuur, wat de andere dan weer te zoet beoordeelde. Toch klonk het bij heel wat standhouders positief, en dat zegt ook al iets over ons eigenste Mechels Bierfestival.

Kevin en Veronique, alle medewerkers een dikke proficiat, maar volgend jaar voor de 6de editie Bierfestival, niet vergeten de zon mee te bestellen.

Ben jij geweest naar het Bierfestival ? Uw reactie is hieronder welkom.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen op zijn Best