Bewoners Gummarushof organiseren rommelmarkt

met categorie:  

Rommelmarkt Gummarushof

Zaterdag vond in het Gummarushof, de voormalige kerk aan de Kerkhoflei, de allereerste rommelmarkt plaats. Twintig standhouders, waarvan 7 toekomstige bewoners van het cohousing project, en 13 buitenstaanders, hadden hun tweedehands spullen in de kerk uitgestald.

Rommelmarkt in voormalige Sint-Gummaruskerk te Mechelen

Klokslag 9 uur werd het startschot gegeven van de rommelmarkt. Het duurde niet lang vooraleer de eerste kopers kwamen opdagen. Het is Samen Wonen Mechelen die dit kleinschalige gebeuren organiseerde.

We hebben de kerk vandaag opengesteld voor het publiek, reclame gemaakt in de buurt om de mensen een standje aan te bieden waar ze hun tweedehands spullen kunnen verkopen. Tot hiertoe ziet dat er uit als een succes, er zijn toch heel wat mensen, ook uit de buurt komen opdagen. Er is heel wat bedrijvigheid, en dat is wel fijn om te zien “ aldus Tom Suykerbuyk (toekomstig bewoner Gummarushof en gelegenheid woordvoerder)

Cohousing brengt mensen samen in Gummarushof

De ontwijde Parochiekerk Sint-Gummarus (bouwjaar 1925-1926), behoort tot een groter geheel, het cohousingproject. “De kerk zelf zoals we hier staan zal niet bewoond worden. Het blijft een soort van polyvalente ruimte, die we ook cultureel kunnen uitbouwen” vertelt Tom

Cohousing bewoner in Gummarushof

Intussen is er al interesse van onder andere dansgroepen, mensen die yoga sessies willen organiseren, maar ook exposities en muzikale evenementen behoren tot de mogelijkheden. De voormalige kerk zal in de nabije toekomst wel enigszins moeten verbouwd worden om diverse activiteiten toe te laten.

“De echte werken hieromtrent starten pas in het voorjaar 2018. Voor de rommelmarkt van vandaag is de ruimte al geschikt. Ook de akoestiek zal moeten aangepakt worden. Het moet alles bij elkaar een aangename omgeving worden.”

24 woongelegenheden in bouwproject aan Kerkhoflei

Wat het cohousing project betreft, komen er 24 privé woonunits. De kerk inclusief aanpalende gebouwen zijn door de vereniging “Samen Wonen Mechelen’ aangekocht van het Bisdom. Iedere bewoner die een unit aankoopt, is dus eigenaar van een gedeelte uit de vereniging  Deze woongelegenheden, gescheiden door een mooie tuin, zullen binnen dit bouwproject ontstaan in de gebouwen van de vroegere meisjes- en jongensschoo

l..

De pastorie gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog, huisvest nu tijdelijk al vier toekomstige bewoners. De woongelegenheden, met verschillende indelingen en afmetingen, gaan onderdak bieden aan onder andere alleenstaanden, maar ook gezinnen met of zonder kinderen. Cohousing betekent ook dat er gemeenschappelijk ruimten zullen gedeeld worden. Zo zal uiteraard de binnenruimte van de vroegere kerk, maar ook de wasruimte, en het voorziene atelier inclusief werkgereedschap gedeeld worden.

Bijhorend aan het woonproject ‘Het Oud Nonnetjeshuis’ zal omgedoopt worden tot een ‘Gemeenschapshuis’, waar de bewoners samen kunnen koken en eten, een hobby uitoefenen, gezamenlijk muziek kunnen maken, een boek lezen in de bibliotheek. Dit zijn allemaal gemeenschappelijk zaken die horen bij cohousing”.verduidelijkt Tom die voor de gelegenheid me als woordvoerder alles verduidelijkt over hun project.

Momenteel is men nog op zoek naar geïnteresseerden voor de twee overblijvende woonunits. Wie meer info zoekt over dit co-housing project van Samen Wonen Mechelen kan terecht bij mevr Paule Dierens op sawomech@gmail.com

Alle info kan je terugvinden op de website Gummarushof

Uw reactie op dit artikel kan u hieronder neerpennen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy