Willy Van Eeckhout zet z'n kunst in de kijker in de kerk...

 

(foto's: Jan Smets)

Hij is één van  de meest spraakmakende en getalenteerde Mechelse kunstenaars van z'n generatie en wist een indrukwekkend oeuvre te verzamelen.  Heel figuratief gestart evolueerde hij in de loop der jaren naar puur abstract.  En nog steeds is de kunstenaar niet aan het einde van z'n latijn.  Na zijn grote olieverschilderijen is hij nu ook heel creatief aan de slag met palimpsesten.  Willy Van Eeckhout is niet in één hokje te plaatsen.  Vanaf zondag exposeert hij wel op een héél bijzondere locatie: de Colomakerk!  Deze opent die dag na 17 jaar opnieuw de deuren en Willy die geboren is in de Hanswijkenhoek krijgt de eer om als eerste kunstenaar hier te mogen exposeren.  In de eerste plaats blijft de kerk z'n liturgische functie behouden, maar in de toekomst zal ze ook een soort van ontmoetingsplaats worden voor de wijk.  Socio-culturele activiteiten zullen er kunnen plaatsvinden.  De mini-tentoonstelling met vooral veel ouder werk van Van Eeckhout is zo'n beetje de smaakmaker en het voorproefje van de functies die het kerkgebouw later eveneens krijgen kan.  Vandaag heb ik met Willy de tentoonstelling opgebouwd in 'onze' kerk...

 

 

Willy werd in 1943 geboren in het 'moederhuis' in de Maurits Sabbestraat, maar zijn wieg stond in de Beukstraat nummer 10 - de na-oorlogse tuinwijk van de Hanswijkenhoek...

 

We woonden er in bij m'n grootouders in wat men toen (en nu nog trouwens) 'de huizen van 't Syndicaat' noemde.  Mijn grootvader Rik die de bijnaam 'Rik van den Dopper' had, was smid in het Arsenaal.  Vele wijkgenoten werkten aan 'IJzeren Weg' of Arsenaal.  Daarnaast was de man ook muzikant in de Harmonie van 'den Hoek': 'Verbroedering Kunst en Vrij'...

 

Deze harmonie bestaat nu nog steeds, maar draagt nu de naam 'Koninklijke Harmonie Mechelen'.  Zij zullen zondag ook het beste van zichzelf laten horen tijdens de feestelijke heropening van de kerk...

 

(in 1962 tekende Willy zo zijn grootvader...)

 

Mijn grootvader was ook een verwoed kanaalvisser.  Mijn grootmoeder was Antonia Van der Taelen, maar werd door iedereen Net genoemd.  Ze was een uitmuntende huisvrouw...  IIn 1950 kochten mijn ouders een huis in de Voetbalstraat - nummer 58 -  ook al in de Hanswijkenhoek.  De woonstkeuze werd wellicht bepaald doordat grootvader en vader beiden in het Arsenaal werkte...

 

(Voetbalstraat geschilderd in 1964...)

 

Vanaf 1959 tekende Willy vele portretten van mensen uit de buurt (zo zien we op de expo ondermeer portretten van zijn grootouders, een zelfportret en de buurjongetjes Crol....).  Ook maakte hij aquarellen van Mechelse stadszichten.

Van 1960 tot 1965 volgde Willy Van Eeckhout teken-en schilderlessen in de Mechelse academie. 

 

Die was toen nog zeer tradioneel van geest en dit had tot gevolg dat ik tijdelijk de olieverd, voor mij toen symbool van deze studies, verbande en thuis met verdunde offsetinkt begon te schilderen.  In mijn eerste 'atelier' - mijn slaapkamer...  Met als gevolg dat het ganse huis doordrongen was van de hinderlijke stank...  Later palmde ik de zolder in.  Mijn 'zolderke'.  Ook m'n eerste collages werden geplakt in m'n slaapkamer...

 

Het is pas veel later dat hij verhuisde naar de Stationsstraat om in het loftencomplex 'De Gieterij' een atelier in te richten dat hem in staat stelde grotere formaten te schilderen... in olieverf!

Van 1959 tot 1965 werkt Willy figuratief: portretten, zelfportretten, stillevens en landschappen in de buurt, zoals de oude Colomabrug, de Voetbalstraat...

 

(eenvoudige tekening van de Colomabrug uit 1964)

 

Willy Van Eeckhout volgde studies Regentaat Plastische Kunsten aan de Rijksnormaalschool in Hasselt onder leiding van onderandere Walter Vilain en Marcel Boon...

 

Ik werd verplicht 'Das Geistige in der Kunst' van Kandinsky te lezen...  Het deed me toen definitief kiezen voor de abstracte kunst!

 

Op de expo staat er een toonkast met een aantal palimpsesten waarin de kunstenaar oude communieprentjes integreerde.  Deze reeks maakte Willy naar aanleiding van de restauratie van de Colomakerk.

 

 

Een meer uitgebreide historie over Willy en zijn werk kan je lezen in de door Frans Boenders geschreven monografie: 'Van Eeckhout - ga jij maar schilderen'...

Ook verwijs ik graag naar het artikel over Willy dat ik schreef op Mechelenblogt en dat nadien ook werd opgenomen in mijn boek 'Mechelen. Een stad vertelt'.

www.mechelenblogt.be/2013/04/ga-jij-maar-schilderen

www.willyvaneeckhout.com

Zondag gaat de Colomakerk open.  Om 11 uur is er een Eucharistieviering waarna de burgerlijke inhuldiging volgt met toespraken en receptie en gelegenheid om de expo met het werk van Willy Van Eeckhout te bewonderen.  De tentoonstelling is er te bekijken tot 1 november, na de zondagvieringen (of op afspraak)