Nieuw seizoen Theater M stelt openheid en diversiteit centraalSeptember associëren we veelal met de terugkeer naar de schoolbanken, maar ook de verschillende culturele spelers in Vlaanderen staan dan opnieuw voor je klaar met hun programmatie voor een fonkelnieuw seizoen. Dat is niet anders voor Theater M dat haar nieuwe seizoen dinsdag 12 september 2017 voorstelde. Mechelen Blogt was erbij en stelde vast dat er heel wat moois op ons afkomt!

Vanaf zaterdag 23 september, een week na UiT Zonder Uitlaat, dat traditiegetrouw het Mechelse culturele seizoen voorafgaat, kun je weer terecht bij Theater M voor een goedgevuld en gevarieerd seizoen, met drie eigen creaties, een aantal gastvoorstellingenontbijtcinema en heuse ladies nights. Ook nu wordt aan de kleinsten gedacht met de familievoorstellingen met of zonder gratis pannenkoeken. 

     

Tijdens seizoen 2017-2018 kan er regelmatig smakelijk gelachen worden, of dat nu met de geniale improvisaties van De Improfeten is, de comedy shows van ondermeer Tanja Poppe, Nele Bauwens of Nele Goossens of de blijspelen. Maar Theater M houdt ook de vinger aan de maatschappelijke pols, met ook ruimte voor drama zoals bij 'Nacht, Moeder' of de moedige getuigenis in 'Verhaal van een sterke vrouw in Oorlogstijd'. Of nog: dat allemaal samengebald in één productie, zoals bij de openingsvoorstelling 'Helemaal Alleen'. Waarin Youssef El Mousaoui verhaalt hoe alles wat maar mis kan gaan dat dan ook doet. Depressie, denken aan zelfmoord. Maar gelukkig heb je geen geld om een touw te kopen. Mousaoui lacht met zijn miserie; 'Helemaal Alleen' reikt met humor de sleutel aan om de taboes rond donkere thema's te doorbreken.

    

Openheid, toegankelijkheid en diversiteit vormen de drie pijlers van het nieuwe aanbod bij M. En dat geldt zeker voor de drie eigen creaties; 'Partnerruil', 'Jet & Lammes' en 'Yallah Naar België', een theatervoorstelling van en door Helga Van der Heyden en Youssef El Mousaoui, geïnspireerd op verhalen van Marokkaanse vrouwen eerste, tweede en derde generatie. De voorstelling wordt gekoppeld aan een kunsttentoonstelling met Anne-Marie Van Broeck, een atelier waar de migranten zelf kunnen meewerken aan ondermeer de kostuums.

Theater M verwelkomt ook dit jaar een aantal nieuwe gezichten. Het vaste acteursteam waaronder Katrien De Becker en Marilou Mermans wordt dit seizoen versterkt met Anke Helsen, Wim Van de Velde, Hilde Van Wesepoel, Christophe Stienlet, David Michiels en Youssef El Mousaoui.

De niet-toekenning van de structurele subsidie door Vlaanderen vorig jaar heeft consequenties. Het aantal gastvoorstellingen blijft ongeveer op peil, maar de eigen creaties worden gereduceerd naar drie in plaats van vier. Gelukkig kon Theater M partnerships aangaan met de stad Mechelen, Provincie Antwerpen en UIT in Mechelen. De structurele partners -Moonbeat en De Cronos Groep- hebben de laatste jaren geïnvesteerd in de herwaardering van de infrastructuur. Afgelopen zomer werd de muziekinstallatie in de foyer geoptimaliseerd en de verwarmingsinstallatie werd volledig vernieuwd.

Naast de artistieke versterking kan Theater M ook rekenen op productionele aanvulling. Frans Ceusters (algemeen coördinator), Kathleen Sterckx (zakelijk leider), Yves De Lathauwer (artistiek leider), Stefan De Waele (pers en communicatie) en Ivan Pelemans (technicus) worden versterkt door Helga Van der Heyden als projectcoördinator en het jonge geweld Gert Verstraeten als productiemedewerker. Zij worden op hun beurt ondersteund door een fantastisch vrijwilligersteam.Seizoen 2017-2018 in een notendop
'Helemaal Alleen' geeft op 23 september het startschot, in oktober speelt de eigen creatie 'Jet & Lammes', een blijspel met Wim Van de Velde, Hilde Van Wesepoel en Anke Helsen. Op 4 november spelen Bart Van Avermaet en Bert Cosemans '2 Flikken' van Keith Huff en op vrijdag 17 november vraagt Pascale Platel zich in 'Tet Talk' af: 'hoe overleef ik mijn omgeving'. Een paar dagen later brengen Marleen Merckx en Leen Dendievel een beklijvend 'Nacht, Moeder'.

    

In de 17de eeuwse kelder van Theater M grasduint Marilou Mermans, op 9 en 10 december in het waargebeurde verhaal van een sterke jonge vrouw die de gruwel ervaart van de oorlog, met 'Verhaal van een sterke vrouw in oorlogstijd'. Met Tanja Poppe staan we op vrijdag 19 januari hilarisch, grotesk maar vooral grappig 'Onder druk', of hoe zij de verstikkende maatschappij vakkundig fileert. De 'stoute' komedie 'Partnerruil' speelt een aantal dagen in januari.

In februari en maart geldt 'Neles met humor aan de macht' bij Theater M. Op vrijdag 26 februari neemt Nele Goossens ons mee in haar argeloos grappige one woman show 'Dag Janine en dag José' en op vrijdag 30 maart is Nele Bauwens aan de beurt met 'Wat een Geluk'.

    

Luc Caals vertolkt op 16 maart de tragi-komedie 'Tranen van een Clown'. De laatste eigen creatie van het seizoen is 'Yallah, naar België' die op verschillende data in april en mei te zien is.

Er staan ook een aantal familie- en kindervoorstellingen op het programma, zoals 'De Zingende Prins' (zondag 5 november), 'Broemmm!' (zondag 7 januari, met gratis pannenkoeken), 'Molletje en de maan' (18 februari) en ‘Joris en de geheimzinnige toverdrank’ (zondag 15 april 2018).

Op zondag 3 december 2017 komt Sinterklaas langs en worden de kindjes na de voorstelling verwend met een lekkere pannenkoek, zoals bij alle familievoorstellingen.

Trouwe bezoekers van theater M kennen vast de traditionele ontbijtcinema’s voor families. In het nieuwe seizoen is dat op de zondagen 17 december 2017 en 25 maart 2018 met de klassiekers ‘De Leeuwenkoning’ en ‘E.T.De Improfeten deden het vorig seizoen enorm goed bij theater M en daarom staan ze nu geen twee, maar vijf keer op de planken. Geen improvisatiespelletjes, maar elke keer een uniek volavond verhaal volledig geïmproviseerd zonder script, voorbereiding of afspraken. Improvisatietheater van de bovenste plank met Christophe Stienlet, Tom Saeys, Jeron Dewulf en Jan Buermans als acteurs en Jo Hens en Michael Taeymans als muzikanten. Telkens op de tweede donderdag van de maand.

Na het succes van vorig jaar krijgt het internationale improvisatiefestival 'The right to be funny', in het kader van OP.RECHT.MECHELEN een vervolg. Met spelers uit ondermeer Engeland, Frankrijk en Canada.

Hotel Terminus 1914’ is een pakkende muzikale theatervoorstelling naar het waargebeurd verhaal van Louise Mack, Australisch auteur en oorlogscorrespondente. Haar boek ‘A woman’s experience in the great war’ dat in 1915 werd gepubliceerd was meteen een bestseller. Kunstencentrum Vlaams Fruit brengt deze productie op vrijdag 8 juni 2018.

En het seizoen wordt besloten met comedy. Veerle Malschaert brengt haar gloednieuwe comedyshow ‘Boegbeeld’ op zaterdag 8 juni 2018.

Tot slot biedt theater M tijdens de krokusvakantie een platform aan jong aankomend talent met een theaterworkshop. Dit jaar onder leiding van Kristof Goffin, in samenwerking met Artenova, de creatieve ruimte die door de stad ter beschikking wordt gesteld.

Aan keuze geen gebrek voor seizoen 2017-2018 bij Theater M, met een aantal gedurfde en veelbelovende producties. Zodra je je keuzes gemaakt hebt, en die al dan niet toevoegt bij voorstellingen bij Cultuurcentrum Mechelen, Jazzzolder Mechelen, kc nOna, t' Arsenaal/Lazarus  of andere mag je gerust van een goedgevulde culturele agenda spreken. En ook als je je beperkt tot Theater M alleen!

We komen elkaar ongetwijfeld tegen, wedden?

Meer informatie over de verschillende producties van Theater M vind je op de webstek www.theaterM.be. De handige brochure van het nieuwe seizoen kun je ophalen bij Theater M in de Oude Brusselsestraat 10-12 in Mechelen. Maar je vindt Theater M ook op UiT zonder Uitlaat, morgen, zondag 17 september.

Wacht niet te lang met bestellen want de verkoop is al volop bezig!

Tekst: © Mark Van Mullem
Alle foto's: © Jan Smets