Een juweeltje van een expo: 'Common Ground'

 

(foto's: Jan Smets)

De tentoonstelling loopt nu al een paar weken.  Maar wees gerust: je kan hem nog steeds bezoeken tot 8 oktober.  En dat moet je beslist doen!  Het is een ommetje méér dan waard.  Ik ben altijd al geboeid geweest door het kunstambacht en heb grote bewondering voor de vakkennis en de creativiteit die je daar kan waarnemen.  Eén van die kunstambachten die in Mechelen wordt beoefend is juweelkunst.  In het IKA aan de Veemarkt  kan je hiervoor ook een opleiding volgen.  Vijf instituten uit het Vlaamse land hebben nu de handen in mekaar geslagen om een gezamelijke expo in mekaar te boksen waarbij ze de toeschouwer willen verbazen met de fraaiste resultaten van hedendaags sieraadontwerp.  Onder de titel 'Common Ground' toont men in 'de put van Busleyden' ronduit schitterende juwelen - heel uniek van vormgeving, gebruik van materialen en uitstraling...  Je kan de tentoonstelling elke donderdag van 17 uur tot 21 uur bezoeken, en op vrijdag, zaterdag en zondag van 11uur tot 18 uur.  Inkom is gratis.  Waarop wacht je?

 

Waarvoor staat de titel?

Wel: binnen onze maatschappij is er een beweging groeiend waarin mensen over alle tegenstellingen en verschillen op zoek gaan naar het gemeenschapelijke - naar wat hen linkt of weet te verbinden.  Vaak heeft men meer gemeen met mekaar dan men denkt op het eerste gezicht.

 

 

 

Laat dit dan het thema zijn waarrond vijf opleidingen juweelkunst hebben gewerkt.

'Common' kan zowel een adjectief als een zelfstandig naamwoord zijn.  In het tweede geval verwijst het naar 'het gebruiksrecht op andermans grond' of 'het gewone'.  Als je het als adjectief gebruikt betekent het 'publiek', 'gebruikelijk' of 'ordinair'.

'Ground' betekent 'terrein', 'grond' of 'basis'...

Zo samengevoegd kan je 'Common Ground' dus lezen als 'gemeenschappelijke grond'.

De gemeenschappelijke interesse is in elk geval aanwezig.

De studenten en de leraren tonen waar ze samen mee bezig zijn tijdens de opleiding.  Ze komen allen van overal maar samen ontwerpen en creëren ze sieraden.  Samen daagden ze mekaar uit om het thema dieper uit te werken.

 

 

Wat betekent 'common ground'?

Wat houdt dat voor mij in?

Wat geeft mij grond?

Welke gemeenschap draagt mij?

Wat verbindt ons?

Met wie en met wat voel ik mij het meest verbonden?

Waar liggen mijn wortels?

Wat voedt mijn creativiteit?

 

 

De knappe expo toont een selectie van de juwelen en objecten van zo'n 87 studenten die zich lieten inspireren door al deze vragen en aspecten.

Sommigen haalden de inspiratie in religie, stamboom of familie.  En anderen zochten het in het verleden en herinneringen...

Weer anderen hebben de grenzen tussen gemeenschappelijke ruimte en individuele vrijheid afgetast...

 

 

Het resultaat is verbluffend en heeft een hoog niveau.  Daarvan kan ik getuigen.  Hier is echt heel wat talent aanwezig. 

Ik kon me alvast fotografisch heel erg uitleven op deze tentoonstelling...

Leuk om een verloren uurtje aan te spenderen als je in de buurt bent... 

 

 

De ontwerpen zijn gebundeld in een mooie catalogus die wordt verkocht aan 10 Euro.

(inkom van het museum via de Sint-Jansstraat).

expo is een samenwerking tussen  IKA Mechelen,  RHoK Brussel,  SASK  Sint-Niklaas, KASKA DKO Antwerpen en  A!H Sint-Truiden.

 

 

 

Kunst is relatief en is in ieders ogen anders.  Tenslotte is alles zoveel waard als de zot er wil voor geven zegt men...