Dodoens: ster van verrassend digitaal kunstenfestival!

  (foto's: Jan Smets)

Hij was de ultieme 'renaissance-man' en niet in één plaatje te vangen.  Geneesheer, kosmograaf, wetenschapper, botanicus.  Rembert Dodoens, 500 jaar geleden in Mechelen geboren was de pure homo universalis.  Alledaags was hij niet.  Daarom dat zijn verjaardag ook niet alledaags wordt gevierd.  Op een wel héél verrassende en originele manier zal hij worden belicht.  En misschien is dit laatste wel de beste omschrijving van wat, en hoe we hem in het weekend van 13 tot 15 oktober zullen te zien krijgen.  Alhoewel.  Het digitale kunstenfestival 'Dodonaeus'  waarmee Dodoens eer zal worden aangedaan is héél breed opgevat en valt niet in een paar woorden uitgelegd.  Je moet het dus zélf komen bekijken en ervaren!  Het hele evenement heeft vele vaders - kunstenaars en musici uit binnen-en buitenland, mét vooral ook creatieve Mechelaars die hier hun steentje toe bijdragen.  Twee van hen zijn Koen Vermeulen (re) en Aitor Biedma (li) die al hun sporen verdienden op het terrein van digitale kunst.  Historicus Koen is net als Rembert niet in één plaatje te vangen.  Het idee voor deze niet alledaagse benadering van deze Mechelse historische figuur is bij hem ontstaan, en het werd samen met hem uitgewerkt door een groep heel enthousiaste en getalenteerde medewerkers...

 

 

Enkele maanden geleden kregen we in de Kruidtuin al een smaakmaker voor dit festival.  Daar staat immers Rembert Dodoens in volle ornaat.  Maar...hij mist al langer één van zijn twee handen..  Met een subliem lichtspel kreeg 'onze' Rembert een 3D-geprinte hand toegemeten...  Hiermee werd het digitale arts festival van oktober gelanceerd.  Een voorproefje van wat komen zal...

 

(foto: Dodonaeus.be)

 

Bezieler van wat komen gaat, historicus en muzikant Koen Vermeulen en visual artist Aitor Biedma hebben al wel meer ervaring opgebouwd met dit soort van evenementen.  Wie herinnert zich niet het prachtige 'Loodlicht en Kerkruis' in de OLV-over-de-Dijlekerk of 'De terugkeer van de slechtvalk' in de Sint-Romboutstoren, waarbij ze samenwerkten met voormalig stadsartiest Gijs Vanhee?

Veel overtuigingskracht was dan ook niet nodig om een fiat te krijgen voor dit kunstproject.

Om dit festival te kunnen organiseren werd de vzw Glaudsbild opgezet.

Grosso modo kan gesteld worden dat het evenement doorgaat op vier locaties: de Sint-Romboutskathedraal, de Sint-Romboutstoren, de vlakbij gelegen Heilige Geestkapel én het Cultuurcentrum

 

Ondertussen is ook Bart Vandermosten er bij komen zitten.  Bart heeft al vele jaren veel ervaring met het organiseren van concerten en feesten in de stad.  Hij is dus de perfecte medewerker geworden om dit alles op poten te zetten.  Collega's Jan Straetmans en Laurent Cartuyvels wisten dan weer erg mooie muzikale namen te strikken.

Koen:

 

Het wordt een wervelend audiovisueel spektakel gebaseerd op Philippus de Montes polyfone madrigalen en Rembert Dodoens leven en werk...

 

En daar werken heel wat heel verscheiden kunstenaars aan mee.  Zo vallen me ondermeer de namen van de Mechelse beeldende kunstenaars Serge Piessens en Eric Vandamme me op.  En ook zie ik in het indrukwekkende lijstje de naam van de bekende organist Wannes Vanderhoeven staan...  Garant voor kwaliteit zou ik denken...

 

Elke locatie heeft z'n eigen thema.  Zo wordt in de Heilige Geestkapel de botanica belicht.  Hier wordt het accent gelegd op de plantkundige Dodoens.  Zes beeldende kunstenaars hebben gewerkt rond dit thema.  Deze expo wordt ondersteund door muziek en installaties.  Het is de Mechelse kunstgalerij Yohanneke die de organisatie in de kapel schraagt...  In het Cultuurcentrum wordt je pas helemaal ondergedompeld in dit electronische muziekfestival - puur muziek en visuals.  Als titel plakten we hierop: 'Dovigheid en eksterogen'.  Er wordt een link gelegd naar Dodoens beschrijving van geneeskrachtige planten en exotica en naar het kosmografische werk van Dodoens. Muziek en beeld vullen mekaar aan.

 

En dan zijn er natuurlijk de kathedraal en de toren. 

Sint-Romboutstoren kan je bestijgen vanaf 18 uur tot middernacht.  En dat is uniek te noemen.  Je klimt letterlijk naar 'de hemel en de sterren', en het is niet zo moeilijk om je zo in te leven in de 'cosmographica' van Rembert Dodoens.  Op drie verdiepingen van de toren kan je er installaties zien van audiovisuele kunstenaars.

 

(Bart Vandermosten, Pieter Steyaert, Aitor Biedma en Koen Vermeulen)

 

Pieter Steyaert die als laatste ons komt vervoegen is hierin een spilfiguur.  Met zijn collectief SEAD al actief in de hele wereld.  Maar hij is niet weinig blij dat hij zijn kunnen nu ook in eigen stad kan laten zien. Enthousiast vertelt hij over wat we zullen te zien krijgen.  Laat me dit alles maar als verrassing houden. Om het eenvoudig te houden: we krijgen een interactie tussen computer en planten...

 

In de kathedraal zal Mechelaar Wannes Vanderhoeven het beste van zichzelf geven aan het orgel.  En de kers op de taart is heel zeker Kristen Cornwell, de in Mechelen wonende Australische jazzzangeres!  Let wel: deze optredens zijn er enkel op vrijdag en zaterdag.  Dan kan je het totale programma meemaken.  Zondag zijn alleen toren en Heilige Geestkapel open...

 

Nog een geweldig toemaatje:  Op zaterdag 14 oktober zal Charlemagne Palestine die al in de jaren zeventig van vorige eeuw bekend was om zijn minimale pianostukken een beiaardconcert geven.  Dit gaat door om 18 uur en kan je meemaken vanop het Cultuurplein.

 

Cultuurcafé de Kuub aan het Cultuurplein is het centrale punt van het evenement.  Hier kan je zo gewenst ook het gelegenheidsbier 'Indulgence Botanik' proeven: een door brouwerij Het Anker gefabriceerd speciaalbier van gerst en tarwe met fusie van vlierbloesem, engelwortel, kruidnagel én rozemarijn.... 

 

 

Dodoneus werkt ook samen met Europalia Indonesia.  Op vrijdagavond zullen er twee Indonische artiesten aan de slag gaan: Patrick Hartono en Duto Hardono - grote namen in de wereld van de  conceptuele kunst,electronica-muziek en intermedia.  Ook oude en tradionele instrumenten worden in het concept verwerkt...

                                                                                  

                                                                                                                                                   

Alle kunstenaars en muzikanten op een rijtje:

Anne Geene & Arjan de Nooy, Jan Weynants  & Johan Krist, Biomodd, Resonance Visuals, Joris Putteneers, Serge Piessens & Eric Vandamme, Nele Fack, POLYDODO: Kristen Cornwell, Wannes Vanderhoeven, Wanna, Blub, Subtiv & Gottland, Charlemagne Palesine, Wolf Müller & Niklas Wandt, Tako, TSM aka This Soft Machine, Patrick Hartono, Duto Hardono, Dijf Sanders, Floris vanhoof, Orphan Fairytale, Milan W., Abner Botsbak, Köhn, Miaux.

 

Partners en sponsors:

Cultuurcentrum Mechelen, kunstgalerie Yohanneke, Torens aan de Dijle, Vidi-Square, Screenit, stad Mechelen, vzw Prikkelt en Europalia arts festival Indonesia

 

tickets en meer info:

www.uitinmechelen.be

www.dodonaeus.be

(én op Facebook!)

 

 

 

Rembert was als homo Universalis beslist niet alledaags.  500 jaar geleden werd deze grote Mechelaar geboren.  Unieke wetenschapper, geneesheer, botanicus, renaissanceman: te vatten in één plaatje was hij niet.

Dit Digitale Kunstfestival zal het dan ook niet proberen in één plaatje.  Wervelend, verrassend en subliem zal het stof van de tijd dat over hem gedwarreld was, worden weggeblazen.  Zijn hand kreeg hij al digitaal terug.  Nu zal hij helemaal in het licht staan: als ster tussen de sterren - de aarde overstijgend - kosmografisch en alom.  Kortom: Rembert ten voete uit!