Bar Emma wil het verschil maken

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets.  Griet Reypens en Erik Poortmans)

De Désiré de Boucherystraat is momenteel nog een bouwwerf, en de passage wordt door de straatwerkzaamheden nog flink bemoeilijkt.  Maar als de straat heringericht zal zijn in de stijl van de aangrenzende Botermarkt, zal ze mooier dan ooit ogen.  Dat belooft voor de nabije toekomst.  Alles wijst er op dat deze vernieuwde straat een geliefde en wellicht nog drukkere verbindingsweg zal worden dan ze nu al is.  De handelaars zijn alvast erg tevreden. De uitbaters van de gloednieuwe BAR EMMA kijken de toekomst vol vertrouwen tegemoet!  Dat vertelt me Griet Reypens die samen met haar echtgenoot Jan Kempenaers hier de zaak Helti heeft uitgebaat.  Nu krijgt ze een doorstart in een vernieuwd concept én met een andere naam.  BAR EMMA klinkt zowel vertrouwelijk als sympathiek.  En dat is nu net de uitstraling die ze beogen.  Want BAR EMMA wil het verschil maken, met eerlijke, artisanale, zelfbereide gerechten - ambachtelijk en kindvriendelijk  Om dit alles te kunnen uitwerken kregen ze versterking van een ander echtpaar dat al lang z'n sporen verdiende op horecavlak: Wendy De Cuyper en Erik Poortmans zullen hun beste beentje voorzetten om hier een populaire stek van te maken.  Als traiteurs waren ze lang actief in Merksem, en hoeven ze zich niet meer te bewijzen.  Met vakkennis en een aantal wel erg bijzondere specialiteiten zullen ze de klanten proberen te overtuigen...

 

 

Op de gevel van het pand staat nog in vergulde letters: 'In den Ouden Bruul'.  Want dit is inderdaad de oudste benaming van de straat.  Jammer genoeg is deze naam in de vergetelheid geraakt.  Het was nochtans één van de oudste straatnamen in onze stad.  De straat liep oorspronkelijk van de Halle, opzij van de Zakstraat naar de Botermarkt - een beetje evenwijdig met de nu nog bestaande 'Korte Bruul' die overging in de ('Lange') Bruul. Vroeger werd ook de Leermarkt nog een tijdlang tot de straat gerekend.  In de sraat was ooit 'de Munt' gelegen. 

Later werd de Ouden Bruul herdoopt tot Désiré Boucherystraat - naar de Mechelse socialistische politicus (1888-1944)

 

 

In de zaak waar nu BAR EMMA gevestigd is werd vroeger al een ijsjeszaak en een brasserie uitgebaat.  Het huis heeft nog een paar fraaie elementen uit vroegere tijden bewaard zoals een prachtige arduinen boog.

Griet:

 

We kijken uit naar de toekomst.  Oorspronkelijk wilden we in september opstarten, maar we zijn nu toch al een paar weken geopend.  Noem het misschien 'repetitietijd'.  Maar toch weet men ons al te vinden ondanks de moeilijke bereikbaarheid van onze zaak door de straatwerken.  Leuk is het feit dat we BAR EMMA nu uitbaten samen met Wendy en Erik.  Wendy was een vroegere schoolkennis, en we vonden mekaar toevallig terug via Facebook...

 

Dat beaamt Wendy die er is komen bijzitten.  Samen met haar man Erik had ze lang een traiteurszaak in Merksem..

 

                                            (Wendy)    .

 

Met die zaak zijn we nu gestopt.  We waren op zoek naar een nieuw handelspand en aangezien we door leveringen aan de 'Buurderij' in Mechelen, waar buren online bestelde lokale en artisanale producten kunnen aanschaffen, deze stad kenden en er verliefd op werden, was het snel beklonken.  Mechelen is geweldig.  We willen hier komen wonen.  Deze stad is rustiger dan Antwerpen, maar toch levendig genoeg.  En we moeten zeggen dat het hier gevoerde beleid ons beter ligt dan dit in Antwerpen.  Mechelen heeft potentieel.  Een enthousiaste Anneke Verbeelen die middenstandscoördinator is heeft ons over de streep getrokken.  We kiezen voluit voor Mechelen!

 

PS: Het leveringspunt van de 'Buurderij' is het Scheppersinstituut.  Met de 'Buurderij' wil men de sociale en solidaire economie én het buurtleven ondersteunen.  Samen én anders consumeren is de boodschap.  Meer info: 0497 75 37 14). 

Wendy en Erik hechten veel belang aan dat artisanale.  Zoveel is duidelijk.  En dat basisidee nemen ze mee naar BAR EMMA.  Jan en Griet zijn maar wat blij met de samenwerking.

 

 

 

 

Erik:

 

Onze bedoeling is om zuiver en alleen artisanale producten aan te bieden.  We willen ook met de lokale middenstand samenwerken.  Alles maken we zelf van onze siropen voor limonades tot de zalm die we zelf roken.  Hier kan je kwaliteit krijgen voor een betaalbare prijs!

 

De zaak zal alle dagen open zijn (behalve op zondag) van 9 uur tot 16 uur.

Je kan hier komen ontbijten of lunchen.

Men belooft hier geen 'klassiek' ontbijt, als wel een 'gezond' ontbijt met zelfbereide salades, en tapenades...  Ook huisgebrande en zelfgemaakte granola wordt aangeboden.

Maar het meest trots is Erik op zijn zelfgerookte zalm.  Hij laat me een stukje proeven: en inderdaad: dit is een heerlijkheidje...

 

 

Dit is koudgerookte zalm, handgezouten en gerookt op beukenhout op een temperatuur van 15 tot 20° C.

 

Daarnaast is ook de zelfgepekelde kip die in slaatjes wordt verwerkt niet te versmaden.  Een andere specialiteit is de omegabaars die in ons land gekweekt wordt in Kruishoutem.  Het is een 'ecologische' vis die alleen vegetarische voeding krijgt.  Het afvalwater wordt gebruikt om de serres mee te bevloeien.  Dit is een volledig gesloten ecologisch systeem.  De omegabaars wordt warm gerookt of gegrild.

BAR EMMA serveert ambachtelijk gebrande koffie van Pascal Lejoly - een kleine branderij uit Merksem.  Het is ook Pascal die de thees samenstelt.

 

  (Jan)

 

Het viertal heeft de taken netjes verdeeld.  Jan staat in voor het gebak van eigen maaksel.  Griet zorgt voor de quiches.  Wendy leeft zich uit in de slaatjes...  En Erik?  Die doet de rest - lacht hij...

 

BAR EMMA wil zich ook richten op mensen met kinderen.  Een kindvriendelijk hoekje met speelgoed wordt ingericht en men wil ook hier Romy zichtbaar maken.  Een kindertoilet en een verzorgingskussen worden voorzien.

www.bar-emma.be

 

Een adresje dus dat het uitproberen waard is...