3800 lopers dwarsen zonnig Mechelen

met categorie:  

 

(foto's: boven en onder re: Eddy Verschueren.  li: Jan Smets)

Voor de tweede keer op rij kwam geboren Mechelaar Kjell De Hondt als eerste over de streep op onze Grote Markt.  En hij deed dat in een scherpe tijd van 32"07".  Hiervoor diende hij een stevig te duelleren met Belgisch kampioen Ali Hamdi.  Maar in de lange eindsprint door de Bruul moest deze laatste uiteindelijk de duimen leggen.  Diego Van Looy uit Hombeek kwam als derde over de meet in 34'18".  Ik doe ze het niet na.  En dat doen ook de meesten niet.  Meedoen is voor velen belangrijker dan winnen.  En meedoen: dat deden ze!  3800 deelnemers werden geteld.  Dat is ietsje minder dan vorig jaar.  De organisatoren hadden gerekend op een 4000 lopers.  Maar het was een editie om in te lijsten: de sfeer was opperbest, de organisatie was puik te noemen, én er was een grote massa supporters naar Mechelen afgezakt om het lopende volkje moed in te schreeuwen.  De zon was ook van de partij.  En hoe: het werd een vrij warme editie, en dat maakte het toch een tikkeltje zwaarder dan de Dwars door Mechelen van vorig jaar.

 

(foto: Eddy Verschueren)

 

Het startschot voor deze twaalfde editie werd gewoontegetrouw gegeven in het Sportpark de Nekker.  De jongsten lopertjes hadden er dan al een leuke 1 kilometer lange Chiquita Run opzitten in het centrum.

Daarna namen de deelnemers aan de vijf kilometer er een loopje mee.  En dat ging gepaard met veel enthousiasme. 

Om 15u15 was het dan de beurt aan de de lopers van de 10 km.

Zowat dertig groepen namen dit jaar deel.  En dat is een record.  Met plezier stelde organisator Golazo vast dat er steeds meer Mechelse bedrijven en verenigingen zich ingeschreven hadden.  En dat stelde ook sportschepen Walter Schroons met tevredenheid vast.

 

 

Het parcours kende geen wijzigingen.  Waarom zou men?  De route is bijzonder mooi en afwisselend.  Ze gaat van de Nekker over de Dijledijk, het Mechels Broek passerend naar Muizen, om daar het water overstekend aan de overkant de tocht verder te zetten.  Dan wordt de stad 'ingedoken', via Zandpoortvest, Kruidtuin, Leermarkt, Boucherystraat, Reuzenstraat, Merodestraat, Grote Markt, IJzerenleen, Lange Schipstraat, Bruul, tot...de Grote markt.

Ik hoorde van verschillende deelnemers dat deze 'Dwars door...' de mooiste is van het land.  En dat wil ik graag geloven.

 

(foto: Eddy Verschueren)

 

Ik deed voor de tweede keer mee.  Puur voor het plezier.  Maar ik wou er graag een goed doel aan koppelen.  Men kon me sponsoren voor vzw Prinses Harte, die als groep al voor de vijfde keer deelnam.  Ik was één van de ongeveer tweehonderd lopers die hun beste beentje probeerden voor te zetten voor deze Muizense vzw die werd opgericht door Elke Dubin en Johan Muyldermans die hun dochtertje Harte verloren door een hersentumor.  vzw Prinses Harte wil verwenpakketten maken voor kinderen die met een levensbedreigende ziekte in het ziekenhuis verblijven.

Lopen voor het goede doel deed ook het Team Titi - team van Ineke Simons en Carl Van den Broeck.  Het bijeengesprokkelde sponsorgeld overhandigen zij aan Think Pink dat geld inzamelt voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker.  Met een veertigtal lopers verschenen ze aan de start, waaronder Ilse Velleman die zelf nog maar pas hersteld was van borstkanker.  Carl had me gevraagd om ook in hun team mee te doen, maar ik had al toegezegd voor Prinses Harte....  Mijn sympathie hadden (én hebben) ze alvast!

Opgemerkt was ook de vijftig koppen tellende groep van Barts Weg.  De opbrengst van de loop gaat naar vzw Barts Weg.  Mechelaar Bart Verbeeck uit de Colomastraat verloor enkele jaren geleden de strijd tegen kanker...

En zeker moet de grote groep van Ursulinen Mechelen worden vermeld!  Met veel geestdrift namen ze deel: zowat zeventachtig leerlingen en leerkrachten, aangevuld met tal van sympathisanten.  Ze deden het in solidariteit voor Sofie, een leerlinge die vorig jaar om het leven kwam bij een dodehoekongeval in Zemst.  Het sponsorgeld schenken zij aan Rondpunt, een vzw die verkeersslachtoffers begeleidt.  Ze werden luid toegeschreeuwd aan de kant van de weg!  Terecht.

Zovelen deden mee...  Zoveel lopers, zoveel motivaties...  Teveel om op te noemen.  Van een groep collega's van 'mijn' Borgerstein tot de leuke groep van Stadsmuseum Hof van Busleyden dat met toffe T-shirts met het nieuwe logo van het museum aan de start verscheen...

Het was weerom een plezier om mee te doen.  Vorig jaar kregen de deelnemers van de 10 km nog een fikse bui te verwerken.  Dit jaar was het zweten...  Maar voortgestuwd door de vele supporters bleef de sfeer er in, en sprokkel je moed bij mekaar.  Toen de grote middenmoot waar ik in zat aan de Hanswijkhoeve passeerde liepen de eersten al aan de andere kant van de Dijle richting stad...

 

(foto: Gil Placquet -  nog even... de laatste loodjes, de Botermarkt overstekend...)

 

Nog even wat andere uitslagen naast die van het hoofdpodium:

De eerste vrouw in de tien kilometer - Vanja Cnops - kwam over de eindmeet in 38'13", gevolgd door Muriëlle De Winter in 39'22" en Juliet Champion in 39'35".

Voor de tweede keer op rij won Matthias Pittoors de vijf kilometer.  Hij haspelde de loopwedstrijd af in 14'42".  Koen Penninckx en Emiel Van Osselaer werden tweede en derde in 14'50" en 15'10".

Bij de vrouwen in de vijf kilometer was de Mechelse Elise Scheers de eerste in 16'42.

En na de aankomst:

de euforie..., dorst...

Moet er nog gezegd worden dat de terrassen op deze stralende herfstdag overvol zaten?

 

(foto: Eddy Verschueren - delegatie van het team Prinses Harte)