Stomend MAANROCK brengt Mechelen aan het swingen - dag 3

met categorie:  

Dag 3 van Maanrock staat traditioneel geboekstaafd als familiedag op het Hoofdpodium en als finaledag van de Maanrockrally op het Apart Podium. Zes finalisten nemen het tegen elkaar op, met als hoofdprijs de eer om het Hoofdpodium op zaterdag te openen op Maanrock 2018.

Het Antwerps viertal Camp Rebecca mag de finale van de Maanrockrally openen en doet dat met brio (en een baritonsaxofoon). Groovy, met de nadruk op rock.

Meskens in Motown weet de Grote Markt te vervoeren met een trits Motownklassiekers van Diana Ross & The Supremes over Stevie Wonder’s ‘Higher Ground’. Het publiek aan het Hoofdpodium lust hier wel pap van.

De Brusselaars van Thyself hebben ondertussen bezit genomen van het Apart Podium en zetten een potige set neer die alle kanten uit stuitert. Mooi.

De Antwerpse band Lighthousing heeft technische problemen, die niet opgelost geraken en de band moet noodgedwongen forfait geven voor deze finale. Jammer voor hen, maar het aanwezige publiek steekt hun een hart onder de riem met een uitbundig applaus.

Na zijn zegetocht op Pukkelpop vorig jaar, staat André ‘the man with the golden organ’ Brasseur (en een select gezelschap muzikanten, waaronder Dirk Jans van De Mens op drums) op Maanrock. Wie kent zijn grote hits uit de jaren ’60 en ’70 niet? Early Bird, The Kid, Big Fat Spiritual (bekend van piratenzenders Radio Veronica en Radio Mi Amigo). Hier staat geschiedenis op het podium, maar met de flair uit de hoogdagen, swingend en funky.

      

De vierde finalist van de Maanrockrally komt uit onze hoofdstad en dat weerklinkt ook in de urban grooves die Anysa over de Botermarkt laat vloeien. Een eclectische mix van R&B, soul en hip hop met een poppy feeling. De tekst op haar shirt laat er geen twijfel over bestaan: deze meid weet wat ze wil.

De achtkoppige soul-funk-popband Pelican Bay uit Maasmechelen brengt seventies soul met een stevige R&B-injectie in de Maanrockrally. Vooral de blazerssectie maakt indruk tijdens de groovy set.

Dertig jaar na hun debuut en ettelijke wereldhits later, is Soulsister terug op pad om hun roemrijk repertoire met ons te delen. ‘The way to your heart’, ‘Through before we even started’, ‘Like a mountain’, … ze passeren allemaal de revue. Polle Pap en Jan Leyers weten nog steeds wat een goeie show is, en het publiek smult er van.

De jonge gasten van Coyote Melon uit Gent brengen pop rock van de bovenste plank met een edgy kantje op de Maanrockrally. Straightforward rocksongs met catchy melodieën.

Stan Van Samang heeft de Grote Markt ondertussen goed laten vollopen. De veelal vrouwelijke fans smelten voor de wonderboy van de Vlaamse showbizz. Met zijn hit ‘Een Ster’ zette hij de Grote Markt op zijn kop.

Niet vergeten dat er ook een winnaar moest gekozen worden van de Maanrockrally. Op de derde plaats eindigde Anysa, plaats twee was voor Thyself en nummer 1 … Coyote Melon mag volgend jaar Maanrock openen!

Fleddy Melculy had er duidelijk zin in om het Apart Podium te laten ontploffen. En de aanwezige fans hadden ook wel zin in een potje crowdsurfen, of een leuke circle pit. Fleddy en zijn kompanen spelen snoeiharde metal, maar nemen zichzelf niet al te serieus. Met songtitels als ‘Apu Van De Nightshop’, ‘Ik Haat Jazz’ en nummers over mensen die metalshirts kopen in de H&M, valt er niet alleen muzikaal te genieten van een Fleddy Melculy show. De politie moest zelfs de Botermarkt afsluiten omdat er te veel volk was.

Discobaar A Moeder a.k.a. De Schele en De Ras, met hun pink flamingo als eeuwige metgezel op het podium, mochten Maanrock 2017 in stijl afsluiten. De sfeer zat er al direct in met ‘Proud Mary’ van Ike & Tina Turner, gevolgd door ‘Blitzkrieg Bop’ van de Ramones … Hey Ho Let’s Go-nog aan toe! Als ook nog ‘I can’t live in a livingroom’ van Red Zebra over de Grote Markt dreunt, kan het feestje al lang niet meer stuk. Er kon naar hartelust gezongen, gedanst en … geswaffeld worden door alle ‘zusters en broeders van verschillende moeders’.

Mechelen Blogt kijkt alvast uit naar de volgende editie van het grootste gratis stadsfestival in Vlaanderen. U komt dan toch ook? Zeker weten!

 

Uw verslaggevers:

Mark Van Mullem (MVM), Patrick Van den Troost (PVdT), Eddy Verschueren (EV) en Christel Schoepen (CS)