Jonge finalisten en Compro Oro schitteren op vijfde JazzContest MechelenVrijdagavond 25 augustus 2017
, tijdens de eerste dag van het Mechelse stadsfestival Maanrock, vindt de alweer vijfde finale van JazzContest Mechelen plaats. De feeërieke museumtuin van Hof van Busleyden is daartoe opnieuw het gedroomde decor.

Uit de dertien kandidaten, haalden acht de laatste halve finale, de vier die overbleven dingen nu naar de geldprijs, opnametijd in de studio en veel kansen om live te spelen, een optreden op Jazzathome 2018 incluis. 
De groepen die het beste van zichzelf geven tijdens de finale zijn Floris Kappeyne Trio (NL), Jonas Kaltenbach Quintett (D), Man Staris (B) en The Awkwords (B). Voor de jury wordt het weerom een moeilijke klus, want de vier bands schopten het natuurlijk niet voor niets tot de finale. Terwijl de jury zich beraadslaagt om een winnaar te kiezen, treedt het Gentse Compro Oro op, een optreden dat ook kadert in de tournee van de JazzLab Series.

Compro Oro is de muzikale samenwerking tussen Wim Segers (vibrafoon, marimba), Bart Vervaeck (gitaar), Matthias Debusschere (basgitaar), Robbe Kieckens (percussie) en Frederik Van den Berghe (drums). Aan dit gezelschap werd nog de gerenommeerde fluitist Stefan Bracaval toegevoegd. Het Gentse collectief kruidt jazz met ethnische muziek, exploreert donkere grooves en voegt daar een geut psychedelica aan toe, getuige de twee recente releases Transatlantic (2015) en Bombarda (2017). Dat belooft dus!

De voorziene timing van de avond:
19.15-19.45: Man Staris
20.00-20.30: Floris Kappeyne Trio
20.45-21.15: AwkWords
21.30-22.00: Jonas Kaltenbach Quintett

22.30-23.30: Compro Oro

23:30: Proclamatie

Met 'JazzContest Mechelen' bieden organisatoren Jazzzolder vzw, Cultuurcentrum Mechelen en mmMechelen Feest jong jazztalent (jonger dan zesentwintig) de kans om te schitteren, en voor de winnaars net dat ietsje meer.

Het moment van de waarheid grijpt plaats om half twaalf wanneer de jury de winnaar bekend maakt.

Net zoals bij de andere Maanrock-locaties is de toegang gratis in het Hof van Busleyden, alleen een drankje of hapje kost je wat centen.

Praktisch:
JazzContest, Klassiek Podium, Maanrock. In het Hof van Buysleyden, ingang via de Sint-Jansstraat, Mechelen.


foto: ©  Thomas Geuens • campagnebeeld: ©  JazzContest Mechelen
tekst: © Mark Van Mullem