Dan doven de voetlichten... Jef Du Bin

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Muizen verliest vandaag één van haar markantste figuren...  Op de leeftijd van 71 jaar heeft Jef Du Bin ons verlaten.  Jef was al enige tijd ziek, maar op het moment dat alles er terug hoopvoller uitzag, ging het mis.  De voetlichten zijn gedoofd en het gordijn schuift toe...  Maar wie zo lang op de planken stond - enthousiast en vol overgave - zal nooit volledig in de coulissen verdwijnen...

Jef was een monument.  En ik weet dat dit vaak wordt gezegd van een overledene...  Misschien soms iets té snel...  Maar bij Jef is dit predikaat volledig op z'n plaats.  Jef schreef toneelgeschiedenis.  Vol vuur stond hij op en achter de scène, en met veel overtuigingskracht vocht hij voor het amateurtoneel.  Vorig jaar werd Jef in ons stadhuis gevierd voor zijn 50-jarige toneelcarrière.  Toen werd hij omringd door zijn lieve vrouw Mieke, zijn drie dochters, kleinkinderen en een trits vrienden: een warme kring van mensen rondom een warme en hartelijke mens.  Het eerbetoon was meer dan verdiend.  Jef was een Mechels  cultuurambassadeur van eerste categorie. 

We hadden hem graag nog langer in ons midden gehad....  Maar zelfs een regisseur heeft niet alles in de hand... Soms heeft het script verrassende wendingen...

Vandaag doven de voetlichten...  Het applaus sterft weg...het gordijn schuift toe. Maar het 'stuk' zal nog lang blijven nazinderen.  Figuren als Jef verwijnen nooit hélemaal en voorgoed in de coulissen... 

 

(Jef bij zijn viering in ons stadhuis - vorig jaar maart)

 

Jef werd op 27 november 1946 geboren in Muizen.

Hij had nog een broer Jan die ondertussen ook reeds overleden is.

Beroepshalve was hij onderwijzer in het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos en later zou hij ook directeur worden in de basisschool van Ramsdonk.  Hij stond ook in voor de begeleiding van leerkrachten en directies.

In 1969 huwde hij met Mieke Van Rompaey uit Willebroek.  Het echtpaar kreeg drie dochters: Lieve, Annemie en Elke.  En later werden ze grootouders van negen kleinkinderen.

Voor de meesten blijft Jef voor altijd het boegbeeld van de Muizense toneelvereniging 'Ik dien' - één van de grootste en oudste gezelschappen van onze stad.

'Ik dien' werd in 1929 gesticht door de vader van Jef (die dezelfde naam droeg) en zijn nonkel Karel.

Het bloed kroop waar het niet gaan kon, en ook Jef zou de passie voor het toneel erven.  In 1966 stond hij als acteur de eerste keer op de planken, en zeven jaar later waagde hij zich ook aan het regisseren.  En dat deed hij allemaal met verve!

 

                                      

 

Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij - die zo door de toneelmicrobe was gebeten - later voorzitter werd van het Koninklijk Mechels Toneelverbond.  Het was een functie die hij uitoefende van 1978 tot 1987.  Hij zou deze taak terug opnemen van 1996 tot onlangs.  Steeds was hij de vurige verdediger van het belang van het amateurtoneel.

Tussen 1983 en 2014 was Jef Du Bin ook nog eens voorzitter van het De Gruytercomité dat wel dé kweekvijver van het Mechels amateurtoneel mag genoemd worden.

Niet verwonderlijk dat Jef door zijn gedreven inzet ook wat prijzen wist te verzamelen, zoals het Pro Artejuweel, de Gouden Ring van het amateurtoneel en de Prijs van de stad Mechelen voor zijn verdienste op cultureel gebied.

Toneel was helemaal zijn ding.  Totaal zijn passie.

Dat heeft hij ook weten over te brengen op zijn vrouw, dochters en kleinkinderen.  Toneel was en is de rode draad door hun leven.

 

(Mieke en Jef...)

 

Vandaag verliest een mooi gezin een pracht van een vader...

vandaag verliest Muizen een sympathieke en geëngageerde inwoner...

vandaag verliest Mechelen een markant figuur...

vandaag verliest de toneelwereld een boegbeeld...

 

We hadden de regie graag anders gevoerd.

Bedankt Jef voor jouw inzet, jouw waardevolle bijdrage aan het culturele leven van deze stad.  Bedankt om wie je was en hoe je was. 

Veel sterkte voor Mieke, de kinderen en al wie Jef enorm zullen missen...

 

link naar het artikel dat vorig jaar op deze blog verscheen:

www.mechelenblogt.be/2016/03/jef-du-bin-50-jaar-bezieling-op-planken-en-...

 

Jef was een gedreven man in alles wat hij deed.

Mijn deelneming voor Mieke, Elke, ... en de ganse familie.