milieuvriendelijke Chiro Coloma op kamp op zonne-energie

  (foto's: Chiro Coloma)

De laatste dagen kregen we regelmatig minder prettig 'kampnieuws' voorgeschoteld.  Zo dienden enkele jeugdbewegingen voortijdig hun zomerkamp af te breken doordat een groot gedeelte van de groep door ziekte werd geveld. En da's voor de jongeren die een heel jaar toeleven naar dit hoogtepunt gewoonweg een ramp te noemen. 

Maar: laat ons even focussen op wat positief nieuws uit 'dardennen'.  Sinds gisteren heeft Chiro Coloma er ook z'n tenten opgeslagen.  De groep die -  als zondag de allerjongsten eveneens naar het kampterrein komen afgezakt -  zowat zeventig leden telt, maakt momenteel het mooie weer in Jallet.  En dat doen ze letterlijk en figuurlijk.  Ze zien het zonnig in, en die zon proberen ze ook te vangen.  Jawel. Chiro Coloma is bijzonder milieuvriendelijk 'bezig', en dat verdient een pluim!  Met zonne-energie kamperen: het is niet alleen vrij uniek te noemen voor een jeugdvereniging: het is bovendien een mooi statement hoe men bewuster leven kan.  Daarnet telefoneerde in naar het kamp in Jallet waar ze op deze Nationale feestdag het kamp goed hebben ingezet...

 

Het is Tim Naets van de kookploeg die ik aan de lijn krijg, en hij beaamt het.  Het weer is schitterend de noemen.  De start van het kamp kan niet beter zijn. 

Chiro Coloma op kamp op zonne-energie?

Wat moeten we daar bij voorstellen...?  Tim roept er de kersverse volwassen begeleider bij: Joris - 'de Jos' Slootmaeckers.  Hij is de man die met het idee kwam...

 

 

Het jaarthema van de Chiro is 'chirocycle' en daar past ons idee helemaal in.  Vorig jaar waren we al tot de conclusie gekomen dat de milieuvretende generator die we op onze kampen gebruikten, vervangen diende te worden door een milieuvriendelijker alternatief.  In de lijn van het jaarthema dat inzet op het leefmilieu en het beperken van afval, recyclage en besparen van (fossiele) grondstoffen, hebben we hier verder over nagedacht en werkten we met leiding, keukenploeg en VB's het idee verder uit. 

 

Concreet betekende dit dat een installatie op maat van Chiro-Coloma werd bedacht.  Met zonnepanelen wordt nu voldoende zonne-energie opgewekt om de koelkasten, geluidsinstallatie, multimedia en keukenapparatuur van de nodige stroom te voorzien.  Het is enkel in uiterste nood dat er eventueel kan overgeschakeld worden op de oude generator.

 

Dit is niet alleen een milieuvriendelijk alternatief.  De kostprijs ligt ook lager en bovendien zijn onze koelkasten permanent koel.  Ons eten is dan ook altijd supervers én hygiënisch is dit een pluspunt. 

 

Chirocycle is het nationaal chirothema.

Het milieu is iets waar de jongeren van de Chiro erg mee begaan is.  Puur omdat onze planeet dat waard is.  Overconsumptie, broeikaseffecten, uitlaatgassen, klimaatopwarming, CO2uitstoot, luchtvervuiling...: het zijn allemaal dingen die ons zorgen moeten baren.

Aangezien de Chiro geen eiland is maar een wezenlijk deel van de samenleving, wil men hiervoor ook de handen uit de mouwen steken.  Elke Chirogroep komt elke week bijeen in de buurt, het dorp of de stad waarop ze betrokken zijn.  Zo geven ze mee vorm aan de samenleving, en dat proberen ze te doen op een zo verantwoord mogelijke manier.  Zo doen dit ook de jongeren van de Colomawijk in 'hun' Chiro.  Zij hebben het thema goed begrepen!

Als Chiro wil men zorg dragen voor deze planeet en wil men bewust omgaan met al wat ze ons schenkt.  Verspilling van voedsel, energie, water en grondstoffen wil men zoveel mogelijk tegengaan.  Chiro wil tonen dat het anders kan en de leden willen mee de verantwoordelijkheid opnemen.  Ons klimaat is immers onze toekomst. 

Op die manier wil men meebouwen aan een duurzame samenleving waarin deze generatie zorgt voor de toekomstige generatie(s). De Chiro kiest er voor om sterker te worden door bewust te leven - om te werken aan bewust wereldburgerschap en om te handelen met respect voor elkaar en voor de samenleving.

 

 

 

De jongeren van Chiro Coloma gaan deze ervaring voor hun verdere leven zeker meedragen.

Tot 30 juli is de groep nog op kamp.  Ik ben benieuwd naar hun wedervaren.

En die zon: die gun ik ze graag in Jallet.  En weet: als ze volgende week soms even mocht verdwijnen: na regen komt zonneschijn!  En daar: daar haal je dan weer nieuwe energie uit!  Goeieavond Jallet!