Mechelen inspireerde Rita Goyens tot haar debuutroman 'Ferdinand'

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Onze stad charmeert én fascineert haar.  Nochtans is Rita Goyens géén Mechelse.  Geboren in Waarloos woonde ze een tijdlang in Duffel voor ze nog later verhuisde naar Westerlo.  Maar Mechelen was wel de stad waar ze in haar jeugdjaren vaak kwam winkelen of uitging.  Een hele poos kwam ze minder op bezoek in onze stad.  Goeie herinneringen hebbend aan Mechelen was ze toch positief verrast toen ze Mechelen 'herontdekte'.

"De stad heeft werkelijk een metamorfose ondergaan.  Ze komt van ver.  Ik was onder de indruk.  Mechelen zag er veel mooier en opgefrist uit.  Het is een fantastische stad. Ik was 'verkocht', en ben veel beginnen lezen over de stad en haar geschiedenis.  Het inspireerde me tot het schrijven van mijn debuutroman 'Ferdinand' die midden juni van de drukpers rolde..."

Schrijven zat Rita in het bloed.  Als kind zat ze al onder tafel 'Chinese' letters te tekenen op papier toen ze nog niet lezen of schrijven kon.  En later haalde ze goeie punten voor haar opstelletjes.  Maar een drukke loopbaan maakte dat dat schrijver eerder hobbymatig werd beoefend.  Ze runde immers vele jaren een kinderkribbe in Westerlo: 'De Broekventjes' - en daar liepen zo'n veertien ukjes rond.  Veel tijd schoot er dus niet over.  Pas toen ze met pensioen ging, kwam de schrijfmicrobe terug boven.Fantasie had ze wel, en schrijven had ze onder de knie - maar toch volgde ze nog een schrijfcursus.  En dan ging ze van start.  En hoe!

 

 

 

Het schrijfproces heeft een tweetal jaar in beslag genomen.  Natuurlijk was ik er niet constant mee bezig.  Het is een historische roman geworden.  Suspense zou ik het niet durven noemen, al is het behoorlijk spannend.  Maar ontroerend is het ook...

 

Het tweehonderdtal bladzijden tellende boek vertelt een ongewoon verhaal met een inderdaad stevige historische achtergrond.  Het speelt zich af in het Mechelen van 1515, maar als in een magisch-realistische roman neemt het ook een tijdsprong van vijfhonderd jaar naar de toekomst.

 

Ik heb veel opzoekingswerk gedaan om een zo correct mogelijk historisch beeld te schetsen.  Toch ben ik er me van bewust dat niet alles geschiedkundig 100% klopt.  Pin me hier dus niet op vast.  Maar echte feiten en personages heb ik er wel in opgenomen.  Zo komt landvoogdes Margareta van Oostenrijk ook in het boek voor.  Ik heb heel wat info gehaald in de boeken van Marcel Kocken.  Vooral zijn 'Gruwelgids voor Oud-Mechelen' bezorgde me heel wat nuttige documentatie.

 

Rita bedankt in haar boek dan ook uitdrukkelijk Marcel Kocken - het levende geheugen van onze stad.  Ze steekt het niet onder stoelen of banken dat ze hem wel eens graag zou ontmoeten.  Toevallig noemt ook één van de personages in het boek - de hoofdarchivaris van de stad - ook 'Marcel'. 

 

Ferdinand is een Mechelse arts die zich inzet voor de mensen uit de lagere kringen van de stad.  Op een dag neemt hij zijn intrek in het huis van een terechtgestelde heks.  Het is het begin van een rollercoaster van vreemde gebeurtenissen...   Als hij op een avond voor het venster staat terwijl de kerkklokken elf uur slaan, verliest de dokter zijn bewustzien, en als hij wakker wordt is het huis verdwenen en bevindt hij zich in het jaar 2015..   Ferdinand beseft dat de kennis van vijfhonderd jaar plantenkunde nu zomaar voor het grijpen ligt.  Archivaris Marcel is zijn gids op de zoektocht naar kennis.  Hij wordt een vriend voor het leven, over alle tijdsgrenzen heen...

 

Ik heb de sfeer van die vroege 16de eeuw proberen weer te geven: de armoede, de folteringen...  Mechelen is het decor voor het verhaal.  Er komen flink wat herkenbare plekken in voor: zoals de Melaan waar mijn hoofdpersonage woont, maar ook een 'taveerne' als ''t Ankertje aan de Dijle', het smalle Sleutelstaatje, het Straatje zonder Einde... 

 

Toch is het boek universeel te noemen.  Ook niet-Mechelaars zullen het boek best smaken.

De omgeving van Rita vond het manuscript alvast méér dan de moeite. 

 

Het is niet zo eigenaardig dat je eigen omgeving je 'goeie punten' geeft.  Al was mijn man ook wel kritisch.  Maar dat is goed.  Het is immers moeilijk om je eigen werk van op afstand te bekijken. (Toch zijn mijn man en dochter grote fans.)  Daarom was ik ook erg blij dat uitgeverij KRAMAT uit Westerlo mijn verhaal zo goed evalueerde dat ze besloot het op de markt te brengen.

 

Er lopen al heel wat goeie reacties op het boek binnen.  En dat doet Rita uiteraard deugd.  Want méér dan een vlotte verkoop hoopt ze er op dat het boek gewaardeerd wordt. 

Het boek dat - en dat moet gezegd: een erg mooie en expressieve cover heeft, is in de boekhandel te verkrijgen aan de prijs van 19,95 Euro.

 

Fijn zou ik het vinden mocht ik het boek persoonlijk kunnen overhandigen aan burgemeester Bart Somers...  Wie weet?

 

 

Rita Goyens heeft de smaak te pakken.  De drukinkt van dit boek is nog niet opgedroogd, of ze vertelt me dat ze al aan een tweede bezig is.  Veel wil ze er niet over verklappen.  Maar het zou zich afspelen in een niet zo heel ver verleden: in 1986.  Ik ben alvast benieuwd.  Maar laat ons nu maar eerst genieten van 'Ferdinand'.  Toch wel leuk dat onze stad de laatste jaren wel meer als decor dient voor schrijvers.  Naast Luc Deflo, Sterre Carron, Luc van Balberghe, is het nu Rita Goyens die Mechelen in de schijnwerpers zet. 

Ik wens Rita alvast veel succes met haar nieuwe 'carrière'!

 

Ze liepen naast mij

op dezelfde wegen,

en geloof me:

hun verhaal

laat niemand

onberoerd

...

 

 

 

 

 

 

 

 

ik heb hem inmiddels ook aangeschaft. nu nog tijd vinden :)