Margareta? Niet in één plaatje te vatten!

 

(foto's: Jan Smets)

...dat heeft ze dan ook niet gedaan.  Margareta van Oostenrijk was ook zoooo veelzijdig.  Shamisa Debroey heeft al haar artistiek talent aangewend om deze vrouw van vlees en bloed te portretteren zoals zij ze ziet.  En daar is ze in geslaagd. Met verve! 

Het is een mooie gewoonte geworden van brouwerij het Anker om elk jaar met een door een Mechels kunstenaar ontworpen 3-literfles voor de dag te komen.  Drie jaar geleden werd gestart met wat een leuke traditie lijkt te worden.  Zeg nu zelf: élke Maneblusser én bierliefhebber wil toch zo'n kunstzinnige fles in huis hebben.  Sinds een paar dagen is de nieuwste creatie te verkrijgen.  En wees maar zeker: dit wordt weerom een collector's item.  Als eerste mocht voormalige stadsartiest Gijs Vanhee een fles ontwerpen.  Dat werd meteen een schot in de roos.  'De dans van de slechtvalk' - geheel in de stijl van de streetartist Vanhee ging vlot over de toonbank.  Vorig jaar mocht de graphic novel acteur Simon Spruyt zich uitleven op de fles.  Hij inspireerde zich op een vossenjacht van 'onze' Karel V.    En dit jaar viel de keuze van de brouwerij op kunstenares Shamisa Debroey, die al lang geen onbekende meer is in Mechelen...

 

 

(de flessen van Gijs Vanhee en Simon Spruyt)

 

Bovendien is Shamisa (28 jaar) de eerste vrouw die deze eer te beurt valt.

 

Ik kreeg carte blanche van de brouwerij.  Een tijdje geleden kwamen ze bij mij aankloppen met de vraag of ik iets wou ontwerpen.  Het zou natuurlijk fijn zijn mocht ik er een Mechelse link in stoppen.  En liefst moest het ontwerp ook een zo breed mogelijk publiek aanspreken.  Mijn keuze viel op de figuur van Margareta van Oostenrijk, omdat ik dit wel écht een heel boeiende vrouw vind.  Ik kende haar uiteraard wel, maar ik ben me nog méér in haar persoon gaan verdiepen.  Ze is niet alléén een historisch belangrijke figuur , maar ze is wel méér dan dat.  Ze was 'wijs', politiek getalenteerd...  In die zin zie ik haar als iemand in de lijn van een koningin Elisabeth I van Engeland...; slimme vrouwen die in feite geen mannen nodig hadden om zich waar te maken.  Maar ook artistiek was ze (ze dichte ondermeer)...  Margareta was bovendien ook een 'echte' vrouw - passioneel - met al haar liefde en  verdriet...  Ze wou kinderen, maar kreeg er geen...  Ze past niet in één kadertje.  Daarom heb ik ook al deze facetten proberen vorm te geven.  Ik ging aan de slag, en probeerde Margareta vorm te geven in tekeningen die al deze deelaspecten van haar persoonlijkheid belichten...  Margareta was een vrouw van vlees en bloed.  Ze heeft gelééfd en is meer dan haar standbeeld - 'de stenen madam' op de Schoenmarkt. 

 

 

Shamisa vertelt me dat ze er veel van zichzelf heeft ingestoken.  Ze associeert zich dan ook graag met sterke vrouwen.

Zélfs humor mocht niet ontbreken.  En zo ontdek je tussen al deze 'Margareta's' ook een 'Shamisa'... : als het ware een 'handtekenig' van de kunstenares.

 

                                                       

 

Aanvankelijk wou ik de fles een felblauwe kleur geven.  Maar technisch was dat wat moeilijk.  Maar die kleur die je niet op de grote 3-literflessen ziet, zie je dan wél in de 33 centiliter flesjes.  Deze liggen dus nog iets dichter bij het oorspronkelijke idee dat ik voor ogen had.  Inspiratie voor m'n ontwerp haalde ik ook een heel klein beetje bij Andy Warhol ('absolut vodka').  Het was fijn samenwerken met de mensen van het Anker, zoals commercieel manager Hans Rubens en Zjef De Loose.  Noem het gerust een co-creatie!

 

 

 

Shamisa Debroey is tevreden met het resultaat.  Ze vond het een leuke opdracht die toch wel wat afweek van wat ze tot hiertoe deed.  Je moet immers ook rekening houden met het feit dat het ontwerp op een 'rond' voorwerp wordt aangebracht bijvoorbeeld...

Shamisa trok met deze opdracht weer duidelijk de Mechelse kaart.  De voorbije jaren kreeg de kunstenares al wel meerdere opdrachten binnen onze stad.  Niet weinig opvallend is haar knappe muurschildering in het Mosselschelpstraatje, dat kaderde in het project van straatartiest Gijs Vanhee. 

Maar dé grote naambekendheid kwam er vooral na haar debuut met de graphic novel 'Verdwaald'.  Dit kleurrijke, fantasierijke en ook ontroerende werk is deels autobiografisch.  In haar heel specifieke en speelse stijl - die letterlijk en figuurlijk buiten de lijntjes durft kleuren - weet ze de juiste snaar te treffen.  De goeie kritieken logen er niet om.  Rijk is ze er niet van geworden.  Maar het heeft haar wél deugd gedaan en het heeft haar naam gemaakt.

 

Eigenlijk is 'Verdwaald' zowat de vervulling geworden van gedachten die ik in mij heb... Nu ben ik aan het werken aan een tweede graphic novel.  Ook hierin geef ik weer een stukje van mezelf prijs... 

 

We kijken er alvast naar uit!

 

 

De drieliterles met Gouden Carolus Classic in een mooie houten krat met bedrukking met een tekening van Shamisa, is te verkrijgen aan de prijs van 40 Euro.

De kleine 33 centiliterflesjes heb je al voor 1,7 Euro.

 

 

 

 

 

@ Jan

Is er al iemand op het idee gekomen om van die flesillustraties ook T-shirts te verkopen?

Moesten ze reeds bestaan dan had ik graag het adres van de zaken gekregen die die kunstwerkjes aan de man brengen. Ik vind ze TE MOOI om ze enkel maar op de flessen van de Gouden Carolus aan te brengen. Die steengoede drank schaf ik me ook nog wel aan.

Maar ondertussen wil ik best tijdens de warmere dagen van het jaar mijn monumentale borst of rug bedekken met iets zinnigs terwijl ik van een Carolus tripel geniet.

Leuk idee.  Misschien leest het Anker wel mee?