Woonpunt past appartementsgebouwen Abeelstraat nieuw kleedje aan

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Al zo'n vijfenveertig jaren wonen Simonne Lauwers en haar echtgenoot Gustaaf Claes in de wijk.  Zij kennen ze dus door en door.  Beiden zijn de zeventig al een poosje 'gepasseerd'.  Sinds kort wonen ze in een totaal gerenoveerd appartement - haast onherkenbaar getransformeerd.    Inderdaad: de Sociale huisvestingsmaatschappij Woonpunt Mechelen heeft vier appartementsgebouwen in de Abeelstraat in de Hanswijkenhoek een heel nieuw kleedje aangepast.  Dit gebeurde gefaseerd.  En vandaag vond de officiël inhuldiging plaats van de 98 appartementen.  Daar moest op geklonken worden!  Simonne is er niet weinig tevreden mee, en we mogen een kijkje nemen in haar kraaknette woonst.  "Ik leef voor mijn huishouden.  Je mag hier alle dagen komen kijken: ik onderhoud het nog altijd zelf.  Het moet proper zijn.  In het begin was het wel wat aanpassen.  Vroeger woonden we op een verdieping, en nu huizen we op het gelijkvloers met een klein voortuintje.  Maar het is een hele verbetering.  Hopelijk kunnen we hier nog samen lang wonen. We hebben een goed contact met de buren.  We kennen er velen van vroeger.  Je moet je altijd aanpassen - maar met goeie afspraken kom je ver.  Onze buren zijn allemaal vriendelijk... Er hangt hier een goede sfeer!"

 

 

De appartementen in de Abeelstraat dateren uit de jaren zestig, en eerlijk: ze waren gedateerd geworden. Grijs en uitgeleefd.  Ook voldeden ze niet meer aan de huidige oppervlaktenormen.  En daarom werd door Woonpunt Mechelen beslist om ze de 88 bestaande appartementen totaal te vernieuwen.  En méér: 10 nieuwe appartementen werden gebouwd aan de koppen van de twee gebouwen.

Alexander Vandersmissen, voorzitter van Woonpunt, is een tevreden man.

 

 

Het moet gezegd: de mensen woonden hier wel graag.  Maar eerlijk: de appartementen waren tot op de draad versleten.  Ook waren ze erg donker en hadden ze hun beste tijd gehad.  Heel wat diende vernieuwd - zoals electriciteit, verwarming, ramen...  De leefkwaliteit was niet meer optimaal.  We moesten opnieuw licht en lucht brengen in de appartementen - gezellige terrassen voorzien, een lift...  In maart 2013 werd gestart met de renovatie van Abeelstraat 7.  Van zodra dat gebouw klaar was, ging de aannemer midden 2014 aan de slag met gebouwen 3 en 5.  Die twee gebouwen kregen er elk vijf appartementen bij.  En tot slot werd Abeelstraat 1 aangepakt.  Dit gebouw is sinds enkele maanden opnieuw bewoond.

 

De gebouwen werden gestript tot op de betonnen constructie, waarna ze terug opgebouwd en degelijk geïsloleerd werden.  Omdat Woonpunt gefaseerd te werk ging, konden verschillende bewoners van de complexen doorschuiven naar de gerenoveerde gebouwen...

 

De woonkwaliteit is enorm toegenomen en de toegankelijkheid is erg verbeterd.  Mensen kunnen hierdoor langer blijven wonen hier.  De appartementen zijn ook rolstoelvriendelijk.  Ook hebben we veel aandacht besteed aan de duurzaamheid zoals bijvoorbeeld door het plaatsen van zonneboilers, wat voor de bewoners een slok op de borrel scheelt op hun factuur.  Er is een collectief verwarmingssysteem (dat toch individueel kan geregeld worden!).  Een deel van het water wordt opgewarmd door zonne-energie.  We hebben hier serieuze investeringen gedaan, maar dit zal lonen.  Het wonen is hier veel aangenamer geworden. 

 

De gebouwen kregen een moderne en speelse uitstraling, en de gelijkvloerse appartementen die 1 of 2 slaapkamers hebben,kregen allemaal een voordeur die grenst aan het openbaar domein.  Ze kregen ook allen een leuke, open voortuin.  De appartementen op  de eerste verdieping beschikken ook allemaal over een privéterras.

Dat alles staat in schril contrast met de vroegere situatie.  De straat oogt ineens veel levendiger en vriendelijker. 

Wat is nu het kostenplaatje van deze renovatie?

Woonpunt Mechelen investeerde 10.213.985,51 euro (excl.btw).  De aannemer is ACH Bouw-Floré en de ontwerper is Omgeving.

 

Ten slotte wil ik erg graag de mensen van de kerngroep bedanken die op vrijwillige basis altijd in overleg gingen met ons.  Hun steun was onmisbaar...