jong en oud samen aan het ontbijt in het Hof van Egmont

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets. Boven: bewoonster Elza Van Camp met Romy Cornelis en Marit Francken. Onder: Annie Laarmans van het animatieteam van Hof van Egmont...)

Gisteren op reportage in de Lisdodde, en vandaag een bezoekje gebracht aan woon-en zorgcentrum Hof van Egmont...  Het lijkt wel de week van de senioren!  Maar: ook hier mocht ik weer getuige zijn van een prachtinitiatief.  En daarom zet ik het maar wat graag in de kijker.  Om half 9 vanmorgen werd hier een leuk ontbijt georganiseerd.  Niks bijzonder zul je denken.  Maar dit is het wel als je weet dat hier zowel jongeren als ouderen samen de voeten onder tafel staken, om gezellig samen te eten en te keuvelen.  Met een duur woord wordt dit initiatief als 'intergenerationeel' betiteld.  Welk etiket je er ook mag op kleven: het was schitterend om zien.  De residenten genoten zichtbaar van het gezelschap van het jonge volkje, en ook de jongens en meisjes die school lopen in het zesde leerjaar van Go Shil, deden dat.  Ze kennen mekaar al een jaartje, want dit is niet het eerste iniatief dat werd genomen in het kader van dit generaties overschrijdende project!

 

 

Rita Janssens uit Muizen, die in een 'vorig leven' nog schepen was in onze stad, is voorzitster van de SARS, wat staat voor Stedelijke Adviesraad voor Senioren.

Sinds enkele jaren heeft de SARS een werkgroep Intergenerationele Solidariteit.  Het is daarin dat het iniatief van het ontbijt kadert.  Het is een mooie samenwerking tussen het woon-en zorgcentrum en deze Mechelse basisschool. 

 

Ik ben blij dat we hier met zo'n ruime delegatie vrijwilligers van de SARS hier vanochtend aanwezig zijn om een handje toe te steken.  Dit is een mooie jaarlijkse traditie.  Hier heeft zeker ook directeur Bart Pepermans van Go Shil verdienste aan.  Hij was één van de voortrekkers van dit project dat nu toch al zoiets van een 10 à 12 jaar ongeveer bestaat.  De leerlingen gaan een jaar mee 'op stap' met de senioren die hier wonen.  Dit samenkomen van verschillende generaties is verrijkend, en heeft voor deze jonge mensen een enorme pedagogische waarde in hun opvoedingsproces.  Ook voor de ouderen is het een groot pluspunt.  Het is één van de middelen die burn-out kunnen tegengaan.  We proberen op deze manier ook ouderen die hier wonen te betrekken bij zoveel mogelijke activiteiten.  En daarin slagen we door de hulp van vele vrijwilligers.  Ook de steun van het Sociaal Huis, onder leiding van schepen Koen Anciaux, is onmisbaar.  Zo krijgen we via deze weg de kans om gratis vervoer in te zetten om deze ouderen op een aangepaste manier naar alle mogelijke activiteiten te brengen.  Een initiatief als dit heeft een grote waarde voor de héle gemeenschap!

 

Al enige jaren bestaat nu dit project waarbij leerlingen van het zesde leerjaar worden gekoppeld aan een bewoner. 

Gedurende een heel jaar doen deze jongeren en oudere residenten activiteiten samen.  Eerder was er al een leuk en verrijkend projectje waarbij aan de hand van door bewoners getekende verhalen gepraat werd over de Tweede Wereldoorlog.  Nadien konden deze vaak heel ontroerende kunstwerkjes bewonderd worden in een mini-expo in het Hof van Egmont.

De SARS bestaat uit ouderen die zelf actief zijn in een aantal Mechelse seniorenverenigingen.  Deze adviesraad steunt verschillende activiteiten. 

Koen Anciaux:

 

Dit is zowat een afscheidsontbijt.  De samenwerking tussen deze jongeren en oudere residenten wordt hier na een jaartje stopgezet.  Maar volgend jaar zal een andere klas de draad weer opnemen.  Onze bewoners hebben er veel plezier aan gehad en het is goed voor hun gezondheid...

 

Dat beaamt bewoonster Elza Van Camp die zich laat bedienen door haar behulpzame jonge vriendinnen.  Het ziet er dan ook allemaal erg lekker uit, en zo samen ontbijten is dubbel zo gezellig.  "Maar het eten is hier altijd lekker!" zegt Elza die heel tevreden is over het wonen in haar 'Maneblusserswijk' in het Hof van Egmont.

Romy vertelt dat ze op voorhand wel wat bang en benieuwd was voor het project. 

 

Maar het is leuker geweest dan ik had gedacht.  Zelf heb ik geen grootouders meer, want die zijn overleden.  Ik was dan ook nog nooit in een rusthuis geweest, maar het is hier wel gezellig.  Ik heb vooral geleerd dat je moet kunnen luisteren naar deze mensen en rustig praten.  Maar je moet ook willen praten met deze mensen om er wat aan te hebben.

 

Dat zegt ook haar vriendinnetje Marit die zelf nog een overgrootmoeder heeft die nog alleen woont op een appartementje.  Ook zij vond het een heel verrijkend project. 
Nog even en het schooljaar is weer achter de rug.  De Grote Vakantie lonkt.  En daarna stappen ze naar het secundair onderwijs - naar Ursulinen Mechelen en Pitzemburg.  Maar de  positieve ervaringen die ze hier mochten beleven zullen ze meenemen naar de toekomst...

 

(ook meester Bart schuift mee aan...)

 

Wie er ook van geniet is Marieke De Laet, moeder van Bart Pepermans...

 

Dertig jaar heb ik zelf in de verpleging gewerkt.  Vijftien jaar deed ik ook nachtdienst in het Hof van Egmont.  En nu woon ik hier zelf.  Het is een tof initiatief!

 

(Marieke met haar jonge vrienden...)

 

(vrijwilligers Roza Smets en Paula Mariën)

 

(Virginie Van Kerkhoven met Clara Van den Broecke, Rae Bellens en Flore Debatty)

 

Bijzonder leuk is het ook aan de tafel van Virginie.  Wat me opvalt is de warme genegenheid en de hulpvaardigheid.  Hartverwarmend...

 

 

Genieten doet ook de 97-jarige Leo Lepage in het gezelschap van Rosa Stark en Joanneke Cogneau...

"Stuur je me de foto's door naar mijn mailadres?" vraagt de meer dan krasse Leo.  Doe ik graag Leo!