Inez wil lettervisser worden

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Inez Van den Bosch wil 'lettervisser' worden.  En ze is niet alléén met deze wensdroom.  Vandaag kwam ze repeteren in het Moreelshuis - de nieuwste stek van vzw Sjarabang.  Sjarabang dat al enkele jaren kansen biedt  aan mensen met een verstandelijke beperking om zich creatief te uiten in beeldende kunsten of op het toneelpodium heeft haar thuisadres in de Hoviusstraat 2 in het Groot-Begijnhof.  Sinds kort is daar ook het nabijgelegen Moreelshuis bijgekomen.  En die plek biedt weer nieuwe mogelijkheden.  Volgende week, op zaterdag 10 juni organiseert Sjarabang een toffe gloednieuwe activiteit!  Want naast al de dingen die de vzw al op poten zet komt er nu poëzie bij.  En dat pakt men bij Sjarabang dadelijk groots aan met een heuse voordrachtwedstrijd!  Wat vooral leuk is, is het feit dat de deelnemers hun teksten grotendeels zelf schreven.  Volgende week krijgen ze de kans om hun gedichten voor te dragen voor een publiek.  En dat zien onze dichters wel zitten.  Ze zijn er nu al een tikkeltje zenuwachtig voor.  Maar da's niet zo erg: het komt echt wel goed.  Een beetje plankenkoorts mag immers.  Inez is 43 jaar.  Ze woont met haar vriend Robby zelfstandig - maar onder begeleiding - in een huis van Borgerstein - in de Grote Nieuwedijkstraat.  Al jaren is ze een trouwe bezoekster van Sjarabang.  In haar gedicht toont ze wie ze is, en wat haar passies zijn...  En Ines weet dat mooi, ontroerend en treffend te verwoorden.  Een lettervisser worden?  Dat IS ze al!

 

(Inez en Nicole sleutelen nog wat aan de tekst...)

 

Het schrijven van de gedichten gebeurde in samenwerking met Veerle Schaltin van Wiebelwoorden en het hele project werd uitgewerkt door Nicole Van Opstal, studente ergotherapie, die tot vorige week stage deed bij Sjarabang. 

Nicole die hier op de foto met Inez de tekst van het gedicht overloopt, was eerder al vrijwilligster bij de vzw.  Het project 'De Lettervissers' is haar eindwerk.

De regie van het voordragen wordt aangepakt door het jonge geweld van Dichtatuur.  Je kent ze wel: vier Mechelse jongemannen die een een spraakmakend dichterscollectief vormen en al regelmatig optraden in onze Dijlestad.

Deze voordrachtwedstrijd kon tot stand komen door de samenwerking en sponsering van het Ast Fonteyne genootschap.

Tijdens de wedstrijd die voor iedereen toegankelijk is (én gratis!) kan je 18 deelnemers zien optreden.  Deze deelnemers komen uit de Mechelse school 'Den Anker' en uit de al even Mechelse voorziening 'Willecom'.  Daarnaast doen ook mensen van AC 't Lokaal uit Antwerpen mee, en... eigen Sjarabangleden natuurlijk.

Allen brengen ze hun zelfgemaakte tekst naar voor.  Sommigen staan op het podium met een al bestaande tekst.  Maar allen doen ze dat met veel enhousiasme en overgave.

De deelnemers zullen worden beoordeeld door een professionele jury.  Hierin zetelen onderandere Annemie Wittockx, Sara Van der Stappen, enzovoort.

Er wordt eveneens een publieksprijs uitgereikt.

Kom dus zeker supporteren en stemmen voor jouw favoriete deelnemer! 

 

Je kan op zaterdag 10 juni terecht in het Maurus Moreelshuis in de Moreelsstraat vanaf 13u30!

 

info@sjarabangvzw.be

 

De kandidaten zijn uiterst gemotiveerd.  Terwijl ik een praatje maak met Inez, oefent haar vriendin Yvonne Backx met Marleen D'Joos, de bezielster van Sjarabang.

 

 

(Yvonne oefent met Marleen...)

 

Inez die zich gedreven inzet voor kleuters in het Mechelse Sint-Pieterschooltje, heeft ook dit willen verwoorden in haar gedicht...

 

Ja, dat doe ik graag.  Vroeger werkte ik ook al in het schooltje van Dijkstein.  Ik werk graag in de kleuterklas.  Ik volg nu een cursus voor 'kleuterondersteuning' in Antwerpen.  Ik help de juf van de eerste kleuterklas.  Drankjes klaarzetten, toiletbegeleiding...  Ik krijg veel vriendschap van de kindjes.  Ik heb mijn gedicht zelf geschreven, en Nicole heeft me hier en daar wat geholpen.  Ik ben wel een beetje zenuwachtig.  Vooral het van buiten leren is wat moeilijk.  Maar het gaat wel lukken.  Ik kijk er zeker naar uit! 

 

Inez  komt al enige jaren naar Sjarabang om zich creatief uit te leven.  Dat deed ze vooral door te schilderen. Poëzie is totaal nieuw voor haar.  't Is een hele uitdaging.  Maar toen ze hoorde dat Sjarabang een voordrachtwedstrijd wou organiseren, was ze meteen voor het idee gewonnen.  Haar vriend Robby, die in een beschuttende werkplaats werkt, is haar grootste supporter.

Nicole vertelt dat Inez ook een schilderijtje maakte bij het gedicht.  Men is van plan de gedichten te bundelen samen met de werkjes die een aantal van de dichters hierbij maakten.

 

(Inez toont trots haar gedicht...)

(Inez en Yvonne zijn er klaar voor!  Zaterdag tonen zij hun kunnen!)

 

Naast deze voordrachtwedstrijd brengt Sjarabang weer een knappe toneelvoorstelling op 23 juni (20 uur), op zaterdag 24 juni (15 u en 20 u) en op zondag 25 juni (15 u). 

 

De nieuwe toneelproductie 'Different colors, same light' is betoverend.  Er wordt geen woord gesproken, maar de acteurs spreken echter boekdelen met hun lichaam en gezicht...  Daarnaast maken ze gebruik van poppen en figuren.  Het wordt een wonderlijke combinatie van mime en poppenspel, weet Sis Vermuyten die alles regisseerde, me te vertellen...

Meer info en bestellen van kaarten via info@sjarabangvzw.be

Onthou eveneens al dat in september het project 'Kunst en Kasseien' zal doorgaan (de nieuwe naam van Maurus Moreelsroute).  Daar verneem je later nog wel meer over...

 

Het historische Moreelshuis is een multifunctionele ruimte die zich perfect leent tot vergaderingen, tentoonstellingen of feesten.  Ben je op zoek naar een karaktervolle en betaalbare plaats voor een bepaald project of evenement, dan ben je bij Sjarabang dus aan het juiste adres.  (meer info via bovenstaand mailadres)

 

 

 

 

 

Even opgelet: data toneel worden met één week verschoven: 23, 24 en 25 juni.  Ik heb het in de tekst bovenaan aangepast.