Cal Tjader Project verwarmt Mechelse Jazzzolder met Caraïbische klankenVrijdagavond 9 juni 2017
baadde de Mechelse Jazzzolder in zuiderse Caraïbische sferen. Vibrafonist Andres Liefsoens en diens Cal Tjader Project bracht ruim twee uur hulde aan het werk van Cal Tjader, één van de meest invloedrijke Amerikaanse jazzmuzikanten binnen het domein van de latin jazz. De aanwezigen werden getrakteerd op erg mooie interpretaties van zowel composities van Tjader zelf of ook werken die hij destijds met veel bravoure bracht. Zo-ook het Cal Tjader Project, vrijdagavond! Andres Liefsoens
, als slagwerker en vibrafonist thuis in vele muzikale jazzwateren, liet zich vrijdag omringen door Stijn Wauters op piano, Fre Madou op contrabas, Benjamin Verstraete op conga's en andere percussie en Jelle Van Giel op drums. Het aandachtige publiek genoot zichtbaar van de mooie muzikale ode aan Tjader, de latin jazz en mambo, maar de muzikale reis bracht ons ook naar de swing.

Het is heel fijn om voor zo'n aangenaam en aandachtig publiek te spelen”, bracht Liefsoens hulde aan het jazzzolder-publiek dat dat wist te appreciëren, ook al lijkt zulks de evidentie zelf. God weet in wat voor oorden de muzikanten soms belanden, in de Mechelse Jazzzolder wordt geluisterd én genoten, klaar!

Heerlijk, dat geluid van Liefsoens' vibrafoon, die meestal de toon zette en het leidmotief speelde, gesteund door het vinnige en secure pianospel van Stijn Wauters en zeker ook de fenomenale ritmesectie; trio Fre Madou, Benjamin Verstraete en Jelle Van Giel op respectievelijk contrabas, congo's en drums. Fijn om de muzikanten gade te slaan en te zien hoe ook zij volop genoten. En stilzitten was soms moeilijk met de hartverwarmende zomerse latin grooves die het kwintet door de kapel van de jazzzolder jaagden.

Bij sommige van de in de zaal aanwezige  muzikanten prikkelde het toch wat om zélf mee te doen. Saxofonist en fluitist Leo Theugels, die naast jullie verslaggever zat, bekende dat hij zin had om mee op het podium te springen en mee te spelen. Percussionist Chris Joris was ook onder de aanwezigen, misschien kriebelde het bij hem ook wel...

Zolang het concert duurde, en dat was zoals steeds te kort, leek het of we ons in Cuba, of elders op de Caraïben bevonden!

In de setlist zaten composities van Cal Tjader zelf of standards zoals destijds door hem geïnterpreteerd of/en hertaald, zoals ondermeer Inside, Alonzo, Broadway (Byrd), Cubano Chant (Bryant), Speed Low, Bye Bye Blues en het prachtige subliem gebrachte Thinking Of You, MGQ en ook Dizzzy Gillespies Soul Sauce ontbrak niet natuurlijk: wauw!

De sfeervolle twee sets van The Cal Tjader Project waren de ideale manier om een zomers weekend in de Dijlestad in te zetten, en eigenlijk smaakte het naar meer. Maar zo gaat dat altijd: mooie liedjes duren niet lang.

tekst en foto's: © Mark Van Mullem