30-jarig Mechelenbinnenstebuiten schotelt ons mooie zomerwandelingen voor

met categorie:  

                       (foto's: Jan Smets)

De boeiende gidstochten van Mechelenbinnenstebuiten hebben een trouw publiek.  Jaar na jaar groeit zelfs de belangstelling voor deze geleide wandelingen die al eens buiten de lijntjes durven te kleuren.  Wandelen door de eigen stad: nét anders dan anders - positief kritisch, en die dingen belichten die de klassieke toeren door Mechelen niet (kunnen) doen.  Dat is Mechelenbinnenstebuiten helemaal.  En dat doen de gidsen van Mechelenbinnenstebuiten al zo'n dertig jaar.  Ik kijk dan ook uit naar de vier themawandelingen die nu op stapel staan.  In augustus gaan we weer op stap door vier buitenwijken van onze stad.  Pak er je agenda maar even bij, en kruis de data maar aan.  Spijt zal je van jouw deelname niet krijgen.  Je krijgt véél waar voor je geld.  Weet je dat een abonnement maar 15 Euro kost voor 8 wandelingen?  Geen nood voor wie maar eentje wil meelopen.  Je kan telkens apart boeken aan de prijs van 8 Euro bij vertrek (en 6 Euro bij voorinschrijving bij UIT in Mechelen). 

Vier nieuwe wandelingen worden in augustus aangeboden.  En deze maand juni kan je nog drie wandelingen van vorig jaar 'herkansen' (eentje is helaas voorbij. Vandaag werd door de wijk tussen Brusselsesteenweg en Hombeeksesteenweg gestapt).  Focus dus nu op wat je nog verwachten kan:

 

Volgende week zondag 11 juni wordt er vertrokken aan de brandweerkazerne in de Dageraadstraat voor een leuke wandeling die vertelt van 'De Vos en Lemmens'...  Is de titel voor jouw een raadsel?  Een reden te meer om mee te wandelen!  Denk er aan: om 14 uur.

 

Op zondag 18 juni gaan we met Sint-Gummarus naar Katanga.  Plaats van afspraak: de ingang van het oud kerkhof aan de Kerkhoflei.  Ook om 14 uur.

 

 

En op zondag 25 juni vertrekken we om 14 uur aan brouwerij Het Anker aan de Guido Gezellelaan om te zien hoe de polder een trendy woonwijk aan het worden is.

 

En dan nu: aandacht voor het nieuwe programma van augustus!

 

 

'De mannen van 't Arsenaal'

Vertrek: basisschool De Puzzel - Leuvensesteenweg 41

zondag 6 aug. 14 uur en woensdag 9 aug. 19 uur

Mechelen werd in 1835 het middelpunt van het jonge spoorwegnet.  Rondom de werkplaatsen van de spoorwegen vormde zich een nieuwe woonwijk: de wijk Hanswijk de Bercht-Hanswijkdries.  Sinsdien is deze wijk in voortdurende verandering.  We duiken in het verre verleden van onze stad en werpen een blik in de toekomst.  Maak je klaar voor de eigenzinnige Madonna, de meester van Betzenbroeck, de mannen van het Arsenaal en het fluitje van de conducteur...

 

 

 

'Lakenmakers en beesten'

vertrek: Parking Lakenmakersstraat

zondag 13 aug. 14 uur en woensdag 16 aug. 19 uur

Grote ups en downs in dit wijkgedeelte waar de Nekkerspoelstraat de as vormt.  Bewoond door een volk dat meeleefde met de getijwerking van de stedelijke economie.  Weefgetouwen, conserven en grootvee bepaalden het uitzicht van de omgeving.  De plaatselijke industries verdwenen en maakten plaats voor nieuwe invullingen en ook die gaan we van nabij bekijken.

 

 

'Een dijk van een wijk'

vertrek: Ontvoeringsplein

zondag 20 aug. 14 uur en woensdag 23 aug. 19 uur

De Grote Nieuwendijk en de Populierendreef waren de eerste dijkwerken in deze natte moeras-en vennegronden.  Wanneer een gedeelte van de oude stadsgracht omgetoverd werd tot afleidingsdijle, schoten de huizen als paddenstoelen uit de grond.  Naarmate de jaren vorderden, steeg de welvaart van de bewoners.  Alle vrije plaatsen zijnondertussen ingenomen en de meubelateliers werden gerecycleerd tot moderne lofts.  Kom mee ondervinden waarom men hier komt/kwam wonen.

 

 

'Van Coloma tot Gandhi'

vertrek: ingang zwembad Leliestraat 32

zondag 27 aug. 14 uur en woensdag 30 augustus 19 uur

Dit erg landelijk gebied langs de winterbaan naar Brussel, werd begin 20ste eeuw bevolkt door arbeiders.  Sinsdien groeide de wijk uit tot een druk bebouwde plek langs de Tervuursesteenweg.  Uit dankbaarheid voor geschonken grond voor de Colomakerk, werd de parochie Sint-Jozef Coloma gedoopt.  Loop met ons mee langs de huizen van 't syndicaat en de Mahatma Gandhiwijk.

 

Duurtijd van de wandelingen is maximum 3 uur, inclusief rustpauze in een volkscafé (drankje niet inbegrepen)

www.mechelenbinnenstebuiten.be

info@mechelenbinnenstebuiten.be