Pataboem! 't Groot Begijnhof geeft er een lap op!

 

(foto's: Jan Smets)

Dat het Groot-Begijnhof één van de gezelligste buurten van onze stad is staat buiten kijf.  Dit heeft niet alléén te maken met de schilderachtige leuke straatjes, maar ook met de mensen die er wonen.  Deze wijk lééft.  Het Groot-Begijnhof is een stadje binnen de stad en ademt een heel aparte sfeer uit.  En er bestaat een toffe buurtwerking.  De bewoners slagen er in om met vereende krachten telkens weer verrassend uit de hoek te komen.  Of het nu gaat om een Levende Kerststal op te bouwen, een grootse rommelmarkt op te zetten, kunst in de kijker te zetten, of wat dan ook: ze tonen dat een buurt pas echt een fijne gemeenschap wordt door samen aan hetzelfde zeel te trekken, en met puur onbaatzuchtig vrijwilligerswerk evenementen te organiseren die een warm gevoel geven.  Daar wordt een buurt beter van, en ook wij - Maneblussers die elders wonen - kunnen er eveneens van genieten.  Op zondag 4 juni is het weer zover!  Voor de tweede keer reeds staat het meer dan sympathieke muziekfestivalletje Pataboem op stapel.  Wie er in 2013 bij was kan getuigen dat dit kleinschalige festival méér dan geslaagd was.  Het straalde veel gezelligheid en charme uit.  Ondanks het feit dat de temperaturen toen wat ondermaats bleven, smeekte dit evenement om ooit herhaald te worden.  En ja hoor: de buurt stak weerom de koppen bij mekaar, en binnenkort kunnen we ons verheugen op Pataboem - editie 2.  We zijn er niet weinig blij mee.  Vandaag ging ik poolshoogte nemen bij twee van de organisatoren: Wim De Vos en Bregieta Stoop...

 

 

Plaats van afspraak: de Hoviusstraat, waar Wim samen met zijn gezin woont.  Bregieta die van Nederlandse afkomst is, maar al vele jaren in België woont,  mag zich een viertal jaar Begijnhofbewoner noemen.  Zij heeft haar stekje gevonden in de nabijgelegen Nonnenstraat.

Beiden zijn twee van de gedreven krachten die het festival in mekaar boksen.  Maar ze zijn natuurlijk niet alleen!  Zo'n tiental mensen telt de werkgroep.  En ieder heeft er zijn taak in.  "Wim neemt erg veel hooi op zijn vork" bevestigt Bregieta die zelf zorgt voor de communicatie en de publiciteit. 

De affiche oogt weer mooi en straalt een nostalische sfeer uit.  Het is Pol Lettany die ze ontwierp.

 

 

Het concept is nagenoeg hetzelfde als bij de eerste editie.  Maar nu hebben we geopteerd voor twee podia in plaats van drie.  Eentje is te vinden in de tuin van het Moreelshuis waar nu sinds kort Sjarabang huist. Het andere is amper vijftig meter verder te vinden op het Begijnenkerkhof.  Je hoeft echt niks te missen van het programma, want de optredens gaan afwisselend door op de podia.

 

Pataboem belooft weer een tof muziekevenement te worden waarbij zangers, muziekgroepjes en andere straatacts de straatjes en pleintjes van het historische begijnhof met klanken zullen vullen.

Pataboem belooft het publiek een muzikale tijdreis van de jaren twintig tot de vroege jaren zestig.  Af en toe wordt er een sprongetje gemaakt naar het heden.  Het programma ziet er heel uitnodigend uit.  En ja hoor: als het kriebelt kan je best een dansje wagen! 

De hongerigen en dorstigen zullen eveneens aan hun trekken komen.  De paëlla zal spontaan trek doen krijgen.  En wie liever een frietje steekt?  het kan ook!

Je kan op het Begijnhof terecht tussen 16 uur en 23 uur. 

 

Alle leeftijden zullen er hun gading vinden.  Pataboem wil kleinschalig vertier bieden, dat zowel buurt-als kindvriendelijk is.  Een heel leuk ding wodt zeker de Fanfakids .  Dit zijn een groep jonge muzikanten van het Molenbeekse jeugdhuis West-D'Broej.  Ze brengen een mengeling van Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse ritmes op zelfgemaakte percussie-instumenten. De optocht van deze fanfare start op de Grote Markt, en dan gaat men in stoet tot het begijnhof. 

 

Daarnaast treedt ook Niels & Friends op.  In Mechelen hoeft Niels Geerts met zijn muzikanten niet meer voorgesteld.  Ze brengen vooral instrumentale songs en af en toe een cover.

 

 

Rollmops trakteert je op snelle boogie-woogie, roch 'n roll en bluesnummers van eigen makelij en Zsa Zsa Zsu laat dansbare manouce zinderen.

Jaune Toujours is dan weer niet in één genre te vatten met een mix van verschillende muziekstijlen en balkanritmes.

Nomads Swing brengt verschillende elementen uit de Swing Era samen.

Ook de vzw Sjarabang is al lang geen onbekende meer in Mechelen.  De vzw die kunst maakt met personen met een beperking, heeft sinds ze haar oorspronkelijke adres aan de Kerkhoflei verliet, een nieuwe thuis gevonden in de Hoviusstraat en in het Moreelshuis.  Ook zijn dragen op zondag 4 juni een steentje bij.  Voor het hopelijk talrijke publiek voeren ze nogmaals het succesrijke wagenspel 'De Getemde Feeks' van Shakespeare op.

 

 

We laten bewust zoveel mogelijk muzikanten en straatartiesten uit het Mechelse aan bod komen, en we vullen dit aan met andere Belgische artiesten.  Bekend of beroemd zijn is hierbij geen voorwaarde.  Een beetje eigenzinnig zijn mag!  Onze werkgroep is bijzonder tevreden door de steun van de stad Mechelen die financieel en logistiek een duit in het zakje deed...

 

Het wordt beslist een gezellige bedoening op zondag 4 juni.  Dat staat als een paal boven water.  Nostalgische muziek uit vervlogen tijden, wereldmuziek, straatacts: het zal een erg gevarieerd publiek heel zeker aanspreken.  Jonge mensen en wat ouderen, gezinnen, en bezoekers van buiten de staat zullen zeker genieten van de gezelligheid die het Groot-Begijnhof die dag zal uitstralen.  De straten rond de kerk zijn verkeersvrij, en da's mooi meegenomen.

Noteren dus!  en zeker niet vergeten langs te komen!

www.pataboem.be