Dan weet je dat de zomer er aankomt...

 

(foto's: Jan Smets)

Als ze hun opwachting maken op de Haverwerf weet je dat de zomer in aantocht is...  Dan verlaten ze hun woonst en zetten ze zich in vol ornaat in slagorde voor de gevel.  Passanten vertragen, toeristen maken er een kiekje van...  Maar niemand blijft er onberoerd door.  De hele 'poppenkast' doet mensen glimlachen - instant geluk.  Complexloos - onbevangen...  Vormgegeven na├»eviteit.  Maar ontroerend in haar sentimentele 'schoonheid'.  Artistiek of niet?  Kitsch of volkskunst?  Het zal me worst wezen...  Hier knipoogt de Haverwerf.  Wat mensen weet te raken heeft bestaansrecht! 

 

 

Elk jaar verandert er wel iets aan het bonte gezelschap.  Er komen figuurtjes bij of ze worden anders opgesteld...  Tussen nepbloemen - zittend aan een tafeltje met een theeservies; onder kleurrijke parasolletjes...

 

En 's avonds gaan ze weer keurig op stal, om de andere dag weer te verschijnen...

 

Ze horen onlosmakelijk bij de Haverwerf.

Laat ons toch wat sentiment..

 

...de wereld is al ernstig genoeg...

...wat mensen tot glimlachen aanzet heeft z'n bestaansrecht....