Battelse kunstroute met verrassende kantjes...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets. vlnr: Bieke De Preter, Sonja Vertommen, Bie Maes en Jef De Laet)

Met een derde editie van een kunstroute doorheen Battel en omgeving is vzw kuroba niet aan zijn proefstuk toe.  'Bibeo' herhaalt het beproefde concept, maar...voegt er voor deze editie toch wat leuke verrassingen aan toe!  Volgend weekend - 27 en 28 mei is het weer zover.  Veranker het in jouw agenda.  De verre weersvoorspellingen beloven een droog en zonnig weekend.  Laat ons hopen dat dit bevestigd wordt.  Dan wordt het heerlijk fietsen of wandelen langsheen het 25 km lange parcours.  Je hoeft niet alles op één dag af te werken, en ook is het mogelijk om het met de auto af te leggen natuurlijk.  Alles mag, alles kan...  Het evenement is bovendien gratis op de koop toe.  En dat is dank zij de gulheid van een aantal plaatselijke sponsors en de medewerking van Stad Mechelen.    Startpunt is de parochiekerk van Battel en je kan er zowel op zaterdag als zondag terecht vanaf 10 uur.  Alle artistieke stopplaatsen kan je bezoeken tot 18 uur ...

 

 

Het Sint-Jozefkerkje van Battel oogt bescheiden en een tikkeltje dorps.  Rustig gelegen aan de Leuvense vaart, in de Wolverbosstraat, toont het zich geen toeristische trekpleister van formaat.  Ook het interieur dat in de jaren zestig van vorige eeuw grondig werd 'aangepast' is op het eerste zicht weinig spectaculair.

En toch: het loont beslist de moeite om eens een kijkje te nemen in deze tussen 1862 en 1867 gebouwde neoclassicistische hallenkerk.  Met deze kunstroute is dit nu een prima gelegenheid voor niet-Battelaars om het te bezoeken.   Het kerkje is onlosmakelijk verbonden met de baronnenfamilie Empain die hier lang resideerde op een nu afgebroken kasteel.  De adellijke familie had een eigen tribune en aparte ingang.  Mooi zijn de door de Empains geschonken glasramen.

 

 

Daarnaast bezit de kerk ook een vrij uniek barokorgel uit begin van de 18de eeuw.  (ik maakte hierover vroeger reeds een uitgebreid artikel op Mechelenblogt).  Battelaar en muzikale duizendpoot Lode Tooten zal op zondag 28 mei tussen 15 uur en 16 uur een orgelrecital houden.  Maar er is méér: hij zal dan ook vertellen over de geschiedenis van dit merkwaardige instrument én de geschiedenis van de kerk onder de loupe houden.  Dat loont beslist de moeite!  Oude processievaandels worden voor de gelegenheid uitgestald en ook een 'diploma voor de schoonste wortelen' daterend van de twintiger jaren van vorige eeuw, uitgereikt aan een Battels hovenier én getekend door de bekende Mechelse kunstenaar Albert Geudens, is er te zien.  En...een bas-reliëf van Ignace Kennis...

 

www.mechelenblogt.be/2016/07/lode-tooten-uit-liefde-voor-battels-kerkorgel

 

In de kerk exposeren 9 kunstenaars en de vzw Sjarabang (kunst gemaakt door mensen met een beperking).  Zo zal je er de werken kunnen bewonderen van Annie Verhoye (beeldhouwen), Luce Verbruggen (schilderijen), Walter Beterams (schilderijen), Mieke Selleslagh (keramiek), Fernand Meutermans (tekeningen en schilderijen), Lutgarde Geerts (schilderijen), Dirk Meuleman (keramiek), Veerle Defer (schilderijen), Denise Blariaux (schilderijen en tekeningen).

 

Bij het buitengaan moet je beslist eens letten op het basreliëf dat tegen de kerkgevel is geplaatst en de gekruisigde Christus voorstelt.  Het is gemaakt door de bekende Antwerpse kunstenaar Jef Lambeaux.  Lambeaux was de beeldhouwer die de bronzen Brabo op de Grote Markt van Antwerpen vervaardigde.  Als je goed kijkt kan je zijn handtekening nog waarnemen!

 

 

 In de kerk is er ook kindergrime voorzien op zaterdag en zondag van 13 uur tot 15 uur.

Op de route zijn meer kunstenaars die hun werk exposeren.  In het totaal doen 22 kunstenaars mee op 9 locaties!  Bij het startpunt in de kerk krijg je ook een plannetje mee.

In de prachtige tuin aan de Battelse Bergen 37exposeert Bieke De Preter die hier ook woont in de fraai gerestaureerde bijgebouwen van het vroegere kasteel.  Zij toont er haar keramiek en schilderijen.  Op dezelfde locatie kan je ook keramiek van André Beullens bekijken.

 

 

Aan de Zennegatvaart 18 moet je beslist afstappen bij Jef van den Bosch die er beelden en schilderijen laat bekijken.  Jef is de echtgenoot van Bie Maes, één van de organisatoren van de Kunstroute.

 

 

(Jef Van den Bosch en Pol Cockx)

 

Langs de Zenne zal je Leo Beterams aan het werk kunnen zien, die er fantastische houtsculpturen zal weten te vervaardigen met een kettingzaag!  Ook in het nabijgelegen Vrijbroekpark zie je werk van hem.  Hij sculpteerde in dode bomen wonderlijke creaties...

 

In de Leestse Elleboogstraat 26, en da's maar een boogscheut van Battel, exposeren Chris Dewals (schilderijen en tekeningen) én Josien Baetens (juweelontwerp en edelsmeedkunst).

Op de Battelsesteenweg  128 kan je een kijkje nemen in het atelier van Albrecht Nees (beeldhouwen en schilderijen).  En in dezelfde disciplines is Angela Scheltiens actief.  Op deze stek kan je ook haar knap werk bekijken.

 

 

(Albrecht Nees en Angela Scheltiens)

 

In Heffen - in de Kazernestraat 15, stelt Ronald Van de Peppel zijn schilderijen ten toon.

Aan de Kalkovenstraat 5, in de buurt van het stedelijk kerkhof, bekijk je het beeldhouwwerk van gevestigde waarde Pol Cockx.  Ook Josée Geeraerts zal er aanwezig zijn met haar schilderijen.

 

 

(Bieke De Preter en Annie Verhoye)

 

En als laatste kan je ook nog terecht aan de Nekkerspoelborcht 7, aan de Dijle, waar Lode De Preter eveneens beeldhouwwerk toont.

Verschillende disciplines, diverse stijlen...  Voor elk wat wils dus...

Van de 22 kunstenaars die meedoen met dit evenement wonen er effectief zeven in Battel zelf (Luce Verbruggen, Fernand Meutermans, Walter Beterams, Jef Van den Bosch, Veerle Defer, Bieke De Preter en Denise Blairiaux...)

 

 

(de organisatoren Bieke De Preter, Sonja Vertommen, Bie Maes, Jef De Laet en Oswald Beterams (re))

 

www.kuroba.be