Mechelen is solidair met het Malinese Sanankoroba

met categorie:  

 

(foto's: Elly Vanhoomissen en Jan Smets)

Mocht je zin hebben in een tof Afrikaans feestje met alles erop en eraan, met heerlijk dampende Zuiderse schotels en muziek met opzwepende ritmes: dan moet je op zondag 23 april beslist in Den Deigem te zijn!  De Karmelietenstraat is die dag hét centrum van Afrika-in-Mechelen.  En als je weet dat je hiermee ook solidair bent met een dorpje in Mali: dan is dat hélemaal iets dat je over de streep kan halen.  Niet?  Maneblussers met een warm hart zeggen niet 'loop naar de pomp!', maar steunen op 'plezante' wijze dit kleine stukje Afrika.  Ook de stad doet met 'Mechelen Mondiaal' een duit in het zakje.  Met de opbrengst van dit alles zal men in Sanankoroba-Wassoulou, op zo'n 200 km van hoofdstad Bamako een waterpomp installeren die werkt op zonne-energie, en met een vat van 2000 liter. Dit geeft het dorp permanent water en er dient niet meer handmatig gepompt.

Het is de Vlaamse vroedvrouw Sofie Thys (die nu met haar gezin in Chiny woont) die ons het project leerde kennen.  Al jaren zet ze zich in voor het Malinese dorp. Ze wist hiervoor enkele Mechelaars warm te maken, waaronder haar ouders, Wil en Lief Thys-Jacobs (Lief ken je misschien als vrijwilliger van de Wereldwinkel in de Hoogstraat?). Iemand die ook gebeten is door dezelfde microbe is Dirk Van Ranst uit de 12-Apostelenstraat.  Hij was trouwens al eens op bezoek in het dorp, en hij zet ook zijn schouders onder de 2de editie van dit solidariteitsfeest.  Met Dirk heb ik een toffe babbel op een zonnig terras.  Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk...

 

 

Het is inderdaad Sofie Thys die alles in gang heeft gezet.  Ze leerde in ons land Sidiki Camara kennen - een gerenomeerde Malinese djembéspeler.  Hij organiseerde stages in hoofdstad Bamako en in zijn geboortedorp Sanankorobo.  Het boeide Sofie en ze trok naar ginds om dit ter plaatse mee te maken.  Maar daar aangekomen ging het niet meer langer om muziek, om dansen...  Sofie werd er geconfronteerd met kindjes met ontstoken oogjes.  En dat greep haar aan.  Vroedvrouw zijnde heeft ze dan getracht om hen te verzorgen..  Het heeft haar sindsdien niet meer los gelaten.  De microbe had haar voor goed te pakken.  Zes weken verbleef ze daar om de kinderen te verzorgen.  Het idee rijpte om een gezondheidscentrum op te zetten in het dorp.  Maar natuurlijk moet je daarvoor iemand hebben die er zich permanent voor kan inzetten.  En die iemand vond ze ter plaatse.  Adama Camara is wat men noemt een 'medisch technicus' - een verpleger, maar eigenlijk een huisarts.

 

Het is Sofie die zijn vierjarige geneeskunde-studies in Bamako betaalde.  Nu nog betaalt ze de lonen van de drie mensen die het centrum bemannen.  Dat zijn Adama, een onderhoudsman en een 'matrone' zoals de daar werkende vroedvrouw wordt betiteld.

 

(Sofie en Adama)

  (Lief Jacobs)

 

Om geld in te zamelen voor het project zette Sofie al enkele keren een Afrikaanse week in in Chiny waar ze een gîte uitbaat.

Vorig jaar is men met een groepje naar het Afrikaanse dorp getrokken om alles ter plaatse te gaan bekijken én om er een handje toe te steken.

Het gezelschap bestond ondermeer uit Mechelaars Walter Werquin, Dirk Van Ranst en Wil en Lief Thys.

Voor Dirk was dit een topervaring.  Hij stond voor de eerste keer op Afrikaanse bodem.  En dat liet diepe impressies na.  Hij zou later graag nog eens weerkeren...

 

 

In het dorp hebben wij natuurlijk het gezondheidscentrum bezocht en we hebben er nog samen gewerkt om er zonnepanelen op te leggen.  We kregen hierbij de hulp van een broer van Adama die electricien is. Het gezondheidscentrum is erkend door het streekhospitaal in Sicorolé omdat het voldoet aan de vereiste voorwaarden. Die erkenning is enorm belangrijk voor het centrum. Bij aanvang waren de bewoners van het dorp een beetje argwanend maar nu draait het centrum op volle toeren en de mensen raken er meer en meer bij betrokken.  Op de één of andere manier zorgt dit voor verbondenheid binnen het dorp.  In het afgelegen dorp wonen twee families. Er is veel armoede.  Nu is er een waterpomp, maar die moet handmatig bediend worden.  De pomp die we er willen installeren zal een hele verbetering zijn voor de mensen. 

 

 

Mechelen Mondiaal steunt het project.  Hiervoor werd vorig jaar al 1466 euro uitgetrokken en ook in 2017 mag men rekenen op hetzelfde bedrag.  Dit is een erg mooie inzet, maar er is meer nodig...  Het komende solidariteitsfeest kan hierbij helpen natuurlijk.

 

Op deze website kan je nog extra info vinden:

http://sanankoroba.weebly.com

facebook:     https://www.facebook.com/sanankoroba.project

 

Het feest gaat door tussen 12 uur en 18 uur.  Voor het eten moet je wel vooraf inschrijven!  Op het menu staat 'Boeuf Bamako' - een heerlijke rundsstoofpot.  Gegeten wordt er tussen 12 u en 14 uur.

Maar ook de vegetariërs komen aan hun trekken met een groentenschotel met rijst.

Doorlopend is er een erg gevarieerd dessertenbuffet (3 euro).

Volwassenen betalen 18 euro, en kinderen onder de 12 jaar slechts 8 euro.

Vanaf 15 uur volgt er muzikale animatie met Afro D'Zjac, Lamine, Chris Joris (?)...