Kunstig aangepakte Katten

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

De winkelende Mechelaar kon er de laatste maanden niet naastkijken!  Talrijke katten en konijnen sierden in een verrassende artistieke transformatie de Mechelse uitstalramen van winkels in de binnenstad.  'Kattebelletjes en konijnenkeutels' - zo noemde de leuke tentoonstelling - was niet het proefstuk van vzw Sjarabang.  Ook in het verleden zette men zo kunstig bewerkte polyesteren dieren in de kijker.  Om even in herinnering te brengen (want ik schreef er reeds vroeger over): de katten en konijnen werden onder handen genomen door personen met een beperking.  Want deze mensen zijn wel dé doelgroep van Sjarabang.  In deze Mechelse vzw, die huist in de Hoviusstraat in ons begijnhof komen deze mensen in contact met allerlei kunstvormen.  Samen laten personen met en zonder beperking er zien wat ze samen kunnen verwezenlijken op kunstvlak.  En dat is vaak verrassend en origineel te noemen.  Nadat de fraaie collectie uit de vitrines verdween, dook ze op op het Festival Kunstproeven in het Cultuurcentrum: een groots opgezet festival dat Sjarabang nu al jaren organiseert met bijzonder veel succes.  Nadien verhuisden de meesten terug naar de makers. 

Maar!  Sjarabang breit er nu nog een leuk vervolg aan.  En dat vertelt ons Marleen D'Joos, de bezielster van Sjarabang, met veel enthousiasme, zoals zij alleen dat kan.  Niet voor niks is haar vzw onlangs ook nog één van de vijf genomineerden geweest voor de Cultuurprijs 'De Mechelse iemer' ( Ievoor de tweede keer op rij trouwens!)...

 

Jawel!  We hebben negen kunstenaars bereid gevonden om ook hun steentje bij te dragen en katten te bewerken tot kunstwerk.  En dat resulteerde in tien unieke poezen die in het weekend van 14-16 april zullen tetoongesteld worden in het Maurus Moreelshuis in de Moreelstraat 3.  Het Maurus Moreelshuis huren we sinds kort af als bijkomende stek voor Sjarabang.  Het resultaat is verbluffend: heel uniek en uiteenlopend.  Tien katten werden kunstig aangepakt en sommige kunstenaars koppelden er ook nog een schilderij aan, dat eveneens te koop is.  Want inderdaad: de katten zullen verkocht worden ten voordele van Sjarabang!

 

 

De kunstenaars zijn:

Laurenz Coninx, Tim Peeters, Eva Jordan, Nils Missorten, Tim Vereeck, Serge Piessens, Lucas Enrique, Julien Govaert en Charmaine Lenisa.

 

De opening van de expo is op vrijdag 14 april om 19 uur.  Voor de muzikale omlijsting zorg Hilde Frateur.

Iedereen welkom uiteraard!