Zwart

 

(foto's: Jan Smets)

Terwijl aan de andere kant van de stad, aan de Nekker alle registers werden opengetrokken voor de langverwachte prémière van het totaalspekakel 'Miniatures' door Royal de Luxe in het kader van het Cultuurfestival OP.RECHT.MECHELEN, ging in de stationsbuurt een bijzondere theatervoorstelling door - kleinschaliger, maar daarom niet minder beklijvend.  En, jawel: ook in het kader van ditzelfde festival.  De spits werd gisteren reeds afgebeten.  De sociaal-artistieke voorstelling 'ZWART' focust op racisme, en wordt gespeeld door een groep jonge gelegenheidsacteurs - tieners en twintigers, gerecruteerd uit jongeren van ROJM en J@M.  Zij krijgen versterking van acteurs Chris Van Asch en Marc De Knijf.  Voor de regie tekenen Pier De Kock en Dirk Tuypens, die al wel langer bekend staan als sociaal bewogen theatermakers.

 

Vanavond kreeg ik de kans om een voorstelling mee te maken.  En ik moet zeggen: ze wist me te raken.  Het stuk laat je niet onbewogen, is hard, confronterend... De scènografie is bijzonder geslaagd: eenvoudig en sober qua opzet maar sterk van beeldtaal.  Het stuk laat je niet los; het kleeft aan je ribben en je 'neemt het mee naar huis'...

Vaak zijn huidskleur, afkomst, naam en geloofsovertuiging de criteria waarop mensen het recht wordt onzegd om op een volwaardige manier deel te nemen aan de samenleving.

In 'ZWART' getuigen jongeren hoe hun dagdagelijkse leven hierdoor getekend wordt. Het stuk is grotendeels gemaakt door de jongeren zelf die het kleurden met hun persoonlijke ervaringen.

 

 

"Waarom is het goede altijd wit?  en waarom is het kwade altijd zwart?"

 

We worden geconfronteerd met zwart/witte uitspraken - herkenbaar en tot nadenken stemmend... We worden om de oren geslagen met striemende racistische uitlatingen die we zo goed kennen van de social media of horen in onze naaste omgeving.

(acteurs Chris en Marc vertelden me na de voorstelling hoe moeilijk het aanvankelijk voor hen was om bepaalde harde uitspraken in de mond te nemen... En toch: dit is de realiteit)

En toch...  toch kan het anders... Het slot spreekt die hoop tot een beter samenleven uit....

Twee voorstellingen per avond werden en worden gespeeld op 2, 3, 4 en 5 maart (om 19 uur en 20u15).  Maar helaas: al de (gratis!)  vertoningen zijn reeds volzet.  Jammer.  Toch belooft Pier de Kock dat er later hernemingen zullen volgen.  Gelukkig maar.  Dit is een stuk dat een nog groter publiek verdient!

 

 

 

Plaats van samenkomen is de ingang van café Friends op het Koning Albertplein.  Het eerste luik van de voorstelling gaat door in een nu nog leegstaand café in de Consciencestraat (dat volgende week echter heropend wordt onder de naam MoonZone...) , waarna we onder het stationsplein de verlaten voetgangerstunnel induiken.

 

 

 

In deze aparte, sterk tot de verbeelding sprekende desolate tunnel krijgen we deel 2 en deel 3 te zien.  Veel wil ik er niet over verklappen.  Dit moet je zelf zien en...voelen.

Proficiat voor al de acteurs en de regisseurs die met ZWART een bijzonder waardevolle bijdrage leveren aan het festival.  Een dikke pluim voor deze realisatie van eigen bodem: voor jongeren en artistieke talenten uit eigen stad!

 

 

De voorstelling 'ZWART' past in het project van het 'Hof van Savooien' - het sociaal-artistiek luik van OP.RECHT.MECHELEN onder leiding van de curatoren Pier De Kock en Dirk Tuypens

 

 

 

Dit stuk is het tweede dat het Hof van Savooien opvoerde in het kader van het cultuurfestival.  In een eerste theatervoorstelling - met de naam 'Bloemkool en sla' was het thema: 'armoede'.  Zes vrouwen speelden het in de lokalen van de voedselbank SOS Hulpbetoon.