Talentenfabriek gonst van de activiteit

Mechelen Talentenfabriek is er gekomen bovenop het bestaande Mechelse coalitieakkoord ... een extraatje als het ware. Vroeger vertrok Mechels talent uit de stad wegens gebrek aan ontplooiingskansen. Nu werd de omgekeerde beweging ingezet, want ook creatievelingen van buiten Mechelen zijn gecharmeerd door de mogelijkheden van het project.

        

De grote uitdaging was, en is nog altijd, dat er geen stadsfinanciën beschikbaar zijn om een groot gebouw aan te kopen om Mechelen Talentenfabriek fysiek in onder te brengen. De enige mogelijkheid om de ‘symbolische’ Talenten FABRIEK concreet te maken, is om opportuniteiten die zich aanbieden (zoals oude meubelzaken in dit geval), ook al is het tijdelijk, een nieuwe bestemming te geven.

Door slim samen te werken met privé-eigenaars (bv door de leegstandstaks te laten vallen voor onbewoonde panden), kan de stad deze nieuwe invulling geven aan o.a. een oude meubelzaak, zoals Artenova met een oppervlakte van 3000 m2 aan het stationsplein (Hendrick Consciencestraat 56).

Mechelen Talentenfabriek wil kunstenaars en creatieve ondernemers een ruimte geven en samenbrengen, waaruit dan weer diverse samenwerkingen kunnen groeien. In de toekomst wil het project ook de kunstenaars op hun traject coachen, om een verdere stap in hun carrière te zetten (i.s.m. de Mechelse kunstenorganisaties)

 

(Talentenmakelaar Koen Kwanten en schepen Björn Siffer in gesprek met videokunstenaars @ ARTEnova)

 

Mechelen Talentenfabriek bestaat naast ARTEnova, ook uit ARTbnb, ARTElibre en ARTstage

ARTEnova springt op dit moment het meest in het oog, een immens gebouw waar artiesten voor een korte, dan wel langere projectperiode aan het werk zijn. Op de benedenverdieping is er ook plaats voor flexwerkers, een ruimte om te delen voor mensen die geen permanent kantoor hebben.

Momenteel zijn er vijftien kunstenaars en een twaalftal creatieve ondernemers die hun plekje hebben gevonden in de ARTEnova-site.

(werkplek van Christina De Witte)

 

Onder de resident artists herken je misschien enkele namen:

  • Zinzi Moons, die ook het logo ontwierp …
  • Christina Araya De Witte, huiscartooniste van Flair met haar figuurtje Chrostin en gekend van haar YouTube-filmpjes …
  • Streetartist DZIA (misschien ken je zijn ‘pelikaan’ op de hoek van het Lekkernijstraatje in Mechelen, i.h.k.v. het Mechelen Muurt project) die zijn winterslaap houdt in voorbereiding van zijn nieuwe zomerseizoen …
  • Chris Joris, Mechels jazzmuzikant, en bezig met beeldende kunst …
  • Ann Meskens, filosofe en schrijfster (de Zondvloed Mechelen) is met eigen project bezig … Schrijven. Inademen. Denken. Zitten. Praten. Kijken ...
  • Studenten van Art & Technology Erasmus Hogeschool Brussel
  • Theater M
  • Vzw Prinses Harte heeft ook haar werkplekje in het gebouw …

ARTbnb is de volgende stap in het project. ARTbnb wil mensen die thuis over een niet gebruikte ruimte beschikken, samenbrengen met kunstenaars die op zoek zijn naar een eigen werkplek(je). Dat kan gaan van een kleine kamer voor een schrijver, tot een grotere loods of garage voor repetities van een beginnende muziekgroep.

ARTElibre gaat het intellectuele klimaat in Mechelen een boost geven, door academici, kunstenaars en ondernemers in gesprek te brengen over bijvoorbeeld stadsontwikkeling en culturele projecten in Mechelen.

ARTstage wil jong talent een podium geven op het Cultuurplein tijdens de zomerperiode (augustus-september), waar zij een vrij podium hebben om hun ding te doen.

In de toekomst kunnen er nog verdere projecten uitgewerkt worden …

Ook bij de geburen van nummer 54 gonst het van de bedrijvigheid. Onder de koepel van het Artenova-gebouw verrijst de ‘MoonZone E-sports bar’, een gamecafé van twee jonge ondernemers.

Je kan er zelf spelen op hun state of the art gaming pc’s, comfy console corners en arcadekasten. Bekijk je liever een E-sports match, dan zijn er verscheidene tv’s waarop verschillende Twitch-streams te bekijken zijn. En dit alles voorzien van een hapje en een drankje.

Zeer binnenkort openen zij hun deuren voor het grote publiek ...

 

Wil je meer lezen over ARTEnova ... collega-blogger Eddy Verschueren schreef er ook al over: http://www.mechelenblogt.be/2017/02/artenova-wordt-tijdelijk-kunst-en-on...