Sinte-Mettegenootschap wint 7de Mechelsen Iemer

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Voor de zevende keer reikte de Mechelse Cultuurraad de cultuurprijs 'De Mechelsen Iemer' uit.  Dit is een gebeuren dat hiertoe om de twee jaar plaats greep, maar nu slechts om de drie jaar zal plaatsvinden.  De Salons Van Dijck werden ingeruild voor dé cultuurplek bij uitstek: de voormalige minderbroederskerk - onderdeel van het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang.  Gisterenavond zat deze nokvol met de vijf genomineerden en hun aanhang.  De Mechelsen Iemer is een mooie waarderingsprijs voor een Mechelse organisatie die zich op bijzondere wijze inzet of inzette op het culturele vlak.  Alle vijf kandidaten waren het best waard om hem te winnen.  Toch is er maar eentje die er mee naar huis mag.  Keuzes maken is moeilijk.  Deze editie van de Mechelsen Iemer viel de eer te beurt aan het Sinte-Mettegenootschap dat al jarenlang de authentieke Sinte-Mettebeleving promoot en ondersteunt.  Het is de winnaar van vorig jaar - duivel-doet-al Jean Aerts die de prachtige sculptuur (gemaakt door de Mechelse kunstenares Frieda Mariën) mag overhandigen aan Rudi De Mets - de voorzitter van het Genootschap.

 

De geselecteerde kandidaten verdienen allen onze grote appreciatie.  Elk van hen is op zijn of haar  terrein bijzonder 'goed bezig'. 

De Mechelse Beer Brothers mogen zich dé belevingspromotor noemen van de Belgische (en vooral Mechelse bieren).

De animatiestudio Kidscam leert kinderen en jongeren animatiefilms maken onder begeleiding van professionele audiovisuele kunstenaars.

Het Sinte-Mettegenootschap zet zich in voor het behoud van de Mechelse Sinte-Mettetraditie.

Sjarabang is gekend voor z'n kunst-en cultuurparticipatie voor mensen met een beperking.

Va et Vient: wie heeft geen boon voor dit Mechelse majorettenkorps met een hoek af?

 

                                                            

 

De vijf kandidaten mogen daarna voor een kort gesprek met Frans De Wachter, die voorzitter is van de Cultuurraad, op de sofa, om hun werking voor te stellen.  Frans verontschuldigt cultuurschepen Björn Siffer die momenteel in Normandië vertoeft, en burgemeester Bart Somers die dit evenement niet wist in te plannen in zijn te drukke agenda.

Dit alles kan niet van start gaan voordat de Mechelse Bellemadam Myriam Sips de feestelijke avond met luide stem en dito gebel aftrapt.

Er is ook leuke randanimatie voorzien.

In onze stad brengen ze verrassende optredens: spitsvondige taalspielerei met een knipoog: de mannen van Dichtatuur.   Onvolprezen talent van eigen bodem! Zij weten de toon meteen te zetten.

 

 

 

Dan is het de beurt aan de Beerbrothers die mogen vertellen over hun actieve club.  Ondertussen krijgen we leuke filmpjes en foto's te zien.  En wie er nog aan zou twijfelen: de brothers hebben ook vrouwen onder hun leden.

 

 

Een gesmaakt optreden volgt: de Marlynes Irish Dancers zetten hun beste beentje voor en weten de zaal nog meer in de juiste sfeer te brengen...

 

                                  

 

Nadien mag Kidscam z'n werking voorstellen.  En het moet gezegd: het wordt snel duidelijk waarom zij de nominatie verdienen...

 

 

 

Een leuk streepje muziek brengen Lode Tooten en Wieland Volkaert.  Zij begeleiden ook het Sinte-Mettegenootschap dat hierna het énige échte Sinte-Mettelied ten berde brengt, flink meegezongen door alle aanwezigen.  Ondertussen weet men ons te verleiden met de al even 'authentieke' Sinte-Mettepastillekes'.

 

                                                     

 

 

Na de pauze wordt het tweede deel van de avond geopend door het in het Mechelse straatbeeld niet meer weg te denken prettig gestoorde majorettenkorps Va et Vient: ondeugend en aanstekelijk tegelijk.  Ze halen de mosterd bij de tradionele majoretten maar interpreteren dit eigentijds...

Mechels vocaal talent Lien Schoeters weet ook menigeen te verrassen.  Mooi dat ook zij een plaatsje krijgt in dit gebeuren.

 

 

 

Enthousiaster dan eender wie weet Marleen D'Joos te vertellen over Sjarabang.  Mensen met een beperking kunst laten beleven: knap initiatief.  Voor de tweede keer op rij mag zij het podium op als genomineerde.  Terecht!

 

 

Wat later wordt Frans De Wachter in zijn sofa omringd door het vrouwelijke schoon van Va et Vient die als laatste een schijnwerper mag zetten op haar werking.  En Frans?  die geniet er duidelijk van...

 

                                           

 

In afwachting van het bekend maken van de winnaar krijgen we nog een stand up-comedian optreden van 'Fresh Meat'.

 

                                                          

 

Spannend moment...  Wie wordt de winnaar?  Onze Bellemadam staat ook reeds te trillen op haar benen.  Het is uiteindelijk Jean Aerts die de omslag mag openen...

 

 

 

...en het is uiteindelijk het Sinte-Mettegenootschap dat de begeerde prijs in de wacht sleept! 

 

(de ploeg van de Cultuurraad tekende voor deze mooie avond...)