Mechelen stort regen voor Burkina Faso

 

(foto's: Jan Smets)

Of de duivel er zich mee bemoeid had...  Het weer was dé grote spelbreker bij het officiële en ludieke startschot van de nieuwe campagne voor Broederlijk Delen.  Het stortregende zonder ophouden vanmorgen.  Maar waarover klagen we hier in ons landje?  Hier valt misschien té veel regen naar onze zin: in het Afrikaanse Burkina Faso valt er véél te weinig.  Het contrast kan niet groter zijn.  Niemand minder dan sportvrouw Elodie Ouedraogo, die Burkinese roots heeft, is de ambassadrice van de campagne.  Nu mocht ze het startsein geven van deze actie die loopt onder de slogan 'Stort regen voor Burkina Faso'.  En als dat even gul gebeurt als de non-stop-vlagen, dan komt dat heus wel goed.  Elodie lanceerde de sms-actie die hopelijk veel navolging krijgt...

 

 

Elodie Ouedraogo, die geboren werd in 1981, in Sint-Joost-ten-Node, heeft sinds 1999 de Belgische nationaliteit.  Maar Elodie die communicatiebeheer en journalistiek studeerde, maar vooral bekend is van haar schitterende carrière als sportvrouw, met de specialiteit de 400 m horde, heeft wel degelijk haar wortels in het Afrikaanse Burkina Faso...

 

Ik ben van Burkinese origine.  Een groot deel van m'n familie woont nog daar.  Ik heb de armoede gezien en de problematiek leren kennen dankzij moedige mensen die hun verhaal met mij hebben gedeeld.  Het is dan ook een hele eer dat ik mee mijn schouders mag zetten onder dit fantastische project en dat ik op deze manier de mensen ginder kan helpen...

 

Ondertussen speelde het Burkinese trio 'Saba Folie' de pannen van het dak.  Of was het een opzwepende regendans misschien?

 

 

 

De campagne van Broederlijk Delen focust dit jaar op de lokale boerengemeenschappen in dit Afrikaanse land.  Omwille van de extreme droogte is het er voor de boeren moeilijk om te leven van de landbouw en een waardige toekomst uit te bouwen.  Daar wil Broederlijk Delen verandering in brengen.

 

90% van de bevolking in Burkina Faso leeft van de landbouw.  De schaarse regen die er valt brengt leven en toekomst voor vele mensen die elke druppel als een geschenk beschouwen.

in de campagne wordt dan ook 'regen' naar voor geschoven als symbool voor een vruchtbare toekomst op het platteland.  De slogan 'Stort regen voor Burkina Faso' roept op om symbolisch regen te 'storten'.

 

Al wie een emoji van een regenwolkje of het woord 'regen' naar het nummer 4666 stuurt, ondersteunt de campagne met een bijdrage van 1 Euro!

 

In de campagne staat Amssetou, een jonge vrouw uit Bourzanga centraal.  Zij helpt de vrouwen uit haar dorp om eigen inkomsten te verwerpen en op duurzame manier groenten te telen.  Dankzij de inzet van sterke personen als zij, en met de steun van lokale organisaties waarmee Broederlijk Delen samenwerkt, krijgen de boerenfamilies betere toekomstkansen.

 

De actie van vandaag was een mooie samenwerking tussen Broederlijk Delen en Mechelen Mondiaal.  Dit benadrukte schepen Marina De Bie.

 

 

                                    

 

Elodie verstuurde het eerste smsje...

Tegen een groot affichedoek met de afbeelding van een kurkdroog landschap staan drie grote bloempotten.  Naarmate de eerste persoon met een gieter steeds meer sms'en binnen krijgt, giet hij meer water op de eerste bloempot.  En zo komt dan uit de eerste reuzepot een jongetje tevoorschijn die het leven gevend water verwelkomt met een bordje met de tekst 'Bedankt, ik kan naar school'.

Wat later komen ook uit de tweede en derde pot mensen naar boven met weerom een andere slogan.

Nee - we kunnen het niet écht laten regenen in Burkina Faso, al zouden we maar al te graag op een grijze en natte dag als vandaag wat regen doorsturen naar Afrika...  Maar voor de boeren ginder betekent onze solidariteit wel een wereld van verschil.

Dat zegt ook Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen...

 

 

Er is hoop en die maakt nieuwe dingen mogelijk.  Samen kunnen mensen iets aan hun situatie veranderen.  Maar er kan nog meer veranderen door onze solidariteit.  Bij het begin van de vastentijd roepen we vanuit Broederlijk Delen op om solidair te zijn met de boeren in Burkina Faso.  Die solidariteit verbindt mensen.  En zet ons (ook hier) in beweging om te werken aan een andere wereld: met meer rechtvaardigheid en minder ongelijkheid.  Een wereld waarin iedereen zijn eigen toekomst kan uitbouwen.  Tot iedereen mee is.

 

 

 

info@broederlijkdelen.be

www.broederlijkdelen.be