Marleen De Smet de motor achter Galerie M

met categorie:  

Tijdens mijn eerste ontmoeting met Marleen De Smet, de zaakvoerster van Galerie M stelde ik haar meteen de vraag : "waarvoor staat de “M” ? Haar antwoord is heel simpel, het is namelijk de eerste letter van haar voornaam.

De galerie bestaat reeds drie jaar, vertelt ze, en is het resultaat van een uit de hand gelopen
passie voor kunst. Haar bedoeling is kwalitatieve, betaalbare kunst te brengen voor iedereen.
Het esthetische aspect is heel belangrijk, maar kunst moet voor haar ook ontroeren en bezielen.

Marleen De Smet zaakvoeder Galerie M te Mechelen

Marleen is een jonge zestiger die sinds haar jeugd bezeten is door kunst. Ze volgde kunstgeschiedenis in Sint- Niklaas en sinds meer dan twintig jaar volgt ze lessen aan de kunstacademie van Mechelen, eerst tekenen, dan schilderen en glaskunst. Het contact met de medecursisten vindt ze heel belangrijk.

In haar Galerie M presenteert Marleen werken van zichzelf maar ook geregeld van kunstenaars waarvoor ze een zekere affiniteit voelt. Samen met haar echtgenoot Jef probeert ze vanuit haar eigen kunstbeleven een brug te leggen naar andere kunstvormen en kunstuitingen.

Galerie M te Mechelen

In de loop van de jaren hebben Marleen en Jef een verzameling opgebouwd bestaande uit  etnische ‘primitieve’ kunst, oude textielkunst, affiches, etsen, geïllustreerde  boeken. Heel wat van deze voorwerpen kan men in de galerie terugvinden. Jef, die ook tekent en schildert naar levend model,  helpt haar bij de keuzes en de presentatie

De contrasten, maar ook de gelijkenissen die bestaan tussen modernehedendaagsekunst en bijvoorbeeld etnische kunst worden in de galerie geaccentueerd . Galerie M  bewijst dat de combinatie ‘primitieve’ kunst en ‘hedendaagse’ kunst bijna altijd tot een verenigbaar en esthetisch geheel leidt.

Marleen haar voorkeur gaat uit naar abstracte vooral geometrische kunst. Sinds enkele jaren heeft vooral glaswerk een belangrijk deel van haar interesse en tijd ingenomen. Marleen creëert prachtige kunstwerken in glas maar ze ontwerpt ook meer praktische voorwerpen zoals borden en tassen waaruit ik tijdens mijn bezoek koekjes en koffie mocht proeven. Ook decoratieve designes tovert Marleen uit haar glasoven.

Marleen De Smet en glaskunst

In de sfeervolle galerie vindt men vanzelfsprekend haar schilderijen. Een schilderij, zegt ze, schilder ik naargelang de inspiratie en mijn temperament op één dag. Een glaswerk maken, daar ben ik een ganse week mee bezig. Soms een voorbereidende schetstekening,  glas snijden, alles assembleren, uren in de glasoven plaatsen, kortom het is intensieve arbeid.

Ik werk graag met lijnen, en abstracte vormen. Mijn schilderijen en glaswerken ontstaan uit een passie, vanuit iets dat me raakt of ontroert. Dit zal wel met mijn natuur en mijn temperament te maken hebben” verduidelijkt een lachende Marleen.

Marleen en haar man zijn sinds 2010 vanuit Keerbergen naar Mechelen verhuisd. Sinds haar intrek in Mechelen is ze helemaal opengebloeid. Ik ben een stadsmens zegt ze en ik wil mensen om me heen. Ze wil hier nooit meer weg. Haar galerie in Mechelen is haar leven. .en ze voelt zich 100 % Mechelaar

Ondanks het feit dat ik Oost-Vlaamse ben, heeft Mechelen mij altijd gefascineerd. Wij verzamelen oude boeken waaronder heel wat boeken over Mechelen. Omwille van zijn verleden boeit Mechelen me enorm. Mechelen is dan ook het centrum van de Nederlanden geweest


.
Mechelen was enkele tientallen jaren geleden een verloederde stad. De huidige burgemeester heeft er een sexy stad van gemaakt. Hij heeft Mechelen op de kaart gezet al stoort het me wel dat onze buurt een beetje stiefmoederlijk wordt behandeld.

Marleen en Jef wonen in de Kanunnik De Deckerstraat en aan het Kerkstraatje waar heel wat oude 18de en 19de eeuwse panden te vinden zijn. Vanuit hun woning heeft men een prachtig panorama op zowel de Sint-Romboutstoren als op de Katelijnekerk. Hun woning is gesitueerd tussen het Klein- en het Groot Begijnhof op enkele honderden meters van de Koninklijke Manufacture De Wit. De Mechelse geschiedenis kan men hier voelen en ruiken .De galerie geeft uit op het Kerkstraatje. Het straatje is één van de vele smalle voetwegen die direct toegang geven  tot de kerk.

De sfeervolle galerie met een gelijkvloers en een bovenverdieping is toegankelijk vanuit het Kerkstraatje. Enkele keren per jaar stelt Marleen andere kunstenaars in de gelegenheid hun werk te presenteren. Ze stelt op dat ogenblik een deel van haar privéwoning open voor het publiek.  Vanuit de privéwoning komt men via een mooi aangelegde tuin in de tentoonstellingsruimte

Werken van bevriende kunstenaars zijn permanent aanwezig. Zo vindt men onder meer beeldhouwwerken van Roger De Haes,  gekend van zijn beelden ‘De Stilteter ere van de verongelukte Vlaamse mijnwerkers in Marcinelle, en zijn beeld ter ere van Pater Damiaan.
De keramische schoentjes van Petra Aertzen zijn uniek en heel kunstzinnig.

In oktober 2016 heeft Marleen voor de eerste keer buitenshuis een tentoonstelling georganiseerd onder het thema “Lijnen die raken”. Met ART FAIR Mechelen sloeg ze de nagel op de kop. Een selectie van kunsthandelaars, galeries en kunstenaars toonden een gevarieerd aanbod aan kunstwerken in de pas gerestaureerde Heilig Geestkapel en het aanpalende Heilig Geesthuis aan de Minderbroedersgang te Mechelen. Door het grote succes plant ze voor september 2017 een tweedaagse ART FAIR met een iets ander accent.

ART FAIR Mechelen

Ik beken dat ik zelf niet veel brood gegeten heb wat kunst betreft. Maar na een uitgebreide babbel met Marleen, begrijp je waar je met kunst naartoe kan . Uren, en ik bedoel dan ook echt lange uren, kan zij er gepassioneerd over vertellen. Marleen is, steeds  heel positief ingesteld en heeft over alles haar ideeën . Dit leerrijke en vooral gezellige gesprek tussen twee Mechelaars, zal me altijd bijblijven. Hier ben je welkom, en dat voel je tot in je tenen.

Wie Galerie M wil bezoeken, kan dit dagelijks op afspraak. Op zaterdagmiddag  tussen 14 h en 18 h is  de galerie  geopend. Een aanrader is eveneens de expo “Selfmade Man” waar Mechelese kunstenaar Jan De Winter zijn werken tentoonstelt. Deze tentoonstelling  in Galerie M kan bezocht worden op 25 & 26 maart en 1 & 2 en 8 & 9 april 2017.       

Meer info hierover op www.galeriem.be.

( Tekst en foto's Verschueren Eddy )