Kunstproeven smaakt naar méér!

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Al één dag van het succesrijke Festival is achter de rug.  En weerom is 'Kunstproeven' een schot in de roos.  Gisteren was het een topdag, en organisator Marleen D'Joos van de vzw Sjarabang is een meer dan tevreden vrouw.  Morgen zal er op de tweede dag van het festival weer volop genoten worden in het Cultuurcentrum.  Dit jaar schreven niet minder dan 1500 deelnemers in voor de talrijke workshops.  Het betekent dat dit evenement naast de 'Special Olympics' het grootste is voor personen met een verstandelijke beperking.  Daar komt flink wat organisatie bij kijken.  Maar daar draait de ploeg van Sjarabang, geholpen door een tweehonderdtal begeliders en studenten hun hand niet voor om.  Tenslotte is dit de 5de editie van 'Kunstproeven', en deed men al heel wat ervaring op.  Het succes zit in de stijgende lijn.  Daarom denkt men er aan om het festival volgend jaar uit te breiden van twee naar drie dagen.  Da's best een ambitieus plan, maar wie het gedreven Sjarabang kent, weet dat ze die klus goed zal weten klaren.  Niet voor niks is Sjarabang dan ook één van de vijf genomineerden voor de tweejaarlijkse Cultuurprijs 'De Mechelsen Iemer' die op 22 maart zal worden uitgereikt.

 

 

 

 

 

De deelnemers komen uit het hele land.  Twee dagen genieten ze ten volle van allerlei artistieke activiteiten.  Er is een speciaal aanbod voorzien voor scholen, zodat ook schoolgaande jeugd kan proeven van deze wel heel bijzondere ervaring.

Het departement Cultuur onder leiding van schepen Björn Siffer geeft met veel sympathie steun aan het project van Sjarabang.

Dat doet ook het Mechelse Sociaal Huis.

Voorzitter Koen Anciaux:

 

Het Sociaal Huis levert financiële steun aan Sjarabang vzw, omdat er grote nood is aan vrijetijdsbesteding voor deze doelgroep.  Met 'Kunstproeven' zijn de mensen een hele dag op stap voor weinig geld.  Ik ben trots op de organisatie: het zien van al die vrolijke gezichten doet deugd.  Voor de gasten is alles geregeld en de begeleiders kunnen inspiratie opdoen voor hun eigen activiteiten en workshops.

 

Er zijn workshops voorzien waar je passies en actief aan de slag kan (ondermeer schilderen, 'beestig breien', dansen, juwelen knutselen, wolschilderen, papierkralen maken, djembé, juwelen vilten, koken...) Ook zijn er muziekoptredens en kan er naar hartelust gedanst worden op live-muziek.  Morgen brengt Ups & Downs covers, en gisteren wisten de accordeonklanken van Marino Punk de sfeer er goed in te brengen.

 

 

 

 

Op het podium wordt nogmaals het leuke toneelstuk 'De Getemde Feeks' opgevoerd - een theaterproductie dat voorbije zomer z'n première kreeg op het Cultuurplein tijdens Maanrock, en waar de acteurs van Sjarabang met medewerking van Theater De Moedertaal het beste van zichzelf toonden.

Deelnemers kunnen ook inschrijven voor een gegidste wandeling door de stad of een boottochtje op de Dijle.

Je kan ook de bonte verzameling katten en konijnen bewonderen die vanuit de Mechelse vitrines van de binnenstad nu verhuisden naar het Cultuurcentrum.  'Kattebelletjes en Konijnenkeutels' noemde deze leuke uitstalramen-tentoonstelling.  Deze honderdtal fraai versierde dieren uit polyester stonden sinds januari te pronken in de winkels.  Ze werden kunstzinnig bewerkt door personen zonder, maar vooral met een beperking.  Ondermeer de scholen Ursulinen, Den Anker en Sint-Janshof staken hiervoor de handen uit de mouwen.  Na het afsluiten van het festival keren ze naar 'huis' terug.  Maar: een klein deel wordt ook te koop aangeboden.

 

 

 

 

Marleen D'Joos:

 

Kunstproeven is een topper geworden.  We zien ons echt genoodzaakt om het festival over drie dagen te spreiden vanaf volgend jaar.  Dat zal ons, deelnemers en bezoekers meer ruimte geven.  Nu al prikten we een datum op de volgende editie: 12, 13 en 15 maart 2018.