Kunstbende verovert Cultuurcentrum

Kunstbende voorronde 2017 trekt heel wat volk

Kunstbende, de nationale kunstwedstrijd, is zaterdagmiddag van start gegaan in het Cultuurcentrum te Mechelen. Tijdens de voorrondes konden jongeren tussen 13 en 19 jaar hun talent tonen aan het publiek. Het is dit jaar de tweede maal dat Mechelen terug deelneemt, na een stilte van 7 jaar. De voorrondes vinden plaats in 10 Vlaamse steden.

Kunstbende Mechelen 2017

Of het nu gaat om een lied, dance move, gedicht of andere discipline ... iedereen is welkom op of naast het podium. Met een uitgebreide programmabrochure kon ik minuut per minuut de optredens volgen. De belangstelling was in ieder geval groot. In de wandelgangen van het Cultuurcentrum was het een gezellige drukte. Een tweehonderdtal jongeren hebben ter voorbereiding deelgenomen aan workshops en coaching. Zaterdag namen ten slotte zo’n 83 jongeren deel aan de voorrondes. De meeste deelnemers komen uit Mechelen en regio.

In Mechelen wordt de voorronde van Kunstbende georganiseerd door H30, in samenwerking met het Cultuurcentrum Mechelen. H30 de artistieke werkplek voor jongeren is gevestigd in de Hanswijkstraat,

Kunstbende Mechelen

De jongeren die deelnemen doen het allemaal met een bepaalde reden of achtergrond. Ze zijn stuk voor stuk laaiend enthousiast over de organisatie. Bijna alle jongeren dromen ervan om via Kunstbende, verder hun droom te kunnen waarmaken. Sommigen wagen de stap voor de eerste keer, anderen zijn dankzij Kunstbende al iets verder geraakt, en nemen dit jaar voor de tweede maal deel.

Het “Koor” was de place-to be om muzikaal talent te ontdekken, het was er dan ook vrij druk. Ik moet zeggen dat ik ook benieuwd was, naar wat deze jonge mensen zouden brengen. “Girls of Fight”, twee jonge meisjes staken de spits af in de muziekwedstrijd. Dit duo is trouwens ontstaan bij Kunstbende. Daarna volgden de muzikale talenten elkaar om de tien minuten op. Degene die ik gehoord heb, hebben mij alvast verrast met hun optredens.

Backstage had ik het geluk om een babbel te slaan met Silke (16), Birgit (17) en Marie (16), die zichzelf “Dermatologisch getest” hebben genoemd. Deze drie super enthousiaste vriendinnen, kennen elkaar al drie jaar. Samen doen ze voordrachten in het Conservatorium. Daar zijn ze bij het doorbladeren van teksten op het idee gekomen om voor Kunstbende, teksten te brengen met een boodschap, en daar hun eigen ding mee te doen. Het eindresultaat zijn teksten ondersteund met video over de mens in zijn totaal.

De tekst die we vandaag brengen hebben we al ééns gebracht in het Cultuurcentrum. Spannend is dat wel dat we vandaag vergezeld zijn van een andere technieker, maar we hebben er het volste vertrouwen in” zeggen ze samen.

De meisjes noemen zichzelf geen vrouw, maar half vrouw, kwart man en kwart kat. Eigenlijk voelen ze zich een beetje thuis in de psychiatrie, zeggen ze zelf “kijk maar hoe we geschminkt zijn” al lachend. Met hun teksten willen ze laten zien dat er ook vandaag nog steeds teveel onderscheid gemaakt wordt tussen man en vrouw.

Er wordt nog steeds teveel onderscheid gemaakt tussen ‘dit is een mannenjob’ en ‘dit is een vrouwenjob’. Wij vinden dat mannen en vrouwen net even bekwaam kunnen zijn. Dat is onze boodschap dat wij met onze performance willen overbrengen” zegt Silke

In de categorie “Mode” sprak ik met Alana Faes (18) uit Elewijt. Zij studeert reeds drie jaar mode, waarvan de eerste twee jaar op middelbare school in Kontich, en nu voor haar derde jaar in Mechelen. De richting die ze volgt is patroon- en trendstudie.

Alana heeft van jongs af interesse gehad in mode. “Reeds in het vijfde leerjaar was ik al bezig om oude kleding van mijn mama te hervormen naar nieuwe kledij. Ik gebruikte hiervoor de naaimachine van mijn moeder” vertelt Alana

Op mijn vraag vanwaar de beslissing om deel te nemen aan Kunstbende, antwoordt Alana “Een paar vrienden uit mijn klas namen ook deel aan Kunstbende. Ik vond het een leuk concept dat je zelf iets kon creëren, mijn interesse laten zien aan anderen, en ik zie het eveneens als een uitdaging voor mezelf

Ieder mens, ook jongeren, verwerken zaken in hun leven op een eigen manier. Iedereen wil gebeurtenissen een plaatsje geven. Alana doet dit op haar manier door kleding te ontwerpen, vertelt ze openhartig. Zo kan ik bepaalde dingen in mijn leven afronden, niet te lang blijven treuren, maar snel aan iets nieuws beginnen.

Tot slot “Kunstbende zie ik als het perfecte opstapje naar de modewereld toe. Als ik nu door de voorrondes zou geraken, dan denk ik wel dat dit al een stap in de goede richting is.Je doet tenslotte mee met een reden, iets waar je moet achterstaan en je leert veel andere toffe creatieve mensen kennen. En we kunnen ook niet ontkennen dat de mooie prijzen die je kan winnen ook mooi meegenomen zijn” besluit Alana.

Tijdens ons gesprek blijft ze ongestoord verder werken aan één van haar creaties. Straks zal ze die mogen tonen aan het publiek, waarna ze haar concept nog moet verduidelijken voor de jury

Op het einde van de dag maakt de jury voor elke discipline bekend wie de winnaar is. De finalisten van Kunstbende krijgen een geweldige bootcamp aangeboden door Villanella in DE Studio in Antwerpen. Daar komen alle finalisten van de verschillende voorrondes samen om te werken aan één groot toonmoment. Daarna volgt de finale op zondag 14 mei in DE Studio en de Arenbergschouwburg te Antwerpen.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy