GALM #UnitingArtistsInMusic

met categorie:  

Maandagavond gingen de leden-muzikanten van GALM (Genootschap Artiesten Lichte Muziek) tijdens een debatavond met elkaar, en met (internationale) experts, in gesprek over de hindernissen die een muzikant moet zien te overwinnen om nog aan de bak te komen heden ten dage.

Deze keer werd vooral het vizier gericht op Europa, waar momenteel gewerkt wordt aan een nieuwe regelgeving over copyright. En of dat allemaal wel de goede richting uit gaat? Voor meer antwoorden was de place to be ‘t Arsenaal Mechelen. Mechelen Blogt ging eveneens zijn oor te luisteren leggen …

Tom Kestens (voorzitter GALM vzw)

 

Muziek is als zuurstof: levensnoodzakelijk, maar ook overal aanwezig en gratis … Grote techbedrijven als YouTube, Spotify, e.d. bieden gratis, dan wel tegen spotprijzen, muziekcontent aan. Maar het zijn de auteurs van deze content die hierbij in de kou blijven staan. Zij worden niet eerlijk of transparant vergoed voor het geleverde creatieve proces.

Klaas Delrue - Tom Kestens - Jan Hautekiet (moderator)

 

Momenteel ligt in het Europees Parlement een ‘Copyright Proposal’ voor, om op Europees vlak de nodige regelgeving aan te passen. Maar welke kant dit voorstel opgaat, is vooralsnog niet duidelijk. Komt er een deftige oplossing voor de muzikanten, of blijft alles bij een status quo, waarbij vooral de grote techreuzen gebaat zijn?

Luc Gulinck (GALM vzw)

 

In deze tijden van burgerbewegingen en online-communities vinden de muzikanten misschien wel onverwachte medestanders bij de jonge muziekfans.  Jongeren, uitgerekend diegenen die opgegroeid zijn met het idee dat muziek gratis is / moet zijn,  vinden meer en meer dat ook artiesten eerlijk vergoed moeten worden voor hun arbeid.

Luc Gulinck (GALM vzw) - Mars Mertens - Patrick Ager (ECSA) - Jan Hautekiet

 

Tussen de debatten door was er, hoe kan het ook anders, MUZIEK!

Als eerste was Tiny Legs Tim (aka Tim de Graeve), met Steven Troch op de mondharp, aan de beurt. Of hoe een oude bluesman in het lichaam van een jonge gast huist …

We konden ook kennismaken met singer-songwriter Aafke Romeijn. Deze Nederlandse bracht haar songs in haar moerstaal én een heerlijke versie van ‘Huilend Naar De Club’ van De Jeugd Van Tegenwoordig.

Het slotwoord was voor ‘waarnemer’ Stijn Meuris die op geheel eigen wijze de avond voor iedereen samenvatte. Zijn eindconclusie was, niet geheel onverwacht: minder vergaderen en meer doén!

 

Wannes Capelle van Het Zesde Metaal breide een mooi slotakkoord aan deze (debat)avond. Meteen het sein om een afsluitend feestje in te zetten. Hoe vroeg de laatste het licht uit deed, is tot op heden niet bekend …