Eurantica opent in de Nekkerhal

met categorie:  

Fine Art Fair Eurantica, voorbije donderdag had ik het genoegen om aanwezig te zijn op de pre-opening van deze Kunst en Antiekbeurs in de Nekkerhal te Mechelen. Na een succesvolle eerste editie in 2016, verwacht de organisatie dit jaar 22.000 bezoekers.

Fine Art Fair Eurantica in Nekkerhal Mechelen

De verhuis van Brussel naar Mechelen, bleek alvast een goede keuze. Voor haar 36ste editie zet Fine Art Fair Eurantica haar evolutie op de ingeslagen weg verder. Dit jaar draait de beurs rond het thema “Bloemen”. Dit thema zal u en alle andere liefhebbers van bloemen zeker ontroeren. Tijdens uw rondgang zal je bij tal van galeriehouders bloemen ontdekken in kunstwerken, als schilderijen, glaswerken, foto’s maar ook muurschilderingen en boeketten.

Dennis Meyers muurschilderingen op Eurantica Mechelen

Bij binnenkomst in de Nekkerhal wordt je vriendelijk door hostesses ontvangen. Hier maak je reeds kennis met een muurschildering van Denis Meyers, de bekende Street Art kunstenaar die vertegenwoordigd wordt door Belgian Gallery. De bakkersfiets van Meet in Mechelen, toont je aan de hand van folders meer informatie over dit project.

Kwaliteit en authenticiteit maken steeds deel uit van onze eisen. Maar liefst 25 experten hebben de standen van de exposanten gecontroleerd. Kunstliefhebbers, maar andere bezoekers kunnen hier alle specialiteiten bewonderen maar ook aankopen” zegt Diane Kervyn ( Sales & Gallery Relations)

Je zou denken, deze beurs waar de top van kunst en antiek samen onder één dak samenkomen, is enkel voor kunstliefhebbers. Ergens is dat misschien wel waarheid, maar mijn belangstelling werd als leek in kunst, toch al snel gewekt.

Dankzij Paula Dumont ( kunsthistoricus bij Art & Fact en werkzaam bij Monumenten & Landschappen Brussel ), heb ik een rondleiding mogen meemaken. Paula (Schaarbeek) is iemand met vakkennis, dat hoor je en dat voel je, ze doet het dan ook sinds 1985. Zij verzorgt de rondleidingen op Eurantica, voor onder andere de sponsors, journalisten en genodigden. Ook voor haar als doorwinterd gids blijft het telkens een uitdaging.

Eurantica bevat een zeer brede waaier aan informatie. Wel en niet Europees, alle perioden door elkaar, verschillende materialen door elkaar … ja het vergt wel wat voorbereiding. Het is steeds een krachttoer, maar zeer leuk om te doen” vertelt Paula 

Met veel flair en passie brengt Paula me in contact met tal van standhouders, en toont me de mooiste dingen op Eurantica. Bijna ontembaar brengt ze geschiedenis en achtergronden van kunstwerken en kunstenaars naar boven, en kom ik een schat aan informatie te weten..

Door de brede wandelgangen ontdekte ik prachtige stukken, klassieke en moderne werken in de schilderkunst van zowel oude meesters als nieuwkomers. Maar ook juwelen, antieke klokken, manuscripten, vintage meubilair, japanse en chinese kunst, unieke fotokunst, …

Als Mechelaar kennen wij het Horlogeriemuseum. Vandaar dat de stand van Ruyter & Goyvaerts, antieke klokken en muziekdozen mijn aandacht trok. Eward Ruyter ( Tongeren) is uurwerkmaker en restaureert net als Jozef en Elke Op de Beeck (Mechelen) antieke klokken.

Een prachtexemplaar op Eurantica is een Ijzeren garnituur van Louis Van Boeckel, dat we kunnen dateren rond 1900. Dit schouw of tafel garnituur bestaat uit een klok met Frans uurwerk, met twee kandelaren. Louis van Boeckel ( 1857- 1944 ) was een siersmid uit Lier, die rond 1900 op wereldniveau aan de top stond. Op de wereldtentoonstelling in Parijs haalde hij de hoogste onderscheiding.

Ons kenmerk gaat over de verschillende tijdperken die in eenzelfde locatie in confrontatie gebracht worden. Dit in een harmonieuze samenleving en prachtige misenscenes, wat de kracht van onze beurs is en blijft” verduidelijkt Diane Kervyn. 

Een ander kunstwerk dat de aandacht verdient is van Pierre De Soete. Het beeldhouwwerk verwijst naar het monument “Aan de Helden van de Luchtvaart”. Dit monument stond eerst opgesteld aan het Louizaplein (1926) en is sinds 1972 opgesteld op de Franklin Rooseveltlaan te Brussel.Of je nu een kunstkenner, liefhebber of oningewijde bent, de aanwezige binnenlandse en buitenlandse antiquairs en kunstenaars beantwoorden met de nodige tijd uw vragen. Maar liefst 80 exposanten waarvan 70% uit België, brengen een mix van klassieke antiek, etnische, moderne en hedendaagse kunst en design. Laat je vooral door de kunst benamingen niet afschrikken, gewoon kijken, en de prachtige standen bewonderen, brengt je in andere sferen.

Fine Art Fair Eurantica, brengt een grote variëteit aan periodes en stijlen. Het blijft daarmee een zeer eclectische beurs, met verfijning en sfeervolle inrichting, met gedurfde stands” vertelt Luc Darte (Exhibition Manager Antiques)

Onze Mechelse schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer, een verwoed kunst en cultuur fan vertelt “Blijkbaar valt Mechelen in de smaak, want de topper Eurantica keert voor de tweede maal terug naar onze gastvrije stad. Ik denk dat onze unieke ligging tussen de twee grootste steden van het land Antwerpen en Brussel, daar mee te maken heeft. Ook de goede bereikbaarheid en toeristische faciliteiten die Mechelen kan aanbieden voor dag en verblijfstoerisme, hebben Eurantica over de streep getrokken

Deze expo van Fine Art Fair Eurantica, is in samenwerking met het Mechels stadsfestival OP.RECHT en de dienst Musea & Erfgoed. De stad heeft hier een stand waar je een sneak-preview en alle informatie bij de onthaalmedewerkers kan verkrijgen over onder andere het Hof van Busleyden. Aan deze stand kun je werken bekijken uit de collectie van Musea & Erfgoed en het stadsarchief. Voor Mechelen is deze tweede editie zeker een opsteker. Onze stad zet zeer sterk in op cultuur, en dit is dan ook een uitgelezen moment om Mechelen verder te promoten. Op donderdag 23 maart 2017 wordt in samenwerking met Eurantica het nieuwe hedendaags logo van Hof van Busleyden voorgesteld.

Voor de historische kunststad Mechelen is de aanwezigheid van deze internationale Art Fair, een bijkomende megafoon. Zo kunnen we onze bestemming, haar cultuurhistorische parels en toeristische attracties onder de aandacht brengen”. verduidelijkt schepen Siffer

In de stad Mechelen wordt dan ook veel aandacht besteed aan het erfgoed. Voor het onderbrengen en behandelen van onze eigen collectie bouwt de stad momenteel in deelgemeente Muizen “Depot Rato”. Dit erfgoed depot, dat volledig gewijd zal zijn aan Mechelse collecties, is voorzien te openen in 2018.

Eurantica stelt dit jaar ondermeer werken tentoon van Georges Collignon (1923 -2002). Deze Belgische schilder was vertegenwoordiger van de naoorlogse Belgische abstracte kunst en tevens lid van de avant-garde beweging COBRA.

Uren zou ik nog kunnen schrijven over al dat moois op de beurs. Ik durf je zeker warm aanbevelen om Fine Art Fair Eurantica te bezoeken. Je zal er geen spijt van krijgen om hier een dagje uit voor te reserveren. Voor de dorstigen onder u of jullie zijn er enkele drankstands voorzien.

De beurs is voor het grote publiek geopend van 18 tot 26 maart 2017. De openingsuren zijn tijdens de weekdagen van 14.00 tot 19.00 uur. Op zaterdag en zondag van 11.00 tot 19.00 uur. Op 23 maart is er voor de liefhebbers een Nocturne van 14.00 tot 22.00 uur. Ladies Day (gratis toegang voor dames) op 21 maart 2017

Inkom : 25 € aan de kassa - 20 € online - 15 € jongeren van 21 tot 30 jaar
Adres : Nekkerhal Brussels North - Plattebeekstraat 1 - 2800 Mechelen - +32 (0)2 740 10 30

Meer info op www;eurantica.be en www.facebook.com/eurantica

( Tekst en foto's Verschueren Eddy )