Contour 8 neemt 400 jaar rechtspraak onder kritische en creatieve loupeBij het besluit van een meer dan geslaagd Contour 7 leek 2017 nog heel ver weg. Sindsdien gebeurde natuurlijk al veel achter de schermen en plots staat Contour 8 dan toch voor de deur. Zaterdag 11 maart 2017, ging de achtste editie van de biënnale van start. Nog tot en met zondag 21 mei 2017 presenteert Contour 8 je op de zes verschillende locaties de nieuwe en recente werken – film, video, installaties en performances - van de vijfentwintig deelnemende kunstenaars, die een kritische kijk bieden op het verleden van recht en rechtspraak

De Zuid-Aziatische Natasha Ginwala is curator voor deze achtste editie die mee in het teken staat van vierhonderd jaar rechtspraak in Mechelen. Contour toont de hedendaagse kunst tegen de achtergrond van het vierhonderd jaar oude verleden van de Grote Raad, toen Mechelen de bakermat was van rechtspraak. Hier werd niet enkel recht gesproken, maar ook toegepast in de Nederlandse, Duitse en Franse gebieden.

Tegen een achtergrond van het (huidige) Europese recht en verlichte rationele rechtspraak onderzoekt de biënnale wat rechtvaardigheid in onze maatschappij betekent. Contour 8 beschouwt recht eerder als 'medium' dan als objectief gegeven. Geen statisch begrip maar een performatieve, ethische en esthetische handeling. Het verklaart ook een deel van de baseline Justice As Medium. Dat het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN een van de partners is, is dan ook vanzelfsprekend.

De volledige titel van deze achtste biennale luidt 'Polyphonic Worlds: Justice as Medium'. Met polyphonic worlds wordt natuurlijk verwezen naar de polyfonische muziek die een belangrijk onderdeel was van de middeleeuwse Vlaamse cultuur, die kopiisten, componisten, leden van de hofhouding, de Kerk én de gewone man verenigde. In de tentoonstelling staat polyfonie ook symbool voor diverse en interdisciplinaire kunstpraktijken.

De zes locaties op het Contourparcours belichten elk een stukje van rechtsgeschiedenis, stedelijke rituelen, middeleeuws bestuur en de opmars van de polyfonie in de Lage Landen, tegelijkertijd de hedendaagse samenleving in vraag stellend.

De Garage (Onder den Toren 12), Het Schepenhuis (Ijzerenleen), Hof van Savoye (Gerechtshof, Keizerstraat), Huis de Clippel – bij torenuurwerkmaker Michiels (Korenmarkt), In den Grooten Zalm (Zoutwerf) en de Loods van het Sociaal Huis (Battelsesteenweg 50) zijn de locaties waar Contour 8 plaatsgrijpt. Laatstgenoemde locatie ligt ietsje buiten het stadscentrum maar is nog dichtbij genoeg om mee op te nemen in je Contourwandeling.

Verspreid over de genoemde zes locaties vind je de werken van een bont gezelschap, vijfentwintig kunstenaars en/of collectieven in totaal, van zowat over de hele wereld (als we goed tellen zo'n eenentwintig nationaliteiten).  


Een kleine greep uit het rijke Contour-aanbod:

Ho Tzu Nyen (Signapore) toont zijn No Man II (2017) tin De Garage, waar je ook Anatomy (2006) een werk van de Vlaamse kunstenares Ana Torfs ziet. Rana Hamadeh (Libanon) presenteert de multimedia-installatie Sketch No 1: On Proxy-Bodies in Het Schepenhuis,. In De Loods van het Sociaal huis vertoont Pallavi Paul (India) The Drums of Cynthia (2017), een three-channel videoinstallatie. In den Grooten Zalm zie je de multimedia-installatie The Stealing C#nt$ (2017) van het Australische Karabing Film Collective. Om de reis van een jonge man van Frankrijk naar Syrië en terug te volgen moet je in het Hof van Savoye zijn voor de vertoning van Also Known as Jihadi (2017), een video van Eric Baudelaire (US). En in Huis De Clippel is Glistening Troubles (2017) te zien, een  mixed media-installatie (met ondermeer CGI-annimatie) van de Duitse Susanne M. Winterling

Neem zeker je tijd om het Contour-parcorus te bezoeken, natuurlijk bevat dat nog meer werken dan degene die ik hierboven even uitlichtte.

De tentoonstelling is geopend op weekdagen, behalve op woensdag, van 9 tot 17 uur. Tijdens het weekend tussen 10 en 18 uur. Startpunt is telkens De Garage, Onder den Toren 12.

Tickets kun je verkrijgen bij UiT in Mechelen (Hallestraat 2-4-6) of bij OP.RECHT.MECHELEN, Minderbroedersgang 5 (Cultuurcentrum Mechelen). Het basistarief voor een ticket bedraagt € 10 maar inwoners van Mechelen betalen slechts € 8 voor een ticket. Houders van een lerarenkaart, leerlingen- en studentenkaart tot 25 jaar betalen slechts € 2. Hetzelfde tarief geldt voor de UITpas met kansentarief. Kinderen jonger dan 12 nemen gratis deel. Het tarief van € 8 geldt ook voor werkzoekenden, andersvaliden en groepen vanaf 10 personen.

Bezoek zeker ook de handige webstek van Contour 8. Voor bijkomende vragen kun je ook een mailtje sturen naar contour@nona.be.

Geniet van Contour 8 en de activiteiten die in het kader van Contour zullen plaatsvinden! Mechelen Blogt zal niet aarzelen er verder over te berichten, zoals we bij vorige edities ook deden.
 

tekst: © Mark Van Mullem
campagnebeeld Contour 8: © Contour
foto's: Anatomy - 
© Ana Torfs, No Man II  - video still © Ho Tzu Nyen

Zeer goed geschreven en wervend artikel. Dank je, Mark!