'Bright': een artistieke totaalinstallatie met een positieve uitstraling!

  (foto's: J.Smets)

Het Cultuurcentrum lijkt wel een gonzende bijenkorf...  Sjarabang organiseert er weerom haar Kunstenfestival voor personen met een beperking.  Je komt er oren en ogen tekort.  Aanstekelijk en hartverwarmend om dit alles gade te slaan.  Maar ook in de tentoonstellingszalen boven is het alle hens aan dek.  Samuel Vanderveken, de kunstenaar met Mechelse roots die momenteel in Molenbeek woont en werkt, is er met een hele ploeg aan de slag om de meer dan twee maand lopende tentoonstelling 'Bright' op te bouwen.  Op 24 maart wordt deze geopend met een vernissage, en op 4 juni wordt er een punt gezet achter deze groepsexpo die wel héél veelbelovend is.  Er wordt getimmerd en geverfd... Samuel hangt ondertussen al enkele grote kleurrijke werken op.  En daar komt wel wat paswerk bij zien.

Toch heeft hij tijd om even enthousiast het project aan mij voor te stellen.  Samuel is geen onbekende in Mechelse artistieke middens.  In het verleden realiseerde hij al enkele projecten voor D.A.R.T. en een knappe muurschildering van zijn hand is te zien in de Varkensstraat...  Ook ver buiten deze stadsgrenzen heeft Samuel al langer zijn sporen verdiend...

 

(muurschildering van Samuel Vanderveken in de Varkensstraat: 'Imagine')

 

Samuel (°1982) studeerde grafische vormgeving en schilderkunst aan Sint-Lucas in Gent en Nottingham Trent University.  Na zijn studies kwam hij in onze stad terecht waar hij de drijvende kracht werd achter de artistieke vzw Opa Malyn.

Wat later kreeg hij de kans om zich voor zes maanden in Leipzig te vestigen binnen het Leipzig International Art programme.

Het werk van Samuel vindt thematische aansluiting bij de absurdistische filosofie, en dit uit zich in abstracte en figuratieve taferelen met fantasierijke vormen, licht 'waanzinnig' en bovenal erg kleurrijk.

Vanderveken is eveneens een sociaal geëngageerd kunstenaar, en ook de tentoonstelling die nu wordt opgebouwd, wil getuigen van deze bewogenheid.

 

'Bright' is een internationale en collectieve totaalinstallatie op initiatief van Samuel, samen met de Duitse kunstenaar Stephan Jäschke, Sofie Ramos uit de Verenigde Staten, de Nederlandse kunstenaars Bonno Van Doorn en Arhur Stokvis, én uit eigen land: Warre Mulder.  De expo is geïnspireerd door het idee van de Amerikaanse schrijver Tom Robbins (°1932): "Humanity has advanced, when it has advanced, not because it has been sober, responsible, and cautious, but because it has been playful, rebellious, and immature"

 

Speels, rebels en onrijp... Zo wil deze tentoonstelling dus zijn...

 

Ik diende dit project in voor de Biënnale van Venetië, maar dit was iets te hoog gegrepen.  Het werd niet geselecteerd, maar Koen Leemans en Anne Van de Voorde van het Mechels Cultuurcentrum zagen er wel wat in, en er werd beslist om deze expo hier te laten doorgaan.  Met de Duitse kunstenaar Stephan Jäscke had ik al eerder samengewerkt voor een tentoonstelling in Leipzig, en later ook in Amsterdam.  Ook met de andere kunstenaars - twintigers en dertigers - die samen met mij deze expo opzetten, voel ik veel verwantschap.  Het plaatje klopt.  We zitten op dezelfde golflengte.  Samenwerken aan een tentoonstelling met verschillende kunstenaars geeft een zekere meerwaarde. 

 

De kunstenaars zullen gedurende de periode van de tentoonstelling in Mechelen verblijven.  Op de vernissage van 24 maart zullen ze ook allemaal aanwezig zijn.

 

Oh ja: er is ook een dresscode.  Alle aanwezigen dienen zo kleurrijk mogelijk hun opwachting te maken!

 

 

 

De kleur zal er afspatten.  Deze tentoonstelling wil een positieve uitstraling hebben: tegen het negativisme, de angst en de verrechtsing die onze tijd zo kenmerken...

 

'Bright' is van donderdag tot zondag te bezoeken in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang.  Van 25/3 tot 4/06 en dit tussen 13 uur en 18 uur.