Kunstonderwijs in Dijlestad zwiert de deuren open

Voorbije zaterdag kwamen een paar duizend bezoekers de sfeer te proeven van het kunstonderwijs in de Dijlestad. Het Instituut voor Kunst en Ambacht had dan ook zijn deuren geopend voor het grote publiek.

Kunstonderwijs Mechelen houdt opendeurdag
Het Instituut voor Kunst en Ambacht of kortweg het IKA aan de Veemarkt waar de glaskunst, keramiek, edelsmeedkunst en foto- en boekkunst centraal stonden, werden voorgesteld aan de bezoekers.

IKA is een school voor deeltijds kunstonderwijs, ingericht door het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. De ateliers van deze op en top Mechelse school werken tijdens de week enkel ’s avonds en in het weekend overdag. Het instituut is zowel toegankelijk voor nieuwkomers als gevorderden, en dit vanaf een leeftijd vanaf 18 jaar tot ...wie weet.

Het IKA werd gesticht in 1959 door een groep idealisten die de kunstambachten wilden behoeden voor uitsterven, ze verder te ontwikkelen en de cursisten naast de reeds gekende technieken ook een kunstzinnige en esthetische opleiding te geven.
Het Instituut voor Kunst en Ambacht in onze biedt vandaag een doorgedreven praktische, theoretische en kunstzinnige opleiding, gedragen door meester docenten.

Vandaag kan deze inrichting tellen op zo’n 250 leerlingen/artiesten die er les in diverse disciplines volgen, met name boekkunst, edelsmeedkunst, fotokunst, keramiek en een unieke specialiteit voor België en Luxemburg nl. de glaskunstafdeling met haar warmglasoven.
In 2001 verhuisde het IKA van de Goswin de Stassaertstraat naar haar huidig adres aan de Veemarkt.

Vooraleer de ateliers van start konden gaan werd dit nieuwe gebouw grondig verbouwd om aan alle disciplines de gepaste uitrusting te kunnen bieden.
In het Conservatorium en de Academie aan de Melaan lag de focus op de beeldhouwkunst. Maar er waren tal van workshops, theater- en muziekvoorstellingen en het Atelier Digitaal Beeldvorming projecteerde ’s avonds video’s op de gevel van de Academie.
Website IKA

(Tekst en foto’s Verschueren Eddy / Leo de Nijn)