Artenova wordt tijdelijk kunst- en ondernemers paradijs

Artenova doet het beter dan verwacht. De invulling van het Artenova-gebouw, een samenwerking tussen de stedelijke diensten Cultuur, Economie en vzw Mest, loopt op wieltjes na de kickstart een paar maanden terug. De vroegere meubeltoonzaal in de Hendrik Consiencestraat bruist van de energie en creativiteit.  Al tientallen kunstenaars en creatieve ondernemers namen hun intrek en tonen er hun creaties aan publiek. Een co working place werd opgezet op het gelijkvloers om samenwerking te faciliteren. Ik was benieuwd naar wat vandaag verwezenlijkt is, en trok geladen met mijn fototoestel, op zoek naar de personen achter het Artenova project, richting stationsbuurt

Artenova Mechelen Talentenfabriek

In afwachting van de definitieve herbestemming, besliste het college van burgemeester en schepenen op 14 oktober 2016 om het leegstaande gebouw van de voormalige meubelzaak Artenova te ontwikkelen als tijdelijke hub voor artistiek talent en creatieve ondernemerschap. Sindsdien is alles heel snel gegaan. De stad kreeg heel wat aanvragen van geïnteresseerde artiesten en creatieve ondernemers voor dit pilootproject. Een groot deel van de kunstenaars richtte intussen een atelier in in de Artenova-ruimtes.

Mechelen Talentenfabriek, er schuilt een verhaal achter

Het is een verhaal met verschillende partners, het Artenova project is een overkoepeling van drie partners waarvan “Mechelen Talentenfabriek” dat uitgaat van het departement Cultuur, de Dienst Economie en vzw Mest.

Artenova pilootproject Mechelen

Dit is een pand van 3000 m2 dat bruist van creativiteit, een gebouw dat niet leeg staat, maar wel op spanning wordt gebracht door ondernemers en door kunstenaars, we kunnen dan ook dit uniek project symbolisch noemen ” zegt Björn Siffer (schepen van Cultuur)

In Mechelen wordt een denkbeeldig en uniek beleid gevoerd met economie en cultuur. Met dit beleid wordt getracht om kunstenaars en creatieve ondernemers in de stad Mechelen te houden, en zelfs terug naar de stad te halen, en dat was vroeger anders waar kunstenaars vonden dat ze zich in Mechelen niet konden ontplooien, maar vandaag kunnen we gelukkig vaststellen dat diezelfde kunstenaars terug interesse hebben

H30, Mechelen Talentenfabriek, Oh!, het Ondernemershuis, de innovatie die wordt georganiseerd met de Mest panden, zijn allemaal projecten die onze stad Mechelen opnieuw doen bruisen van energie.

Een kickstart met een groot succes

Tijdens de vier maanden van opstart heeft dit Artenova project al 120 potentiële geïnteresseerden mogen ontvangen. De schepen van cultuur noemt het terecht een kickstart als je bedenkt dat 12 vaste bezetters, dat zijn mensen die in dit gebouw hun vaste intrek genomen hebben, en 15 jonge artiesten in residentie, waarvan een eerste productie al in premiere is gegaan, dan kan je niet anders dan het een succes noemen. De aanvragen om deel te nemen aan het project zijn zeer divers, waarmee beslist is om vier groepen te definiëren.

Kunstenaars Artenova pilootproject te Mechelen

De eerste groep zijn de jonge kunstenaars die gratis gebruik mogen maken van de ruimte in het Artenova gebouw. Mechelen Talentenfabriek vergoedt vzw Mest voor het gebruik van de ruimtes.
De tweede groep zijn de creatieve ondernemers en kunstenaars die voor langere tijd in deze ruimte blijven en hun atelier of werkruimte huren, op basis van het aantal gebruikte vierkante meters.
De derde groep zijn ook creatieve ondernemers en kunstenaars die voor een kortere periode een ruimte huren op het gelijkvloers of de eerste verdieping.

“De ganse stad is een Talentenfabriek. Artenova is maar één van de vele projecten in onze stad die wij in het kader van Talentenfabriek gaan ontwikkelen. De Talentmakelaar Koen Quanten zal optreden om als makelaar om al die verschillende talenten te gaan ondersteunen” verduidelijkt schepen Siffer.

Om te kunnen toetreden zijn er wel enkele criteria, waarvan artistieke kwaliteit, steeds voorop staat, met als tweede punt de focus op beginnende kunstenaars die de potentie hebben om uit te groeien van amateur tot semi- of professionele kunstenaars.

Een nieuwe huisstijl en logo voorgesteld

Onze schepen was ook terecht blij dat hij de nieuwe huisstijl, de nieuwe website en het dynamisch logo van Mechelen Talentenfabriek mocht voorstellen aan de genodigden. Dit logo is ontwikkeld door Zinzi Moons, grafisch ontwerper en één van de jonge kunstenaars binnen Mechelen Talentenfabriek.

Vanuit de dienst Economie wordt dit project financieel gesteund via “Antwerp Powered by Creatives” een project dat ook loopt in andere steden in Vlaanderen.

Wij zijn ervan overtuigd dat kunstenaars op een positieve manier andere economische sectoren kunnen beïnvloeden, en daar ook de creativiteit kunnen aanwakkeren. Het is ook daarom dat de stad Mechelen een nieuwe economische dynamiek ondersteunt en dat op zoveel mogelijk manieren  We denken zo ook aan een kruisbestuiving tussen kunstenaars en creatieve ondernemers” zegt Katleen Den Roover (schepen Economie)

Als voorbeeld kunnen we hier het Ondernemershuis noemen, waar vandaag reeds een 30 tal startende ondernemers met een geschikte activiteit zich kunnen vestigen in het stadscentrum. Via vzw Mest waar Economie nauw mee samenwerkt kunnen deze startende ondernemers gedurende 6 maanden hun detailhandel naar hartelust uitproberen.

Als niemand het heeft gezien, ...

Fréderic Leemans (beeldende kunst/installaties) is van oorsprong fotograaf en ooit gestart in de reclamewereld, en werkt hier samen met zijn vriendin onder de naam “Bye Bye BN”. 
Wat de naam “Bye Bye BN” betreft dat is een lang verhaal dat eraan voorafgaat, de koekjes op een vakantietrip, maar het is gebaseerd op de bekende Franse koekjes met het lachende gezichtje” vertelt een enthousiaste Fréderic

Fréderic en zijn vriendin zijn kunstenaars in hart en nieren. In wezen werkt hij en zijn vriendin grotendeels met voorwerpen, waaronder ook meubels, maar de projecten die zij met zeer kleine investeringen maken zijn eigenlijk niet bedoelt om in een museum of galerij te hangen, maar om ergens op te hangen.

Zo zijn deze twee toffe mensen, om het even aan te halen als voorbeeld, naar de woestijn in Spanje getrokken met hun blauwe busje, “Wij kwamen daar terecht in een soort spookdorp, een fantastische locatie. Daar hebben we een spandoek van maar liefst 16 meter lengte en 9 meter hoogte, van kleine aan elkaar gelaste plastic zakjes, voorzien van een zeer fijne nylondraad, tussen twee heuvels, in de lucht gehangen. Op zich doen we dit meer voor onszelf, maar ongetwijfeld komen er zo nu en dan ook voorbijgangers langs, die zich dan afvragen wat er de bedoeling is, en soms uren zitten te kijken naar het voorwerp, en dan is onze opdracht geslaagd” zegt deze Artistiekeling

De vriendin van Fréderic voegt er nog aan toe “We hebben het voor het eerst in Lier getoond boven een vijver. Dat was wel grappig wanneer de voorbijgangers zeiden van “oh, ze hebben daar ne grote plastic zak gehangen”. Mensen begonnen te wandelen, en te wandelen, en tegen dat ze aan de andere kant van de vijver stonden, bleven ze er tien minuten naar kijken. Waarmee ik bedoel dat mensen een kunstwerk als dit, even moeten laten bezinken, alvorens tot het besluit te komen dat het niet zomaar een plastic zak is

De fotografie die we doen is in functie van de installaties die we doen, registratie van onze creaties, met het medium foto en video” verduidelijkt de kunstenaar, en laat me een foto zien die hij gemaakt heeft in opdracht van een vriendin in Berlijn, waar hij trouwens ook een project lopen heeft, maar gemaakt in Mechelen.

“De foto is niet gefotoshopt maar zo opgenomen. Een voorwerp dat met nylondraad is vastgemaakt, een soort installatie, echt gebeurd, echt gevlogen, maar niemand heeft het gezien, en daar maak ik dan foto’s van. De actie van het doen, is eigenlijk het belangrijkste. Als niemand het heeft gezien, moet ik er wel een foto van maken, anders bestaat het niet meer. Wij werken meer rond herinnering, vergankelijkheid en verval”

Voor een leek van kunst is het soms moeilijk te begrijpen, maar toch wordt je door één of andere reden, aangetrokken tot wat hij heeft gecreëerd, ervaar je de poezie ervan.
“Het is heel moeilijk als je iets gedaan hebt, iets gemaakt hebt, om het gevoel te geven dat je er was als toeschouwer, alleen aan de hand van beeldmateriaal. Als je je onderwerp niet voelt, dan is het moeilijk te begrijpen. Het is continu zoeken naar zaken die vertellen, wat we willen vertellen, een emotie losmaken, maar niet uit noodzaak ” besluit Fréderic

Monoloog gebaseerd op een boek ..

Tijmen Govaerts (laatste jaar Conservatorium Woord Antwerpen) creëert in zijn creatieve ruimte een monoloog dat hij voor de eerste maal zal spelen in Theater Zuidpool in Antwerpen, en daarna uiteraard ook in zijn woonplaats Mechelen. Zelf schrijft hij geen verhalen, maar dit theaterstuk, dat ongeveer een uur en vijftien minuten duren zal, is gebaseerd op een boek van de eenzame Russische schrijver Daniil Charms die veel korte prozastukken heeft op papier gezet, waarvan ik nu zelf een verhaal ben aan het maken uit al wat hij geschreven heeft” vertelt de kunstenaar die trouwens ook via de school gecoacht wordt door Rosa Vandervost,

Het uiteindelijke verhaal zal ontstaan zijn uit tal van korte niet samenhangende stukjes tekst, die als een puzzel aan elkaar geplaatst zijn.

“Ik neem korte stukjes tekst uit het boek, die ik reeds op papiertjes heb uitgetypt, waarna ik op het bord, chronologisch deze tekstjes ergens probeer tussen te plaatsen, waar het tot zijn recht komt. Lukt dat niet dan komen die ergens op de grond terecht” verduidelijkt de kunstenaar

Het verhaal dat hij brengen gaat speelt zich af bij een man die op een dak zit, de revolutie is net voorbij, en die man alles beschrijft wat hij beneden gebeuren ziet. Een zeer sober verhaal, waarbij ik me kan voorstellen dat hier veel inspiratie naartoe gaat, zeker que decor. de deadline voor dit stuk is 23 en 24 mei want dan gaat het theaterstuk in premiere in Antwerpen.

vzw Mest een succesverhaal voor starters in Mechelen

vzw Mest, opgericht in september 2013, is intussen in Mechelen al een begrip geworden., en maakt startende ondernemers wegwijs in het zoeken en huren van handelspanden

Het ter beschikking stellen van deze tijdelijke bezettingen, wat wij proeftuinen noemen, waarin mensen de kans krijgen om een concept uit te testen in bedrijvige stadskernen, dat is waar vzw Mest voor staat” verduidelijkt Toon Diependaele (voorzitter vzw Mest).

Deze organisatie kan vandaag al rekenen op een 240 tal leden, waarvan al een groot deel in onze stad pop-ups heeft gehad, waarvan een deel van die pop-ups zijn doorgegroeid naar blijvende ondernemingen, waaronder bloemist Vincent Moens die als pop-up destijds via vzw Mest gestart is, en vandaag een definitieve winkel heeft, waarmee het succes van vzw Mest bewezen is.

Wat mij het meest hartverwarmend is is de samenwerking die er is tussen Koen van dienst cultuur, Jasmin van dienst economie en Kris medewerkster van vzw Mest, die samen zorgen voor de controle van dit triple-helix project” benadrukt Toon.

Bij vzw Mest krijgen ze ook regelmatig de vraag van kunstenaars, die op zoek zijn naar een leegstaand pand, en zich wenden tot deze organisatie. Zo is de bal aan het rollen gegaan om met Mechelen Talentenfabriek kunst en economie samen te brengen. Om dit te ondersteunen is er dan ook contact genomen met Obed Vleugels (Unspill & Seconddesk) die op zoek was naar een co-workingspace.

Wij lopen al enkele jaren met het idee van coworking, een open artistiek atelier, een eigentijds woord, maar in Mechelen tot vandaag nog heel weinig gebruikt” zegt Obet.

Ook hij is een bezetter (zeefdruk), en huurt zijn werkplaats in het Artenova gebouw als Flex-medewerker. Mensen kunnen op de gelijkvloerse verdieping gebruik maken van alle machines uit de artistieke sector, maar ook tafels, stoelen en andere werkbare dingen en ruimte zoals vergaderruimte. mensen kunnen hier dan ook terecht voor een kortere periode.

Zoals de naam het zegt gaat het om een ‘second desk’, voor wie bijvoorbeeld thuis al een werkplek heeft of regelmatig bij klanten werkt. Er zijn dus geen vaste plaatsen waar je je pc kan neerplanten. Je kiest de plek die past bij de klus die je moet klaren en klapt je laptop open”, besluit Obet

Voorlopig zijn de werkruimtes niet toegankelijk voor het grote publiek, maar in de nabije toekomst zijn er zeker plannen voorzien, wat niet wegneemt dat kunstenaars en ondernemers niet de kans hebben om zelf iets te organiseren met genodigden. Voorlopig is dit project voor 6 maanden, maar verlenging in de toekomst is best mogelijk.

(Foto's en tekst Verschueren Eddy)