Fotoclub SMILE opent zijn foto Biënnale

Zaterdag opende de Mechelse fotoclub SMILE zijn twee jaarlijkse fototentoonstelling in het Cultuurcentrum te Mechelen. Dat er nog veel interesse is voor fotografie kon ik vaststellen aan het groot aantal bezoekers dat deze biënnale aandeed. Middels de aangeboden prachtig geïllustreerde catalogus kan u stuk voor stuk, verdeeld over 3 zalen, de meer dan 150 kunstfoto’s ontdekken. Bij de aanwezige fotografen kun je terecht voor meer info over hun kunstwerken, en zijn ze steeds bereid om de catalogus te signeren.

Fotosalon SMILE in Cultuurcentrum Mechelen

Een korte babbel leert me dat deze fotoclub het daglicht gezien heeft in 1984, gesticht door Karel Verstraeten, en vandaag kan tellen op een 30 tal leden. Het clublokaal bevindt zich vandaag nog steeds achter de “ouden dok” aan het Rode Kruisplein.

Modelfotografie is de rode draad doorheen het bestaan van fotoclub SMILE, maar de thema’s en interesse van de leden is toch wel zeer uiteenlopend te noemen. Sommige van de hobby fotografen werken ook vandaag nog deels in hun doka, maar het tijdperk van de digitale fotografie heeft toch zijn stempel gedrukt op de jonge generatie foto fanaten, maar ook de iets minder jonge leden maken de overstap naar digitaal.

De tentoongestelde foto’s op SMILE tonen modelfotografie, maar tevens ook natuur-, landschaps-, architectuur- en straatfotografie. Ook stillevens, macrofotografie en created reality (photoshop) komen aan bod.

De leden van de fotoclub leveren voor de biënnale enkele foto’s binnen bij het bestuur, van waaruit dan een keuze gemaakt wordt, welke foto’s kunnen deelnemen aan de tentoonstelling” zegt Wim Moortgat (secretaris fotoclub SMILE).

Wim is zelf uiteraard ook een fervent fotograaf. Eén van zijn prachtige werken op deze tentoonstelling is “Adelaïde de Granvelle” waar het veelgevraagde fotomodel “Black Rose” in het “Kasteel Cantecroy” te Mortsel voor de lens stond. De foto brengt je terug naar de periode tussen de 15de en 16de eeuw, waar de unieke locatie uiteraard zijn steentje heeft toe bijgedragen.

Sylvia Mellemans gebruikt geen bepaalde thema’s. Of het nu nachtfotografie, landschapsfotografie of portretfotografie is, voor haar is dat wat op het juiste moment voor haar lens komt belangrijk. “Snel zijn, op het geschikte moment ergens aanwezig zijn, en vooral veel geduld hebben, dat is de kunst van het maken van een goede foto” vertelt Sylvia. Eén van haar passies is foto’s in een scene plaatsen op muziek, en dat doet ze graag samen met haar zoon en echtgenoot

Marc Vanderstraeten, uit Keerbergen is de fotograaf die uit eigen foto’s zijn creativiteit toont in fotocollages. De foto “Lady Rosengart” van Marc, die intussen al 5 jaar bij fotoclub SMILE is aangesloten, heeft al deelgenomen aan de Internationale fototentoonstelling “Festicolor” die jaarlijks georganiseerd wordt door de Agfa Gevaert Fotoclub. Dat hij een fervent liefhebber is van oldtimers en snelle auto’s vind je ontegensprekelijk terug in zijn kunstwerken.

Bij het maken van mijn fotowerken werk ik steeds met in het achterhoofd “Claroscuro” van Rembrandt in het achterhoofd. Ik hou van het lichtspel tussen licht en donker” vertelt Bruno Cellar (voorzitter fotoclub SMILE). Eén van zijn favoriete eigen werken is het prachtige portret van een twee fotomodellen, een Tsjechische en Cubaans-Ecuadoriaanse, waar zij in het werk “Ebony & Ivory in Close Harmony” gekend van Paul McCartney & Stevie Wonder, netjes verstrengeld geraken. Bruno is afkomstig uit Boom en heeft dan ook al heel wat kiekjes gemaakt in de vroegere steenbakkerijen, waar vandaag helaas niet veel meer van te bespeuren valt, maar dankzij de fotografie toch nog bewaard gebleven is.

Wilfried Vandevelde (penningmeester fotoclub SMILE) zoekt zijn inspiratie in de portretfotografie. Op deze tentoonstelling stelt Wim zijn foto’s van vrouwen en kinderen in close-up aan u voor.

De creativiteit en artistieke vrijheid die de artiesten, want zo wil ik ze toch wel noemen, in hun foto’s brengen, kunnen de bezoekers op de tentoonstelling beoordelen door een keuze uit drie foto’s te maken. Uit die keuzes wordt de publiekswinnaar gekozen. Bij de vorige editie was dit het zwart-wit portret “Guido” van Ludo Alaerts

Ik ben benieuwd wie dit jaar de publieksprijs in de wacht gaat slepen. de keuze is alvast niet makkelijk tussen al die prachtige foto kunstwerken. U kan het fotosalon nog bezoeken tot en met zondag 5 februari 2017.

Vrijdag 3 februari 2017 van 14.00 tot 22.00 uur
Zaterdag 4 februari 2017 van 10.00 tot 17.00 uur
Zondag 5 februari 2017 van 10.00 tot 17.00 uur

De toegang is gratis

(Tekst en foto's Verschueren Eddy)