Ontdek "Julius in Winterland" in het Speelgoedmuseum

Sinterklaas en zijn Pieten zijn inmiddels terug naar hun thuishaven vertrokken, tijd is voor de Kerstman om zijn intrede te maken in ons Mechels Speelgoedmuseum. Dit jaar komt niet alleen de Kerstman langs, maar ook Julius en de rest van de cast van de animatiefilm “Julius In Winterland” krijgen een plekje in het museum. Ik ben zelf langsgeweest, en was verwonderd wat er allemaal komt bij kijken, en hoe alles moet uitgewerkt worden, om tot een prachtig eindresultaat te komen.

Animatiefilm "Julius in Winterland" Speelgoedmuseum

Vanaf woensdag 7 december is deze hartverwarmende  winter- en familiefilm “Julius in Winterland” van Jacob Ley te bekijken in de Vlaamse bioscopen en dus ook in Utopolis te Mechelen..

Een film die bewijst dat het de moeite is om de dingen waar we als kind in geloofden, te blijven koesteren” schrijft Jacob Ley (regisseur van de film)

Aan deze 80 minuten durende animatiefilm, die geproduceerd is in Denemarken en Zweden, is maar liefst drie jaar gewerkt door Copenhagen Bombay, een Deens productiebedrijf, animatiestudio en distributiebedrijf gespecialiseerd in amusement voor kinderen en jongeren. Het resultaat getuigt van een bijzondere visuele stijl, met Scandinavische ondertonen en een knipoog naar ‘The Nightmare before Christmas’ van Henry Selick en Tim Burton.

Personages van "Julius in Winterland" tijdens de mini-expo in het Speelgoedmuseum

“Het verhaal brengt ons naar Julius, die woont in het weeshuis. Elk jaar kijkt hij uit naar Kerstmis, want dan komt de kerstman op bezoek.  Maar wanneer de grote jongens beweren dat de kerstman eigenlijk de vermomde schooldirecteur is, verliest Julius zijn geloof in alles wat met Kerstmis te maken heeft. Tot er iets vreemds gebeurt: via een magische doos komt Julius in Winterland terecht. Daar ontdekt hij dat de kerstman is verdwenen. Met hulp van Herman, het marsepeinen varken, vertrekt Julius op tocht. Kan hij de Kerstman vinden voor de grote dag is aangebroken ?”

De originele stukken van onder andere de personages Julius, Joris, Piep, Alfred, Herman en Sophina, de Kerstman en Krampus en Paul en Ingrid, allemaal gebruikt om deze film vol sneeuw en marsepein te maken, kan je ontdekken in een mini-expo in het Speelgoedmuseum te Mechelen.

Een prachtige samenwerking tussen het Speelgoedmuseum en Jekino

Wij bij Jekino staan als organisatie al meer dan 35 jaar garant voor een levendig en divers kinderfilm klimaat, waar cultuur, entertainment en educatie één mooi geheel vormen. Met de film ‘Julius in Winterland’ was het prettig te horen dat een samenwerking met het Speelgoedmuseum mogelijk was. De film vertelt het verhaal van de jonge Julius die op zoek gaat naar de Kerstman én ervoor moet zorgen dat het speelgoed op tijd bij de kinderen terecht komt. Elk lichaamsdeel van de personages wordt volledig met de hand gemaakt uit klei en dan geverfd en gefotografeerd, waarna alles in de computer bewerkt wordt” vertelt Alice Goezu (medewerker communicatie & marketing  JEKINO)


In de mini-expo kan iedereen dan ook kennis maken met de verschillende personages en decorstukken uit de film. Kinderen tussen 6 en 10 jaar kunnen met een ipad ook deelnemen aan de animatieworkshops rond de film.” zegt Alice

Wij vonden het een goed idee om samen te werken met Jekino, en onze locatie ter beschikking te stellen, gezien het goede concept, rond deze kinderfilm, de kinderwereld die in de film voorkomt, en het gaat over cadeautjes rondbrengen bij de kinderen, dat past dan ook perfect bij ons Speelgoedmuseum” zegt een enthousiaste Mieke Dumont (publiekswerking / waarnemend coördinator Speelgoedmuseum)

De leefwereld, speelgoed waar het over gaat bij de kindjes, dat alles samen maakte het leuk om samen te werken. De decorstukken van de film laten zien aan de kinderen maar ook aan de volwassenen, hoe je nu precies zo een film moet maken, dat maakt het allemaal interessant voor de bezoekers omdat zij meestal niet beseffen wat er allemaal schuilt achter de schermen om zo een animatiefilm te maken. Vooral de figuren zullen zeker tot de verbeelding spreken” vertelt Mieke

Tot het einde van de kerstvakantie organiseert het Speelgoedmuseum een Doe- en zoektocht waar de film “Julius in Winterland” mee in geïntegreerd is. Eén van de opdrachten in de zoektocht is de mini-expo, en zeker niet te vergeten de workshops waar kinderen zelf een kortfilm kunnen maken.

De workshops voor kinderen tussen 6 en 10 jaar gaan nog door op 27/12 en 03/01 van 14.00 tot 16.30 uur. Let op, de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven voor de workshops is wel verplicht via educatieve.dienst@speelgoedmuseum.be.

De Mini-Expo en de “The Making off ..” van de film, de personages en alle andere info kan je ontdekken dankzij de samenwerking tussen Jekino en het Speelgoedmuseum van 07/12/2016 tot en met 08/01/2017

Ben je trouwens nog op zoek naar andere leuke activiteiten dan kan ik alvast de 
Doe- en zoektocht “Hulp Kerstelf gezocht” of doe mee met de creatieve doe- en knutselmiddagen!  "Knutsel erop los", of luisteren naar mooie verhalen of zelf de lekkerste Kerstkoekjes bakken ten zeerste aanraden. Als kers op de taart kan je op 18 december de Kerstman een bezoekje brengen

Meer info over de film vind je op www.jekino.be/juliusinwinterland
Speelgoedmuseum Mechelen vzw Nekkerspoelstraat 21 te Mechelen
Tel. +32 (0) 15 55 70 75 - info@speelgoedmuseum.be - www.speelgoedmuseum.be
Het Speelgoedmuseum is dagelijks open van 10 uur tot 17 uur. Elke maandag gesloten.

(Foto's en tekst Verschueren Eddy)

Dan zal ik eens moeten gaan kijken. 

Merkwaardig,  zowat dertig jaar geleden gaf ik een regiment soldaatjes in papier maché in bruikleen aan het Speelgoedmuseum en telkens er een nieuwe thematentoonstelling was, kreeg ik een uitnodiging voor de opening.  Een drie- of viertal jaren geleden besloot ik om mijn soldaatjes aan het Speelgoedmuseum te schenken en sindsdien is men mijn naam blijkbaar vergeten...