Fantastisch Najaarsconcert van Mechels Harmonie Orkest

Voorbij zondag zakten 250 mensen af naar het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang om het Najaarsconcert bij te wonen van het  “Mechels Harmonie Orkest”. Het is de eerste keer dat het Mechels Harmonie Orkest gekozen heeft voor het Cultuurcentrum. Voorheen vonden de optredens steeds plaats in de Stadsschouwburg.

Najaarsconcert "Mechels Harmonie Orkest" in Minderbroederskerk

Het Mechels Harmonie Orkest, dat uitblinkt op provinciale wedstrijden in hoogste categorie, schotelt je steeds een variatie aan muziekgenres voor, waaronder klassiek, musical, swing, harmoniewerk en nog veel andere genres,... Het zijn boeiende werken voor muzikanten én publiek. Iedere donderdag staan alle muzikanten klaar om met passie te repeteren, en dat hoor je, want het zijn stuk voor stuk professionele kunstenaars op hun muziekinstrument.

Muzikanten van het Mechels Harmonie Orkest

Onder luid applaus namen de 70 muzikanten plaats op het podium dat opgesteld stond in de vroegere kerk van het klooster, de Minderbroederskerk. Rudi Torfs was presentator van dienst, en kondigde met volle overtuiging de nummers aan die in de programmabrochure vermeld stonden, aangevuld met soms indrukwekkende verhalen uit het ontstaan van het muziekstuk.

Onder leiding van orkestmeester Erwin Pallemans startte het Najaarsconcert al direct met een topper van formaat, in een nostalgische najaarssfeer, gebaseerd op een traditionele Schotse folk song van componist Robert Daniel klonken de eerste noten van “Mountain Thyme” van de Amerikaanse componist Samual R. Hazo, door de Minderbroederskerk.

Dirigent Erwin Pallemans van het Mechels Harmonie Orkest

Het Mechels Harmonie Orkest, staat ook zijn mannetje als het muzieknummers van het immense repertoire van Tchaikovsky betreft. Met “Cappricio Italien”, een 15 minuten durend muziekstuk uit 1880, in een arrangement van J.Schijns, werd het publiek tijdens onze koude winterdagen, meegenomen naar een vleugje warm en zonnig italië.

Met “Bilbo the Hobbit” het volgende nummer, scoorde het Mechelse Harmonie Orkest weer hoge toppen bij het publiek. Het leek net of ik in de bioscoop luisterde naar de prachtige filmmuziek van de gelijknamige film “The Hobbit”. In deze compositie stond de hoorn centraal, in een afwisseling van strakke ritmische en meer mijmerende passages, en een solo op de hoorn van hoornblazer Pieter Martens.

Pieter Martens op de Hoorn tijdens het Najaarsconcert van het Mechels Harmonie Orkest

Met een muzikale ode aan stad Savannah in de Amerikaanse staat Georgia bracht het Mechels Harmonieorkest “A Savannah Symphony”. Met deze recent geschreven compositie uit 2010, brengt Engels componist Philip Sparke, als eerbetoon aan de stad, verschillende episodes uit de geschiedenis van de stad samen tot één majestueus muzikaal geheel. Het stuk zelf is veeleisend en uiterst moeilijk om te spelen, toch demonstreerden dirigent Erwin Pallemans en de muzikanten dat ze ook moeilijke stukken perfect beheersen.

Na een half uurtje pauze, waar uitgebreid gepraat werd met de muzikanten, was het tijd voor het tweede deel van het Najaarsconcert dat onder het motto “De aanval is de beste verdediging” en met een krachtig nummer “Funk Attack” van start ging.

De geschiedenis vertelt dat de Spaanse kolonisten van Amerika, een weg van bijna 1000 km door het onherbergzame landschap aanlegden, een weg die zich uitstrekte van San Diego tot San Francisco. Dit wegenwerk met 21 missieposten inspireerde de Amerikaanse neo-klassieke componist Alfred Reed in 1985 tot het schrijven van zijn muzikaal epos “El Camino Real” of letterlijk vertaald “De Koninklijke weg”” vertelt Rudi Torfs

De compositie bestaande uit drie contrasterende delen qua ritme en tempo, met een veelheid aan melodieën, met een mooie afwisseling aan energieke en ingetogen passages, waarbij het energieke het jachtige van de weg weergeeft, en het ingetogen verwijst naar de missieposten” besluit Rudi.

Met als ondertitel “A Latin Fantasy” waren Spaanse invloeden van Flamenco gitaristen, Mediterrane volksmelodieën, en een bijzonder staccato ritme, duidelijk te horen in “El Camino Real”, een alvast uitdagende partituur die het beste uit de muzikanten naar boven bracht.

Met het volgende nummer “Innuendo”, zinspeelt men op de slechte gezondheidstoestand van wijlen Queen zanger Freddie Mercury, die helaas hetzelfde jaar nog zou komen te overlijden. Het nummer Innuendo kan men beschrijven als een muzikaal testament van grote klasse, waarmee de groep Queen nog is groots wou uitpakken” zegt Rudi Torfs met overtuiging.

Net zoals het wereldwijd gekend nummer “Bohemian Rhapsody” is ook “Innuendo” een rhapsodys muziekstuk, dat trouwens spontaan ontstaan is in een opnamestudio in Montreux. Met dit legendarische muziekstuk, in een arrangement voor harmonie orkest voorzien door italiaans componist Marco Somadossi, trok het Mechels Harmonie Orkest alle registers open, en bracht Queen ook in Mechelen weer even tot leven

Voorzitter van het Mechels Harmonie Orkest Monique Foerier, bedankt tussendoor even alle medewerkers voor hun inzet, de leden en de sponsors, die een wereld van verschil maken voor de vereniging. Onder andere muzikant Pieter Martens, presentator Rudi Torfs en dirigent Erwin Pallemans werden in de bloemetjes gezet. Leden van het harmonie orkest hebben trouwens veel voordelen.

Voor het laatste nummer hadden de dirigent en de muzikanten een muzieknummer uit de jaren zeventig in petto, uit de lp “In Rock” van de Britse hardrockband Deep Purple. Vorig jaar nog heeft deze legendarische rockgroep nog een optreden gemaakt op Suikerrock in Tienen. Arrangeur Toshihiko Sahashi bracht gekende nummers als “Smoke on the Water”, “Burn” en “Highway Star” samen in een vurige medley als symphonische ode aan Deep Purple. Dirigent Erwin Pallemans, trok zijn rode schoentjes aan, en toverde de Minderbroederskerk om tot een paarskleurige “Hall of Fame” als afsluiter van dit prachtige Najaarsconcert.

Ik heb ervan genoten, en aan de reacties in de wandelgangen en de bar te horen van de aanwezigen, was het alvast een geslaagd Najaarsconcert.

(Foto's en tekst Verschueren Eddy)