Emile Van Der Taelen schrijft boek over Mechelse torens

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Er zijn al tal van boeken geschreven over Mechelen, maar toch maakt auteur Emile Van der Taelen zich sterk dat er nog nooit een verzamelwerk over al de torens die onze stad rijk is verschenen is.  Emile woont op een appartement aan de Haverwerf en hij kijkt dagelijks uit op dé toren bij uitstek: Sint-Rombout.  Het bracht de Mechelen-liefhebber op het idee om een boek samen te stellen over deze monumentale reus, maar ook over al zijn 'broertjes' en 'zusjes' in deze stad.  Naast de Sint-Romboutstoren heb je nog zeven andere historische kerken met elk een specifieke toren.  En dan zijn er nog de tal van minder bekende of minder in het oog springende toren(tjes).

 

 

Als ik mijn arm uitsteek op m'n terras lijkt het alsof ik Sint-Romboutstoren kan aanraken.  Zo kreeg ik het idee om al de Mechelse torens in één boek te bundelen.  Ooit had stadsgids Lucas Van de Leur al wel een 'Mechelse Almanak' uitgegeven met Mechelse torens en torens uit de regio.  Ik wou me beperken tot de torens van de binnenstad en de fusiegemeenten.  Het boek dat nu van de drukpers is gerold is in de eerste plaats een foto-album geworden, aangevuld met historische en architecturale wetenswaardigheden.  Het pretendeert niet volledig te zijn.  Misschien is er hier een daar nog een torentje dat aan m'n aandacht ontsnapte.  Het boek toont ook de diversiteit en de vindingrijkheid van de architecten en bouwmeesters om torens te ontwerpen.  Menig gefortuneerde Mechelse familie liet in het verleden maar wat graag een toren bouwen aan haar woning om de welstand te kunnen tonen.

 

In het boek staan dus natuurlijk al de kerken met hun in het oog springende torens.  Maar daarnaast tref je er ook heel wat burgerlijke bouwwerken in, van vroeger en nu...

 

111 torens kan je terugvinden in mijn boek.  Van al die torens zijn er 101 die je nog kan aantreffen.  10 verdwenen torens die in de loop der tijd zijn afgebroken, heb ik toch nog willen opnemen.  Het is een selectie, want aan verdwenen torens kan je nog een extra boek wijden.  Ik hoop dat dit boek een aanzet mag geven om torens niet meer achteloos voorbij te lopen, maar ze te bekijken en ze de aandacht te geven die ze verdienen.

 

Het boek werd in eigen beheer uitgegeven bij boek.scout en telt 132 bladzijden.

Je kan het aan de prijs van 28,5 Euro aanschaffen in de Mechelse boekhandels De Standaard, Salvator en De Zondvloed, maar ook bij de auteur zelf:

mvdt@skynet.be

 

 

 

 

Een zeer verzorgde uitgave op kwaliteitspapier met mooi fotomateriaal.  De bijhorende teksten beperken zich tot het essentiële zodat de lezer niet om de oren wordt geslagen met een resem namen, data en feiten die hij 5 minuten later toch vergeten is.  En Mille, merci om hem bij mij in Bourreghat te komen afleveren :-)