Cantus Amici en Cantuva brengen Mechelen warme kerstbeleving met Messe de MinuitDankzij de vocale ensembles Cantus Amici en Cantuva valt Kerst een beetje vroeger in Mechelen. Op zaterdag 10 en zondag 11 december kun je in de Sint-Pieter-en-Paulkerkje laten onderdompelen in een warme kerstbeleving tijdens de Messe de Minuit-concerten” zoals beide ensembles beloven.

Het Mechelse Cantus Amici en Cantuva uit Overijse, brengen dan, samen met het vermaarde kamerorkest Chapelle de Lorraine en met Katrien Vercauter op orgel, kerstmuziek uit de Duitse en Franse barok van de hand van Marc Antoine Charpentier, Georg Friederich Handel, Johann Michael, Bach, Johan Pachelbel en Dietrich Buxtehude. Urbain Van Asch en Marc Verboomen tekenen voor de artistieke leiding. 

Op zaterdag vangt de Messe de Minuit aan om 20 uur, het zondagse concert vindt plaats om 15 uur, telkens in de Sint-Pieter-en-Pauluskerk. De barokke Jezuietenkerk op de Veemarkt is misschien wel de gedroomde locatie voor de confrontatie tussen de Franse en Duitse barok. Verwacht je aan een origineel en verrassend concert.

De 'Messe de Minuit' van Marc Antoine Charpentier is het 'pièce de résistance' van de concerten. Het is een charmant werkstuk dat tegelijkertijd de luisteraar intrigeert. De componist slaagde er immers in om in zijn feestelijke mis een aantal Franse kerstliederen polyfoon te verwerken. Het resultaat is een origineel werk met een perfecte balans tussen volkse toegankelijkheid en barokke praal.

Op het eind volgt samenzang met een uitgebreide versie van Nu Syt Wellecome, in bewerkingen van de Mechelaars Gaston Feremans en Fil Denteneer.

Kaarten in voorverkoop kosten € 20 (€ 17 voor studenten en 60+), aan de kassa de dag zelf betaal je € 25 (€ 22 studenten en 60+). Je kunt terecht bij Boekhandel Salvator, Befferstraat 5 en bij Verlinden Slaapcomfort, Onze-Lieve-Vrouwestraat 101 of bestellen via e-mail: cantusamici@gmail.com, met overschrijving van het bedrag op rekeningnummer IBAN BE25 7310 0937 1282, met vermelding van het aantal en welk concert je bijwoont. De kaarten liggen dan klaar aan de ingang.


tekst: © Mark Van Mullem
afbeeldingen: 
© Cantus Amici